Po traumos darželyje – gerokai mažesnė, nei tikėtasi, priteista žala

Švietimas

Uostamiesčio mokykloje darželyje „Varpelis“ susižalojus mergaitei, jos mama kreipėsi į teismą – ši priešistorė prieš daugiau nei dvejus metus buvo aprašyta „Atviroje Klaipėdoje”. Tačiau dėl patirtos traumos mergaitei ir jos mamai pirmos instancijos teismo priteistą piniginę sumą gerokai sumažino apeliacinės instancijos teismas.

Beveik prieš pustrečių metų nukentėjusios mergaitės mama portalo žurnalistui pasakojo, jog dėl to, kad darželyje vaikai buvo pasodinti ant jiems nepritaikytų suoliukų – kojomis nesiekė žemės, jos tuomet trimetė dukrytė, neišlaikiusi lygsvaros, krito veidu žemyn bei atsitrenkė į priešais buvusį kitą suolą, iš kurio styrojo nemaža atplaiša. Dėl to dukra stipriai susižeidė nosį, ją teko operuoti.

Asociatyvi nuotr.

Dėl įvykusio incidento mergaitės mama kaltino darželio vadovybę, pastaroji savo kaltės neįžvelgė. Nepavykus draugiškai susitarti, mergaitės mama galiausiai kreipėsi į teismą dėl žalos atlyginimo.

Teismo prašyta iš ugdymo įstaigos priteisti 5000 eurų neturtinės žalos atlyginimą mergaitei bei dar 1500 eurų neturtinės ir 3048,40 eurų turtinės žalos atlyginimą mamai. Ieškinyje teigta, jo darželio auklėtoja ir administracija netinkamai atliko savo pareigas, neužtikrino vaiko saugumo, nes ugdymo įstaigoje buvo naudojamos kėdės ir stalai, kurie neatitinka higienos normų reikalavimų.

Klaipėdos apylinkės teismas savo sprendimu ieškinį tenkino iš dalies ir priteisė iš ugdymo įstaigos mergaitei 2500 eurų, jos mamai – 1267,85 eurų turtinės žalos ir 500 eurų dydžio neturtinės žalos atlyginimą, taip pat 675 eurų bylinėjimosi išlaidų. Kartu 865 eurų bylinėjimosi išlaidų priteista ir darželiui iš ieškovės.

Darželis su teismo sprendimu nesutiko ir jį apeliacine tvarka apskundė Klaipėdos apygardos teismui.

Skunde nurodyta, jog apylinkės teismas nepagrįstai pripažino, kad įtakos mergaitės traumai turėjo vaiko nepriežiūra ar netinkama priežiūra, kad ikiteisminio tyrimo metu nebuvo nustatyta jokių neteisėtų darželio veiksmų, kad nėra paskirtų jokių drausminių ar kitokių nuobaudų nei darželiui, nei jos darbuotojams, o priteistas neturtinės žalos atlyginimas yra per didelis, neatitinkantis sąžiningumo, protingumo ir teisingumo kriterijų.

Klaipėdos apygardos teismas, šią savaitę apeliacine tvarka išnagrinėjęs minėtą skundą, praneša pakeitęs pirmosios instancijos teismo sprendimą: sumažino mergaitei priteistą neturtinę žalą nuo 2500 iki 500 eurų, jos mamai priteistą turtinės žalos atlyginimą sumažino nuo 1267 iki 84 eurų bei paliko mamai priteistą 500 eurų neturtinę žalą.

„Apygardos teismas, įvertinęs skundžiamo sprendimo turinį, šalių argumentus, pritarė apylinkės teismo nustatytoms aplinkybėms ir jų vertinimui, jog byloje surinkti įrodymai patvirtina, kad užsiėmimų metu darželio vaikų naudojami suoliukai neatitinka vaikų amžiaus ir ūgio, pateiktos suoliukų fotonuotraukos, jų aprašymas patvirtina, kad atsakovė pažeidė higienos normų reikalavimus”, – rašoma teismo pranešime spaudai.

Teismo nutartyje pažymėta, kad „atsakovės kaltė yra vaikų nepriežiūra ar netinkama priežiūra, kuri turėjo įtakos ar nulėmė žalos padarymą”.

Joje taip pat teigiama, jog „mergaitė dėl sužalojimo pasekmių kokių nors nepatogumų nejaučia, lanko tą patį darželį, yra linksma, bendraujanti. Byloje nėra duomenų, jog dėl patirtos traumos pasunkėjo vaiko ugdymas ir lavinimas“.

Sumažinusi mergaitės mamai priteistą turtinės žalos atlyginimą teisėjų kolegija nurodė, kad dalis prašomos priteisti turtinės žalos sumos (negautos pajamos, nuomos mokestis, kelionės išlaidos, sugadintų rūbų kaina, dalis mergaitės apžiūros išlaidų) nėra pagrįsta įrodymais.

Apygardos teismo nutartis įsiteisėja nuo paskelbimo dienos, tačiau per 3 mėnesius gali būti skundžiama kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Į teismą siunčiami vagystes ir plėšimus vykdę penki vyrai

Klaipėdos apylinkės prokuratūra praneša teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje penki asmenys kaltinami dėl pernai Klaipėdos mieste masiškai vykdytų atvirųjų vagysčių ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

ELTA

Suimtas merginos išžaginimu įtariamas vyras

Klaipėdos apylinkės teismas ketvirtadienį patenkino prokuratūros prašymą ir trims mėnesiams leido suimti merginos išžaginimu įtariamą vyrą. Apie tai Eltai pranešė ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Mačete besišvaistęs klaipėdietis prieš teismą stos jau kitą savaitę

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai praneša pradedantys nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje anksčiau ne kartą teistas klaipėdietis kaltinamas tuo, kad ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This