Šiemet Klaipėdos apskrityje jau 21 Laimo ligos atvejis

Sveikata

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Klaipėdos departamento specialistai gegužę atliko erkių aktyvumo ir gausos stebėseną Girulių miške ir Raganų kalne Juodkrantėje.

Girulių miške buvo aptiktos 32 erkės, o Raganų kalne – 12 erkių viename maršruto kilometre.

Departamentas per 2019 m. Klaipėdos apskrityje užregistravo 253 erkių platinamų ligų atvejus – 49 erkinio encefalito ir 204 Laimo ligos atvejus. Iki šių metų balandžio 15 d. Klaipėdos apskrityje buvo užregistruotas 21 Laimo ligos atvejis ir 1 erkinio encefalito atvejis.

NVSC pabrėžia, kad Lietuva priklauso padidėjusio pavojaus susirgti erkiniu encefalitu zonai, todėl visiems gyventojams rekomenduojama pasiskiepyti nuo erkinio encefalito. Vaikus rekomenduojama skiepyti nuo vienerių metų amžiaus. Dėl skiepų rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Yra keletas erkinio encefalito vakcinacijos kalendorių. Tačiau visi jie susideda iš dviejų pagrindinių dalių, t. y. pirminės (bazinės) vakcinacijos bei kitų vėlesnių, poveikį sustiprinančių dozių. Pirminei (bazinei) vakcinacijai visiškai užbaigti yra reikalingos trys skiepų dozės.

Dažniausiai pagal rekomenduojamą tvarką skiepijama 1–3 mėnesių intervalu tarp pirmojo ir antrojo skiepo bei atitinkamai 5–12 mėnesių intervalu tarp antrojo ir trečiojo skiepo. Imunitetas palaikomas su poveikį sustiprinančiomis skiepų dozėmis: pirma dozė suleidžiama praėjus 3 metams po pirminės (bazinės) vakcinacijos, vėliau reikalinga 1 vakcinos dozė kas 5 metus.

Vakcinaciją galima pradėti bet kuriuo metų laiku, tačiau pirmąsias dvi vakcinos dozes rekomenduojama atlikti žiemos sezono metu arba ankstyvą pavasarį, tam, kad pirminis imunitetas susiformuotų dar prieš erkių aktyvumo sezono pradžią. Žmogus tampa visiškai apsaugotas nuo erkinio encefalito praėjus 2 savaitėms nuo antrosios dozės suleidimo.

Pastaraisiais metais stebimas Klaipėdos apskrities gyventojų, pradėjusių skiepytis nuo erkinio encefalito, skaičiaus didėjimas. 2017 m. Klaipėdos apskrityje nuo erkinio encefalito pradėjo skiepytis 3124 asmenų (1117 vaikų ir 2007 suaugusieji), 2018 m. – 3153 asmenys (987 vaikai ir 2166 suaugusieji), 2019 m. – 8628 asmenys (2117 vaikų ir 6511 suaugusiųjų), 2020 m. sausio–balandžio mėnesiais – 4808 asmenys (925 vaikai ir 3883 suaugusieji).

Nuo Laimo ligos vakcinos dar nėra.

Einant į mišką patariama apsivilkti šviesius ir uždarus drabužius (viršutiniai drabužiai turėtų būti ilgomis, prigludusiomis rankovėmis, o kelnių klešnių apačia – prigludusi prie kūno), kad erkė nepatektų ant kūno, o patekusią ant rūbų būtų galima lengvai pastebėti. Drabužius ir atviras kūno vietas reikia apsipurkšti erkes atbaidančiomis priemonėmis (repelentais). Svarbu nepamiršti, kad visų repelentų poveikis yra trumpalaikis, todėl reikėtų įdėmiai perskaityti naudojimo instrukciją ir priemonę naudoti pagal gamintojo nurodymus.

Miške rekomenduojama vaikščioti takeliais, poilsiui pasirinkti sausą, atvirą miško aikštelę. Nepatartina sėdėti ar gulėti tiesiog ant žolės, reikėtų pasikloti antklodę, kilimėlį ar kitą turimą medžiagą.

Grįžus į namus reikėtų atidžiai apžiūrėti savo kūną, ypač erkių mėgstamas kūno vietas: kojas, pažastis, juosmens sritį, galvą, kaklą ir ausis. Po to rekomenduojama nusiprausti po dušu.

Taip pat labai svarbu tinkamai prižiūrėti parkus, poilsiavietes, dažnai žmonių lankomus miškus, sodus, gyvenamųjų namų teritorijas: nuo ankstyvo pavasario šienauti žolę, neleidžiant jai užaugti aukštesnei kaip 10 cm, iškirsti menkaverčius krūmus, išvežti arba sudeginti miško darbų atliekas, nupjautą žolę, praplatinti pasivaikščiojimo takus, ypač tuos, kurie veda link vandens telkinių, sporto aikštelių, laužaviečių.

Taip pat reikėtų vartoti tik pasterizuotą arba virintą karvių, ožkų pieną ar jo produktus.

Įsisiurbusią erkę reikia nedelsiant pašalinti. Nereikia spausti erkės pilvelio ir tepti jos jokiais skysčiais. Pinceto pagalba reikia sučiupti erkę kuo arčiau galvos ir truktelėti. Patariama pasižymėti erkės įsisiurbimo dieną ir stebėti bendrą savo sveikatos būklę. Jeigu per mėnesį pasireiškė simptomai panašūs į gripo (karščiavimas, galvos, raumenų skausmai) ar erkės įsisiurbimo vietoje atsirado raudona dėmė, būtina kreiptis į savo šeimos gydytoją ir informuoti jį apie erkės įsisiurbimo dieną. Tai palengvins nustatyti ligos diagnozę.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas, Svarbu

Verslininkai vėl įrodė Neringos valdžios savivaliavimą  

Juodkrantėje įsikūrusi UAB poilsio namai „Ąžuolynas“ dar kartą teisme įrodė, kad Neringos valdžia nepagrįstai jai nesuteikia mokesčių lengvatų. „Atvira Klaipėda“ ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Neringoje lengvatas politikai taiko tik saviems? 

Juodkrantėje įsikūrusi UAB poilsio namai „Ąžuolynas“ antrus metus iš eilės teismuose bando įrodyti, kad Neringos valdžia nepagrįstai jai nesuteikia mokesčių ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This