„Atvira Klaipėda“ vėl pasakos urbanistinę miesto istoriją

Unikali urbanistinė istorija

Nuo gegužės 22-osios „Atviroje Klaipėdoje” vėl bus galima atrasti naujas istorijas, pasakojančias apie pokariu prasidėjusią uostamiesčio urbanistinę raidą.

Bernardo Aleknavičiaus (Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos archyvas) nuotr.

2019-iaisiais Klaipėdos miesto savivaldybės biudžeto lėšomis iš dalies finansuojamo kultūros ar meno srities projekto „Klaipėda: unikali urbanistinė istorija“ dėka dienraščiui pavyko papasakoti, kaip gimė būsimasis Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatas, Rumpiškės gyvenamasis rajonas, kaip po miestą sovietmečiu klajojo naujosios bibliotekos projektas, buvo pristatytos Bastionų tilto idėjos ištakos, Taravos Anikės sugrįžimo, dviračių treko ir Herkaus Manto gatvės viaduko atsiradimo istorijos.

Rengiant publikacijas pavyko atrasti ir paviešinti tokius unikalius urbanistinius dokumentus kaip žymios architektės Nijolės Elenos Bučiūtės brėžiniai, Klaipėdos senamiesčio regeneracijos projekto detalaus išplanavimo stadijos pirmos eilės statybos brėžinys ir kt.

Šiais metais kultūrinius projektus vertinantys ekspertai išgirdo argumentus, kad laikui bėgant mažėja minėto laikmečio liudytojų, galinčių paaiškinti vienas ar kitas aplinkybes, kurios esmingai pakeitė Klaipėdos veidą, o išlikę archyviniai dokumentai ne visada gali jas atskleisti, tad svarbu tokius žmones susirasti ir pakalbinti. Be to, nemažai sovietmečiu suprojektuotų erdvių šiuo laikotarpiu yra pertvarkomos, objektai keičia paskirtį ar tiesiog nugriaunami, o retas kuris paskutiniųjų sovietinės santvarkos metų ar jau po nepriklausomybės atgavimo gimusių kartų atstovų žino vieno ar kito objekto ar net miesto kvartalo atsiradimo istoriją.

Tad savivaldybei vėl skyrus dalinį finansavimą ir toliau klausinėdami istorikus, skaitydami prisiminimus ar kalbindami tebegyvenančius to meto įvykių liudytojus ir dalyvius, naršydami po archyvus, „Atviros Klaipėdos“ žurnalistai parengs naujų straipsnių ciklą, kuriame pasakos įvairų pastatų ar kvartalų atsiradimo istorijas, transformacijas, apžvelgs jų dabartį, bandys sužinoti jų dabartinių savininkų ar miesto valdžios planus.

Straipsnių ciklą jau penktadienį pradės publikacija, skirta buvusiam dvasiniam miesto centrui, kuriam ilgą laiką teko būti tiesiog daržais ir pramonine teritorija.

3 Comments

  1. Martynas Vainorius

    Ačiū Jums už gerus žodžius.

    Reply
  2. Anonimas

    Saulius
    Labai malonu, kad turime tokių Klaipedos istorijos mylėtotojų, patikėkit jūsų reportažai yra skaitomi , ir ne vienetų

    Sekmės

    Reply
  3. Gerbėjas.

    Smagu. Lauksime straipsnių.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Istorinės Klaipėdos pėdos, Svarbu

Miesto-tvirtovės kaina

Vaikščiodami po dabartinį Klaipėdos miesto senamiestį, piliavietę galime išvysti daugybę išlikusių ženklų, bylojančių, kad Klaipėda prieš kelis šimtus metų buvo ...
2022-12-23
Skaityti daugiau

Istorinės Klaipėdos pėdos, Svarbu

Mėmelis ar Klaipėda?

Klaipėda ar Mėmelis – neretam iškyla klausimas, kuris vietovardis yra senesnis? Kalbininkė dr. Dalia Kiseliūnaitė sako, kad, turbūt, senesniu reikėtų ...
2022-11-04
Skaityti daugiau

Istorinės Klaipėdos pėdos, Svarbu

Kas pakišo koją Klaipėdai suklestėti?

Klaipėdos steigėjai – Vokiečių ordinas ir Kuršo vyskupas – dėjo didžiules viltis, kad miestas taps ypatingos reikšmės viso Kuršo regiono ...
2022-10-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This