Sudomino AB „Klaipėdos vanduo“ atlyginimai: ar pabrangs paslaugos?

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybei priklausančių trijų didžiausių bendrovių vadovai politikams turėjo aiškintis ir dėl atlyginimų, ir dėl planuojamų investicijų.

Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitete trečiadienį svarstytos visų Klaipėdos savivaldybei priklausančių bendrovių praėjusių metų veiklos ataskaitos. Bene daugiausia dėmesio sulaukė trys didžiausios įmonės – „Klaipėdos vanduo“, „Klaipėdos energija“ ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Nors buvo pristatyta praėjusių metų ataskaita, politikai turėjo progos susipažinti su tik nuo šių metų kovo bendrovės „Klaipėdos vanduo“ generaliniu direktoriumi pradėjusiu dirbti Benitu Joniku.

„Pasidalinkite įspūdžiais kaip naujas vadovas – kokią situaciją įmonėje radote, ką manote?“ – prašė komiteto narė Lina Skrupskelienė.

B. Jonikas neslėpė, jog įmonė gana ūkiškai tvarkėsi, yra neblogų techninių sprendimų, įspūdis neblogas.

„Tačiau jei žiūrėtume ne tik į teigiamus dalykus, bet ir tobulintinus, švelniai tariant, tai reikia peržiūrėti daug procesų. Nesutvarkytų procesų yra daug, kai kurių net nėra, jie nereglamentuoti. Mano nuomone, įmonė turėtų daugiau investuoti į infrastruktūros atnaujinimą, nes tinklai tikrai yra nusidėvėję. Todėl ateityje planuojame organizuoti strateginę sesiją, kalbėtis su akcininkas, reikia pasirengti aiškią ne vienerių, o kelerių metų strategiją ir kryptingai jos laikytis. Metų pabaigoje turime pasirengti investicijų planą trejiems metams“, – teigė B. Jonikas.

Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto pirmininkas Alvidas Šimkus teiravosi, ar tikrai bendrovėje „Klaipėdos vanduo“ pakelti atlyginimai ir kokią tai turės įtaką vandens kainai, kurią moka vartotojai.

„Atvira Klaipėda“ publikavo Povilo Baltausio nuomonę ir pateiktus faktus, jog kai buvo paskelbtas konkursas išrinkti naują „Klaipėdos vandens“ generalinį direktorių, buvo nurodyta, kad jo pagrindinis atlyginimas bus 5080 eurų prieš mokesčius.

„Pravedus atranką 2020-02-14 valdybos posėdžio protokolu Nr. 2020/V-ADM.11-4 Benitas Jonikas paskiriamas AB „Klaipėdos vanduo“ generaliniu direktoriumi ir jam paskiriamas 5900 eurų pagrindinis atlyginimas ir skiriamas 25 procentų kintamas priedas, kuris po 3 darbo mėnesių didinamas iki 35 procentų“, – rašė P. Baltausis.

Remdamasis šia publikacija A. Šimkus ir teiravosi apie išaugusių atlyginimų įtaką vandens kainai.

„Įmonės sąnaudos įtakos kainai gali turėti, bet konkrečiai atsakyti negaliu. Mano patirtis iš „Vilniaus vandenų“ tokia, jog patvirtinus trejų metų 108 mln. eurų investicijas į infrastruktūrą, pokytis vandens kainoje yra 8 centai už kubinį metrą“, – teigė B. Jonikas.

Komiteto narys Arūnas Tuma teiravosi, ar naujas direktorius planuoja peržiūrėti įmonės administraciją ir pan.

„Nežinau, ar tai yra šio komiteto klausimas, bet tikrai planuojame, kad bus struktūrinių pokyčių. Toks lūkestis yra ir valdybos, ir iš manęs“, – tvirtino B. Jonikas.

Komiteto narys Arūnas Andziulis naujo direktoriaus klausė, ką jis klaipėdiečiams pirmiausia nori padaryti gero.

„Aktualus yra kvapų klausimas. Labai norisi tiksliai iš įmonės pusės žinoti konkrečiai, kiek mes turime tą kvapų problemą. O mano prioritetinis klausimas bus planavimas. Kalbu apie būsimas investicijas tiek į infrastruktūros atnaujinimą, tiek į plėtrą, tiek į avarijų šalinimą“, – kalbėjo „Klaipėdos vandens“ generalinis direktorius.

Komiteto nariai šios įmones ataskaitai pritarę, bet esą tik todėl, kad „naujas direktorius neturėtų akmens po kaklu“.

Atlyginimų klausimas kilo ir svarstant Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro praėjusių metų veiklos ataskaitą. Komiteto narė L. Skrupskelienė klausė, ar artimiausiu metu šioje įmonėje planuojama kelti atlyginimus.

„Esminis lūžis atlyginimų politikoje įvyko 2018 metų sausio 1 dieną, kai iš koeficientinių atlyginimų perėjome prie fiksuotų. Nuo tada mūsų mūsų atlyginimai nebuvo nei peržiūrimi, nei didinami ir to daryti neplanuojame“, – teigė KRATC direktoriaus pavaduotojas Šarūnas Jonas Tamulis.

Komiteto narė Elida Mantulova teiravosi, ar gerai, kai įmonės valdybos narys yra ir įmonės vadovas.

„Pagal visą valdysenos praktiką manome, kad taip neturėtų būti. Ta valdyba sudaryta anksčiau. Stebėtojų tarybai pateikėme siūlymus ir tikimės, kad ateityje tie dalykai bus peržiūrėti, tai nėra draudžiama, bet galbūt geriau, kad taip nebūtų“, – aiškino Klaipėdos savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis.

„Klaipėdos energijai“ politikai neturėjo nei priekaištų, nei aštrių klausimų.

„Galime pasigirti, kad šiandien mūsų šilumos kaina yra viena mažiausių Lietuvoje“, – pasidžiaugė „Klaipėdos energijos“ generalinis direktorius Antanas Katinas.

Bendrovės problema yra ta, jog šiltėjant klimatui, mažėja pajamos, nes parduodama vis mažiau šilumos.

„Dėl savo patrauklios kainos galime konkuruoti su dujininkais ir turėti naujų vartotojų. Nauji klientai ir kompensuoja dėl šiltėjančio klimato prarandamas pajamas. Tačiau labai noriu paprašyti, kad politikai kuo greičiau patvirtintų naują Šilumos ūkio specialųjį planą, kuriame būtų nurodoma, kuriose miesto zonose šildymas galima tik centralizuotas, kuriose – mišrus. Toks planas leistų turėti dar daugiau naujų klientų“, – kalbėjo A. Katinas.

6 Comments

  1. Adelė

    Gerai,kad atėjo naujas žmogus,nors ledai pajudėjo,o metų metais niekas nieko nedarė,o mes dusome netik nuo uosto ir neaišku dar ir ką gėrėme,tikiuosi didelių pokyčių,sėkmės,nors nebus lengva…

    Reply
    • Adelės sapalionės

      Vanduo buvo ir yra geras šiaurinėje miesto dalyje, pietinė Vilhelmo kanalą visada gėrė, nereikia spėlioti nežinant. Dideli pokyčiai jau yra – pradėjo ne nuo darbo, o nuo atlyginimų valdančiai viršūnėlei. O toliau tobulins procesus nustekent įmonę . Tai dabar taip vadinasi.

    • Nusikalbėtojai Adelei

      Kai nieko nežinai – sakai, jog viskas buvo labai blogai. Jei bent kiek žinotum, kiek per buvusio gen.direktoriaus L.Makūno laikotarpį buvo buvo pastatyta vandens ruošyklų, t.sk. Klaipėdos I-oje vandenvietėje, Klaipėdos rajono miesteliuose ir gyvenvietėse, kiek pastatyta nuotekų valyklų, kiek gyventojų prijungta prie geriamojo vandens ir nuotekų tinklų, tau būtų labai gėda dėl savo viešai pasakytos nuomonės. O štai dabar viskas prasideda nuo susidorojimo su aukščiausio lygio specialistais ir algos sau. Ką gi, „viščiukus skaičiuoja rudenį…”

  2. Anonimas

    Stebina politikų neįgalumas. Savivaldybės įmonės praktiškai nekontroliuojamos, dalinasi vadukai pinigais ir tyčiojasi iš gyventojų. Kur tai matyta, kad konkurse skelbiamas vienoks atlyginimas, o po konkurso jis padidėja apie 20 proc. plius pridedami priedai direktoriui, kuris net kokų nespėjo apšilti? Na bet kai toks meras ištižėlis, o savivaldybės direktoriui rūpi kaip ramiai kadenciją atidirbti ir grįžti į šiltą, didelių darbinių pastangų nereikalaujančią vietą, tvarkos miestelyje nebus. Politinė impotencija apėme ir poziciją, ir opoziciją.

    Reply
  3. Suprantantis

    Deja, bet nieko naujo. Iš Tarybos užduotų klausimų akivaizdu, kad rimtam klausimui užduoti trūksta kompetencijos, kad realiai pamatyti tai, ką visada nutyli įmonių vadovai.
    Klaipėdos vanduo direktoriaus pagrindinė žinia klaipėdiečiams – investicijos ir sakyčiau labai didelės. Ar bus jos rentabilios ir pagrįstos realiu poreikiu – nesitikiu, nes niekas to iš politikų negalės įvertinti. Esminis klausims – kiek jos bus skaidrios. Naujo direktoriaus apetitas didelis (vilnietiškas), tikėtina prie įnvesticijų pyrago dalybų yra ir daugiau išalkusių vilniečių.
    KRATC pagrindinė žinia – valdyba mūsų, tai ir tikslai bei jų kontrolė mūsų rankose, o kol politikai neapsisprendžia kaip elgtis su valdyba, mes ir toliau spręsime kas ir kaip.
    Klaipėdos energijos generolo žinia kaip visada – nuobodi ir atsibodusi. Pas mus mažiausia šilumos kaina. Antanėlis visada nutyli, o kiek toje mažoje kainoje yra pačios bendrovės indėlio kaip pvz. keliant veiklos našumą ir peržiūrint org. struktūrą ir t.t. Atėjus šaltai žiemai, pakilus kuro kainoms kai atsigaus ekonomika pamatysime, kad generolas nuogas …

    Reply
    • Jooo...

      Ei kinai, rūpinkis kartoninės „išmatomis”, fabrikas tai stovi, o tu vaidini „suprantanti”.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Verslas

Kovą - mažesnės sąskaitos už šildymą

AB „Klaipėdos energija“ skelbia jau paruošusi sąskaitas už kovo mėnesio šildymą, kurių dalis jau pasiekė uostamiesčio ir rajono gyventojus. Šių ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This