Amžiaus projektas: Vingio centro ateitis skendi miglose (atnaujinta)

Miestas, Svarbu

Dabartinei Klaipėdos savivaldybės administracijai sunkiai sekasi įgyvendinti ankstesnės administracijos vadovybės pradėtus ir tuometinių politikų palaimintus įvairių miesto viešųjų erdvių projektus: numatyti darbai vienas paskui kitą vis atkeliami geresniems laikams, o rekordininku tarp jų, ko gero, galima būtų laikyti pietinėje miesto dalyje esančio Vingio prekybos centro rekonstrukciją.

Apie būtinybę atnaujinti šį apšiurusį centrą kalbėti pradėta dar 2017-ųjų pradžioje, po metų imtasi rengti jo techninį projektą, jis kelis kartus buvo koreguotas, o apie tai bei praėjusiais metais vykusius net kelis pristatymus visuomenei, kuriuose buvo išsakyta nemažai pastabų projektuotojams – bendrovei „Projektai ir Co“,„Atvira Klaipėda” rašė ne kartą.

Pačiame centre su šalia prekybininkų nuolat besisukiojančiais įtartinais prašalaičiais jokių pokyčių nematyti. Palmiros Mart nuotr.

Tačiau pačiame centre su šalia prekybininkų nuolat besisukiojančiais benamiais ir kitais įtartinais prašalaičiais jokių būsimų darbų ženklų kaip nematyti, taip nematyti.

Niekas nepasikeitė ir centro prieigose, skvere šalia I. Simonaitytės gatvės: jame irgi vis tie patys aplaužyti suoliukai, išklypusios pėsčiųjų takų trinkelės bei šiukšlių krūvos.

Trūksta pinigų

Buvęs Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Sauliaus Budinas „Atvirai Klaipėdai” buvo sakęs, jog minėtas skveras turėjo būti baigtas tvarkyti dar praėjusių metų vasarą, o visą centrą žadėta baigti rekonstruoti šiais, 2020-aisiais, metais.

Tačiau dabar jau aišku, jog tai buvo tik dar viena graži buvusio valdininko svajonė.

Klaipėdos savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė, paklausta, kokios priežastys stabdo Vingio prekybos centro rekonstrukcijos darbus, nedaugžodžiavo.

„Jis yra nukeltas į kitus metus. Šiems metams neskirtos lėšos. Reiktų dabar pasižiūrėti, į kuriuos tiksliai metus jis nukeltas”, – sakė nuotoliniu būdu dirbanti I. Šakalienė, patvirtinusi, jog darbai šiame centre šiemet tikrai neprasidės.

„Mes techninį projektą jau esame baigę, pristatymai jau irgi visi, kiek pamenu, įvyko, jau yra gautas ir statybos leidimas”, – dabartinę situaciją komentavo skyriaus vedėja.

Jos teigimu, dėl tos pačios priežasties – finansavimo trūkumo – vėlesniam laikui yra atidėti dar keli ankstesnės administracijos pradėti įvairių miesto objektų projektų įgyvendinimai.

Po dviejų dienų atsiųstame Klaipėdos savivaldybės atsakyme į mūsų paklausimą informuojama, jog už techninį projektą bendrovei „Projektai ir Co“ buvo sumokėti 14 863 eurai, nors tam buvo skirta 16,5 tūkst. eurų suma.

Rekonstrukcijos darbus šiame centre numatoma baigti 2022 metais: 2021 metams darbų įgyvendinimui numatyta 610 600 eurų suma, 2022 metams – 712 000 eurų.

Ką suprojektavo?

Vingio prekybos centro rekonstrukcija apima du objektus – patį prekybos centrą, vadinamąjį pasažą, kur šiuo metu prekiaujama vaisiais, daržovėmis ir gėlėmis, bei prieigą prie centro – I. Simonaitytės g. skverą.

Jame numatoma pakeisti visą dangą, įrengiant naujus pėsčiųjų ir dviratininkų takus su visais reikalingais pasluoksniais ir betoninių plytelių danga. Plyteles (ne trinkeles) siūloma rinktis įvairių spalvų: pagrindinius takelius rekomenduojama įrengti iš tamsesnės spalvos dangos, kad jie būtų vizualiai atskirti nuo kitokių spalvos plytelių takų, einančių įstrižai skvero.

Skvere – vis tie patys aplaužyti suoliukai, išklypusios pėsčiųjų takų trinkelės bei šiukšlių krūvos. Palmiros Mart nuotr.

Dviračių taką ketinama padengti asfaltbetoniu, šalia jo yra suprojektuoti dviračių stovai. Seni, iki šiol skvere esantys suoliukai bus restauruoti, pakeičiant jų dangą atsparia drėgmei. Prie suoliukų stiliaus žadama priderinti naujas skvere atsirasiančias betonines šiukšlių dėžes, kurios, kaip teigta, turės specialią apsaugą nuo vandalų.

Šiaurinėje skvero dalyje, toliau nuo pagrindinės gatvės, žadama įrengti vaikų žaidimo aikštelę su laipiojimo piramide bei nuotykių trasa. Vaikams skirta aikštelė nuo pėsčiųjų takų bei šalia skvero suprojektuotos automobilių stovėjimo aikštelės bus atribota specialia tvorele. Prie vaikų žaidimų aikštelės numatoma pasodinti žydinčių augalų.

Skelbta, jog esamų medžių būklė skvere yra gera, tad juos žadėta išsaugoti. Tačiau daugelyje vietų yra pažeista veja, kurią numatoma atnaujinti, pasodinant greitai augančią, intensyviam naudojimui skirtą bei nedaug priežiūros reikalaujančią veją.

Tuo metu svarbiausiu ir techniškai sudėtingiausiu akcentu laikomas naujasis visą prekybos pasažą uždengsiantis modernus stogas. Tam būtina demontuoti dabartinę visą pėsčiųjų alėjos betoninę stogo konstrukciją su aptrupėjusiomis ir grėsmę praeivių saugumui keliančiomis atramomis. Betoninį monstrą nuspręsta pakeisti skaidraus stiklo dangos stogu su metaline konstrukcija.

Paskutiniajame pristatyme buvo teigta, jog pasažo stogo danga bus privedama iki pastatų sienų, taip išvengiant kritulių ant grindinio, o lietus bus surenkamas lietvamzdžiais, juos nuvedant tiesiogiai į lietaus vandens surinkimo kanalizaciją. Iš viso žadama įrengti 14 naujų lietaus nuotekos šulinių.

Betoninį monstrą nuspręsta pakeisti skaidraus stiklo dangos stogu su metaline konstrukcija. „Projektai ir Co”  vizualizacja.

Stoginės LED apšvietimas žada būti kombinuotas, veikiantis nuo apšvietimo valdymo spintos bei esamo gatvių apšvietimo tinklo – pastarasis bus budintis, naktinis. Šveistuvai bus išdėstyti eilėmis kas 6 metrai. Visą atnaujintą pėsčiųjų alėją stebės 8 stacionarios ir viena valdoma vaizdo stebėjimo kamera.

Pačioje pėsčiųjų alėjoje numatoma įrengti stacionarius (arba laikinus – kilnojamuosius) prekystalius vietos prekeiviams.

Viename iš pristatymų bene daugiausiai dalyvių diskusijų buvo sukėlęs sprendimas tarp pasažo ir skvero įrengti naują modernų viešąjį tualetą, kuriam ypač priešinosi aplinkinių namų gyventojai. Tačiau tąsyk visgi nuspręsta tualetą, kuris pirmiausia yra reikalingas čia prekiaujantiems žmonės, įrengti.

6 Comments

  1. Anonimas

    Dar pridursiu , gal kam naudinga – nežinau kaip architektai braižo tuos planus, bet tai ką rodo yra tik ta teritorija, kurioje braižoma (kvadratas ar kita tam tikra figūra su jos viduje visais brėžiniais), o išorė palikta kaip tuščias lapas- bet gyva teritorija nėra tuščias lapas- ten yra gyvenamieji namai, darželiai, kitos įstaigos, pastatai. Tai man pasirodė labai keista. Nežinau ar apžiūri teritoriją prieš tokius „braižymus” ar ne, ar turi kokias nuotraukas kas kur yra šalia. Gal dėl to ir kyla kitą kartą kažkokie nesusipratimai. Ir dar vienas dalykas-jei gauna užsakymą ką ten turi „sudėti”, tai ir deda į tą brėžinį. Čia man asmeniškai toks įspūdis susidarė būtent šiuo atveju, gal kitur kitaip tai daroma. Geros dienos visiems.

    Reply
  2. KLP

    Visas šis skveras, kaip suprantu, yra išnuomotas DNB Dvyniai. Ten stovi šlogbaumas, atsiranda geltonos linijos ir pati bendrija tvarkosi su savo išnuomotu žemės sklypu. Jei tik prasidės bet kokios renovacijos iš savivaldybės lėšų – bus skundai. Tai ne mūsų, visų miestelėnų reikalas, o konkrečiai DNB Dvyniai ūkis. Kai savivaldybė išnuomavo šią teritoriją, ko gero privalėjo būti ir saugikliai bei planai kaip nuomininkas ją prižiūrės. Tam ir nuomojasi už centus, jog liktų pinigų teritorijos tvarkymui.

    Reply
    • Anonimas

      DNB Dvyniai tvarkosi tik savo teritorijoje, jeigu ką 🙂 į tą teritoriją tikrai neįeina nei skveras nei aikštė 🙂 žinau, nes esu iš tos Bendrijos ir neklaidinkite kitų. O kad tvarkomasi, tai manau geras pavyzdys. Užtvaras atsirado , kad gyventojai turėtų kur automobilius statyti, o geltonos linijos- tam, kad neužstatytų pravažiavimo šiukšliavežei, kaip jau ne kartą buvo, kad šiukšlių išvežėjai tiesiog negalėjo pravažiuoti pro užstatytas mašinas ir šiukšlės liko konteineriuose. Todėl tai spręsta, ir ne savavališkai, o suderinta su visom institucijom. Beje, į atliekų konteinerius meta atliekas ir ne iš tų namų, kuriems priskirta, o juos prižiūrėti ir už tai mokėti reikia tiems, kas tais atliekų konteineriais „dalinasi” pagal numatytą tvarką. Tad prieš kažką komentuojant pagalvokite kitą kartą, nes yra begalės niuansų, kurių tiesiog nežinote 🙂 Jūsų bendrijoje (jei tokia yra) taip pat yra visokių niuansų, tik ne visi gyventojai domisi ir gilinasi. Ir labai laukiameaikštės ir viso skvero renovacijos, kad sutvarkytų apleistą teritoriją dėl visų saugumo ir patogumo. Dar pridursiu, kad taip-domėjomės planais ir dalyvavome ne vienam planų pristatyme. Ir pasakysiu kodėl buvo prieštaravimų – nes tiesiogiai po langais pagal pradinius planus turėjo „išdygti” viešasis tualetas – čia turbūt nereikia nei komentuoti, kad nei vienas nenorėtų tokios artimos kaimynystės. Planai keisti ir koreguoti ne kartą ir tikrai ne vien dėl mūsų norų. Į paskutinį posėdį net nekvietė, patys nesusekėm kada bus-tad priimta kas priimta. Pasakoju dėl to, kad galbūt kažkam aktualu-jei numatomi kokie darbai, domėkitės. Bendruomeniškumo labiau reikia visur, mums taip pat, nes paprastai tik keli žmonės aktyvesni, o likusieji abejingi ir paskui amžinai nepatenkinti. 🙂

  3. Klp

    Tą Šakalienę su visais „šakaliukais” ir dūdų pūtėjais reikia seniai krapštyti lauk. Per „tuos” Klaipėda nuvažiavo i dugną. Maži miestai tvarkosi daug geriau, nesmirda, neteršia gamtos. Kol balsuosit už šitą „klaną”, tol gyvensit kaip šiukšlyne !

    Reply
  4. Gyventoja

    Labai nusivyliau, eilinį kartą nėra pinigų, tai bent apšvietimą sumontuokite, baisu vakarais ypač žiemos metu iš darbo pareiti, tamsu, plytelės išsiklaipę, pargriūt galima, o dar bomžai visokie. Vasarą stotelėje balandžiai ant galvų šika, visos sienos apdergtos, tai bent juos išgainiot, kažkaip tas tupėjimo vietas užtaisyt, manau milijono tikrai nereikia.

    Reply
    • V

      Kokį apšvietimą, juokaujat, Baltijos pr. Naikupes g. Skendi tamsoj 40 m. Keletą stulpų pastatė ir vaidina rūpestį. Diletantai.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Dėl įgaliojimų merui susikirto Klaipėdos valdančiosios frakcijos

Bene pirmą kartą šios kadencijos Klaipėdos miesto tarybos valdančių frakcijų nuomonės balsuojant ženkliai išsiskyrė: dalis valdančiųjų nepalaikė mero Arvydo Vaitkaus ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos konservatorių spindesys ir skurdas*

Mūsų miestelio konservatorių spindesys, tiesą sakant, yra apgailėtinas, – sako garsus politologijos profesorius Spyglys. Nes dauguma neva opozicinės Tėvynės sąjungos ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This