Telefonu 1808 – skambučių antplūdis

Koronavirusas

Penktadienį karštojoje koronos linijoje 1808 budėjusi gydytojų ir savanorių komanda atsakė į 13 280 skambučių, trečiadienį, – į 17 804, o antradienį – į 16 481.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) skelbia, jog tokios skambučių antplūdžio sulaukta dėl gausaus būrio norinčiųjų prevenciškai išsitirti dėl koronaviruso infekcijos.

Praėjusį savaitgalį SAM kvietė profilaktiškai išsitirti visus vaistinių darbuotojus ir prekybos vietų darbuotojus, taip pat ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų darbuotojus, tiesiogiai dirbančius su vaikais. Dar anksčiau buvo kviesti testuotis visi norintys, nors ir nejaučiantys jokių simptomų.

Greitu metu bus keičiama tvarka dėl prevencinių tyrimų socialiniams darbuotojams – tiriami bus tik tie, kurie dirba su rizikos grupės žmonėmis arba patys jai priklauso. Martyno Vainoriaus nuotr.

Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga primena, kad prevenciniai tyrimai dėl koronaviruso infekcijos – tik rekomendacija, o ne prievolė.

„Kai kurios savivaldybės, matyt, neteisingai suprato, kad, pavyzdžiui, ugdymo įstaigų darbuotojams išsitirti dėl koronaviruso infekcijos yra privaloma ir tie, kuriems šis testas nėra atliktas, dirbti negalės. Šiuo metu registracija į koronaviruso mobiliuosius patikros punktus užpildyta, gali būti, kad prisiskambinti į liniją 1808 bus sunku ir tiems žmonėms, kurie jaučia simptomus. Labai prašome visų gyventojų, norinčių išsitirti prevenciškai, supratingumo ir kantrybės. Net ir gavus neigiamą tyrimo rezultatą, nereiškia, kad galima atsipalaiduoti – simptomai ir liga gali pasireikšti vėliau, tai neapsaugo ir nuo galimo užsikrėtimo ateityje. Svarbiausia būti sąmoningais ir laikytis rekomendacijų“, – SAM pranešime cituojamas A. Veryga.

Pranešama, jog greitu metu bus keičiama tvarka dėl prevencinių tyrimų socialiniams darbuotojams – tiriami bus tik tie, kurie dirba su rizikos grupės žmonėmis arba patys jai priklauso. Tiriant slaugos ir globos įstaigose dirbantį personalą, socialinius darbuotojus, kurie lanko senjorus namuose ir jiems padeda, apsaugomi patys pažeidžiamiausieji.

Tikslinių grupių prevenciniai tyrimai pradėti, užtikrinus į mobilius punktus besikreipiančių gyventojų, jaučiančių simptomus, mėginių ištyrimą. Plečiant testuojamųjų ratą, siekiama apsaugoti labiausiai pažeidžiamus visuomenės narius, ypač sergančius lėtinėmis ligomis, vyresnio amžiaus, kuriems susirgti rizika – didžiausia.

1 Comment

  1. Albinas Valteris

    SAM ministras A. Veryga sako, kad korono testas tėra rekomendacija, o rajono gydymo įstaigos privomai reikalauja pasidaryt covid’o testą. Paskirta endoskopijai data, tačiau
    prisiskambint į 1808. neimanoma
    Ponai, ką daryt ligoniui!? Juokas pro asaras…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

COVID-19 situacija Klaipėdoje atitinka Lietuvos vidurkį

Lietuvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – visi susirgę žmonės užsikrėtė pirmą kartą. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 Klaipėdoje: kasdien po tris susirgusius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad antradienį Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų (du žmonės susirgo antrą kartą, vienas ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Šalyje - jau mažiau nei 400 sergančiųjų COVID-19

Per savaitgalį Lietuvoje patvirtinti tik aštuoni nauji COVID-19 atvejai – vienas šeštadienį ir septyni sekmadienį, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Visi ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This