Klaipėdos senamiestyje – daugiabučių namų kompleksas

Svarbu, Verslas

Prieš pustrečių metų ekspertų kritikos sulaukęs Klaipėdos senamiestyje planuojamas statyti gyvenamųjų namų komplekso projektas vėl teikiamas visuomenės teismui. Anot projektuotojų, į ekspertų pastabas atsižvelgta, todėl projektas pakoreguotas.

Projektuotojų vizualizacija

Įrengs butus

Esamų pastatų Skerdėjų g. 2 ir 6 rekonstravimo į daugiabučius gyvenamuosius namus ir daugiabučio gyvenamojo namo Skerdėjų g. 8 naujos statybos projektinius pasiūlymus parengė UAB „Danės projektai“ (projekto vadovas Valentinas Lucenko).

Projektiniuose pasiūlymuose rašoma, jog projektuojami 3 aukštų su mansarda ir 2 aukštų su mansarda pastatai, kurių aukštis sieks 12-15 metrų.

„Stogai dvišlaičiai. Architektūra projektuojama senamiesčiui būdingomis apdailos medžiagomis bei spalvine gama (keraminės plytos, medinės apdailos panelės, keraminės čerpės)“, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

Statybos planuojamos seniai akis badančioje senamiesčio vietoje. Martyno Vainoriaus nuotr.

Numatoma, jog pirmuosiuose komplekso pastatų aukštuose bus prekybos ir paslaugų patalpos, o viršutiniuose aukštuose – butai. Pastarųjų planuojama apie 20.

Projektiniuose pasiūlymuose rašoma, jog planuojamas perimetrinis užstatymas, o patekimas į sklypus numatytas per vieną įvažiavimą Skerdėjų g. 8. Automobilių stovėjimas planuojamas požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje, kurios denginį numatoma apželdinti, įrengti vaikų žaidimo aikšteles, pasyvaus ir aktyvaus poilsio vietas.

Skaičiuojama, jog bendras Skerdėjų g.2, 6, 8 automobilių stovėjimo vietų poreikis yra 25 vietos, tačiau projektuojama 40 vietų statyti automobilius.

Projektuotojų vizualizacija

„Prieigas ir infrastruktūrą numatoma sutvarkyti pagal detaliojo plano sprendinius – Daržų gatvės praplėtimas ir Daržų g. bei Skerdėjų g. šaligatvių įrengimas“, – teigiama projektiniuose pasiūlymuose.

Daug pastabų

Šis dviejų Skerdėjų gatvėje esančių pastatų rekonstravimo į daugiabučius namus ir dar vieno naujo statybos projektas 2017 metų gruodį buvo svarstytas Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijoje (LASKAO). Jos architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybos nariai būsimą kompleksą išvadino monstru.

2017-ųjų pabaigoje pristatyti projektiniai pasiūlymai.

„Atvira Klaipėda“ tąkart rašė, jog LASKAO tarybos nariams labiausiai į akis krito tai, kad „žaidžiama su cokoliniu aukštu“ ir realiai statomas keturių, o ne trijų aukštų pastatas. Taip pat kelti klausimai dėl insoliacijos gretimų Skerdėjų gatvės pastatų gyventojams, stebėtasi, kodėl patekimas į namą projektuojamas tik per automobilių stovėjimo vietas.

Architektai siūlė skaidyti komplekso tūrius, pakoreguoti stogo konfigūraciją, peržiūrėti apdailos medžiagas.

Tuometė Kultūros paveldo departamento Klaipėdos skyriaus vedėja Audronė Puzonienė „Atvirai Klaipėdai“ teigė, kad šiems projektiniams sprendiniams jau pateikta nemažai pastabų – ir dėl naudojamų medžiagų, ir dėl aukštingumo, ir dėl senamiesčiui nebūdingo stogo, balkonų ir pan.

Pasak jos, detaliajame plane yra numatyta, kad esami pastatai turi vertingųjų savybių, tad turi būti išsaugoti.

Išsaugos fasadus

Bendrovės „Danės projektai“ architektas, kuris yra šio projekto vadovas, Valentinas Lucenko tikino, kad į pastabas, rengiant naujus projektinius pasiūlymus, buvo atsižvelgta.

„Kažkiek modifikavome stogą, apdailos medžiagas, labai nežymiai – ir planavimą. Mes išgirdome tai, kas buvo išsakyta Architektų sąjungoje ir projektą patobulinome pagal tas pastabas. Dabar tuos patobulintus projektinius pasiūlymus ir viešiname“, – teigė V. Lucenko.

Projektuotojų vizualizacija

Jis priminė, jog saugotini yra tik iš Skerdėjų gatvės esantys fasadai, jų karnizų linijos, langų išdėstymas. „Tikrai išsaugome tai, kas yra vertinga“, – pabrėžė V. Lucenko.

Jis tvirtino, kad šis projektas daromas jau senokai, nes „vis atsiranda, ką reikia naujai ištirti kultūros paveldo atžvilgiu – prašyta nustatyti architektūros vertingąsias savybes tai vienam, tai kitam pastatui, nurodyta atlikti papildomus archeologinius tyrinėjimus vis numatant, kad galima kažką atrasti“.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Anot V. Lucenko, dabar jau visi tyrimai ir tyrinėjimai baigti, o jie truko labai ilgai, bet jau atėjo laikas, kai galima atlikti visas procedūras gauti statybos leidimą.

„Mes jau ir anksčiau buvome viešinę projektinius pasiūlymus, esminių pokyčių nėra, bet pasikeitė teisės aktai apie viešinimo procedūrą, todėl projektinius pasiūlymus vėl viešiname ir rengiame viešą svarstymą“, – teigė projekto vadovas.

Jis pabrėžė, jog pastatų kompleksas projektuojamas pagal detaliojo plano sprendinius, nurodytas aukštis neviršijamas, savo tūriu jis „įsipaišo“ toje vietoje.

Projektuotojų vizualizacija

Paklaustas, kada galima tikėtis, jog Skerdėjų gatvėje prasidės rekonstrukcijos ir statybos darbai, V. Lucenko tik nusijuokė, jog dabar svarbiausia yra gauti statybos leidimą, nes jo laukiama jau penkerius metus. „Darome, judame, labai ilgai trunka tie tyrimai ir tyrinėjimai. Bet dabar jau esame pasiruošę vėl teikti dokumentus statybos leidimui“, – tvirtino V. Lucenko.

Projekto užsakovė ir komplekso statytoja yra bendrovė „Senamiesčio vėtrungės“.

INFORMACIJA

Susipažinti su projektiniais pasiūlymais galima iki birželio 5 d. adresu Turgaus g. 37-5, Klaipėda, I-V 10-17 val., iš anksto susitarus tel.: 862076751, arba internetinėje svetainėje www.klaipeda.lt.

Pasiūlymus galima teikti: iki birželio 5 d. raštu adresu Turgaus g. 37-5, Klaipėda; el. p. danesprojektai@gmail.com

Viešas susirinkimas vyks birželio 9 d. 16 val. Liepų g. 11, 137 kab., Klaipėda. Jeigu karantinas bus pratęstas ir galios numatytą viešojo susirinkimo dieną, viešasis susirinkimas vyks virtualiu būdu.

10 Comments

  1. Asta

    statykit ka nors klaipedoje, nieko nera jokiu statybu centrineje dalyje, geru geriausia bijunu g. Zmones laukia nauju projektu. Vystomi yra daug bet niekas nestato. Ar tai paveldosaugininkai per reikku, ar visuomene pavydi ir kisa pagalius i ratus, ar investuotojai per silpni apsiziojo per stambius kasnius ztenka pinigu projektams, kasinejimams o vystymui pritruksta

    Reply
  2. Klaipėdietis

    Šaunuoliai kad suprojektavo ir požeminės parkavimo vietos, nes miestui augant reikia žiūrėti į ateitį, nes ateis laikas , kad centre truks parkavimų vietų pvz. Monte Carlo , Italijoje ir Prancūzijoje iki 12 aukštų požeminės parkavimo vietos ir kainą nuo 7 iki 12 eurų per val. Ir žmonės dėl saugumo maloniai palieka ten savo automobilius. Iš vis Klaipėdoje turi uždrausti statyti be požeminės parkavimo vietos.

    Reply
    • ezys

      Manote, kad Klaipedos laukia Monte Carlo likimas? O as laikiau save optimistu 😉

  3. Memel

    Visai įsipaišys į aplinką, manau. Kuo greičiau startuos, tuo geriau. Pirmyn – priimam, statom, gyvenam.

    Reply
  4. Senamiestis

    Visai gerai atrodo. Šlaitiniai stogai, neužgožia kitų pastatų, geltonai rusvi klinkerio atspalviai primenantys anksčiau statytus iš geltonų olandiškų plytų namus. Kaip tik koks nors naujas pastatas pasiūlomas senamiestyje, iškart prasideda ir priekabiavimas.

    Reply
  5. KALININGRADAS

    SOVIETINIO KALININGRADO LYGIS…..APSKRITAI LIETUVOJE TOTALI ATCHITEKTUROS DEGRADACIJA.

    Reply
  6. Siaubas

    Siaubas ,Siaubas ,Siaubas. Svolačiai , nėr kitų žodžių apibūdinti .Visą „dvasią” baigia nušluoti ,vardan beskonio ,greito pasipinigavimo.

    Reply
    • TO siaubas

      Aga, plyna dykine n metu labai puošia miestą.
      Man šis projektas patInka, as už. Pagaliau bus sutvarkytas dar vienas senamiesčioi šašas.

    • ezys

      na nieko sau „greitas” 😀 jau greitai bus tikriausiai 20 metu, o dar nei cento zmones is sio projekto neuzdirbo, o dar juk namai ne nepastatyti.
      beja apie dvasia – pries 30 metu toje vietoje buvo sandeliukai, metalo ir antriniu zaliavu supirktuve, skalbiniu dziovyklei vieta ir statybininku vagoneliai 🙂
      Is pliusu – augo grazus dideli medziai palei tvora, o kiemelyje didelis sermuksnis. Jie vis dar butu galeje augti, jei ne archeologiniai tyrimai, projektui, kuriam galo nematyti. Panasi situacija dabar Didziojoje vandens g.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Šimtą metrų senamiesčio gatvės remontuos daugiau nei metus?

„Visoje Aukštosios gatvės atkarpoje, nuo Didžiosios Vandens g. iki Daržų g. namo, naudojami tik esami tašytų akmenų blokeliai!”, – šauktuku ...
2024-03-30
Skaityti daugiau

Miestas

Senamiesčio fasadų tvarkymo paramai - papildomas kvietimas

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad siekiant išnaudoti lėšų likutį – 70 tūkst. eurų – skelbiamas pakartotinis kvietimas teikti paraiškas Klaipėdos senamiesčio ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Spyglys

Už terlių Kaziuką mokėsime visi?*

Išanalizavęs investicijų pritraukimu į miestą turinčios besirūpinti agentūros „Klaipėda ID“ ir pigią šilumą teoriškai turinčios tiekti „Klaipėdos energijos“ kadrų politiką ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This