Restauratoriai atkūrė Klaipėdos herbą

Miestas

Jeigu vienas gražiausių senosios Klaipėdos pastatų – gyvenamasis namas Tiltų g. 1 – jau būtų restauruotas, jis kad ir šiandien galėtų oriai prie krūtinės „prisisegti“ savo išskirtinumo ženklą – Klaipėdos herbą su ant jo jaukiai įsitaisiusio berniuko skulptūrėle.

Dėl šio senamiesčio akcento ir apgailėtinos jo būklės ne kartą miesto valdžios ir namo savininkų pusėn lėkė aštrios kritikos strėlės, kol galiausiai šį dekoro elementą buvo nuspręsta nuimti ir restauruoti arba atkurti pagal išlikusius fragmentus ir istorinę medžiagą.

Ženklas, kuris ant pastato sienos atrodo kaip mažas mielas akcentas, sveria daugiau nei 100 kilogramų ir jam panešti reikia bent poros stiprių vyrų.

Šios misijos metų pradžioje ėmėsi UAB „Pamario restauratorius“ specialistai, ne vienam Vakarų Lietuvos reprezentaciniam statiniui sugrąžinę elegantiškas fasadų puošmenas.

Šiandien restauratoriai jau džiaugiasi lipdinių meistro Alberto Šidlausko komandos rankų darbo rezultatu – beveik 1,5 m aukščio ir 1,25 m pločio kompozicija. Ženklas, kuris ant pastato sienos atrodo kaip mažas mielas akcentas, sveria daugiau nei 100 kilogramų ir jam panešti reikia bent poros stiprių vyrų. Herbas su skulptūrėle ir papildančiomis kompozicijos detalėmis išlieti iš specialaus restauracinio mišinio, skirto skulptūroms atkurti ir užtikrinančio jų ilgaamžę tarnystę.

„Mažas, mielas darbelis, džiuginantis širdį ir neabejotinai papuošiantis mūsų Klaipėdą. Graži ir šio ženklo istorija. Šaltiniuose rašoma, kad 1915 metais pastatytas namas, kuriame ilgus metus veikė Mėmelio taupomoji kasa, buvo papuoštas Klaipėdos herbu ir ant jo įsitaisiusiu mažu berniuku – Kupidonu. Meniškos sielos statytojai tokiu būdu esą skelbė žinią apie Klaipėdą kaip romantišką miestą. Gaila, kad šį grožį turėsime laikyti sandėlyje, kol bus sutvarkytas pastatas-šeimininkas, bet kai jis grįš kur buvęs, uostamiesčio romantikai turės garantuotą pasimatymų vietą“, – pranešime cituojamas UAB „Pamario restauratorius“ vadovas Aldas Kliukas.

Po namo restauracijos herbas sugrįš į savo senąją vietą.

Ženklo atkūrimo užsakovas – namą Tiltų g. 1 administruojanti bendrovė „Paslaugos būstui“.

Jos direktorės Rasos Rimaitės teigimu, vienas iš gražiausių senamiesčio pastatų bus pradėtas tvarkyti dar šiemet. Projektas yra baigtas. Netrukus bus skelbiamas rangovo paieškos konkursas pirmajam darbų etapui, kurio metu  bus tvirtinami pamatai. Antrajame etape ketinama  tvarkyti stogą, galiausiai – restauruoti fasadus. Visi darbai turėtų būti baigti 2022-aisiais. Tuomet į savo tarnystės vietą ir turėtų sugrįžti romantiškosios Klaipėdos simbolis.

INFORMACIJA 

Dviejų aukštų su mansardiniu stogu namo architektūra atspindi 20 a. antrajame dešimtmetyje jau išblėstantį jugendo stilių bei ateinančio „tėvynės” stiliaus tendencijas: namo kampus apkabina erkeriai ir dinamiško piešinio augaliniai ornamentai. Pastatas statytas taupomosios kasos paskirčiai. Pirmajame aukšte buvo operacijų salė, tarnybinės patalpos, seifas – saugykla, antrajame ir mansardiniame aukštuose – butai, priklausę miestui. Todėl namo fasadas buvo papuoštas herbu. 1971 m. namas rekonstruotas, pirmojo aukšto dalis išgriauta, padarytas praėjimo kelias pėstiesiems, paplatinti mansardos langai, įrengta daugiau gyvenamų kambarių. Pirmasis aukštas pritaikytas prekybai.

2 Comments

  1. Vytautas

    Ženklą galima eksponuoti po arka, kad miestelėnai ir svečiai galėtų fotografuotis.
    Ženkliuką turiu, o reikėtų naujo tiražo iki Jūros šventės.
    Beje, kur „iškeliavo” pinigų saugykla – gal buvo nufotografuota? Kita Taupomoji kasa buvo Liepų/H. Manto gatvių kampe. Reikia Pinigų ekspozicijos su Memel’io bėdos pinigais/notgeld’ais.
    Klestėk, gimtasis mieste. Saugokime save ir Kupidoną!

    Reply
  2. Alma

    Dar, atsimenu, buvo tokie ženkliukai išleisti, tipo sidabriniai…Turėjau ir labai didžiavausi…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Ant atstatomo pilies bokšto sumontuota apžvalgos aikštelė

Antradienį virš jau pastatyto apatinio Memelio pilies didžiojo bokšto karkaso prieš vidurdienį buvo pradėta kelti viršutinė metalo konstrukcijų apžvalgos aikštelė. Martyno Vainoriaus ...
2023-11-21
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Didysis bokštas projektuojamas ir jį atstatant

Nors atstatomo uostamiesčio pilies didžiojo bokšto kontūrai jau iškilo gerokai virš kurtinų, jo projektavimas tęsiasi. Savivaldybė neseniai projektuotojams papildomai įsipareigojo ...
2023-10-28
Skaityti daugiau

Švietimas

Po remonto atvertos KU Socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto erdvės

Metus trukę Klaipėdos universiteto Socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto (KU SHMF) vidaus patalpų atnaujinimo darbai istoriniam pastatui įkvėpė gyvybės, sugrąžino ...
2023-06-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This