Kviečia į 1944-ųjų Klaipėdą

Kultūra

Neringa Stančikienė
2020-05-25

Komentarų: 0

Vieną pirmųjų pabėgimo kambarių Klaipėdoje „Escape Bunker 1944” apleistoje vokiečių slėptuvėje prieš ketverius metus įkūrusi kultūros paveldo specialistė Augustė Rumbutytė teigia norėjusi išlaikyti autentišką šio karinio paveldo objekto atmosferą ir leisti lankytojui pajusti bunkerio nenudailintą, neužslėptą savastį.

Escape Bunker 1944 įkūrėja Augustė Rumbutytė savo „valdose”. Kristinos Žiogaitės nuotr.

Lietuvoje viena problematiškiausių paveldo rūšių vis dar išlieka nekilnojamasis karinis paveldas, dažnai asocijuojamas su smurtiniu, svetimu paveldu. Kitų, dažnai ekonomiškai stipresnių šalių patirtis pritaikant šiuos objektus kitokiai, ne karinei, paskirčiai, rodo, kad tokiais atvejais kariniai objektai lengviau priimami ir pradedami vertinti.

Pasak Augustės, vienas pagrindinių sau išsikeltų uždavinių buvo išsaugant karinį paveldą ir pritaikant jį kitai veiklai keisti negatyvų visuomenės požiūrį į tokio pobūdžio objektus.

Pabėgimo kambarys įkurtas 1944 metų pabaigoje Klaipėdoje (tuometiniame Mėmelyje) pastatytoje tunelinės konstrukcijos slėptuvėje, kurios paskirtis – padėti išgyventi civiliams per bombardavimus ir artilerijos apšaudymus. Slėptuvėje nugaromis į sieną ir veidais vienas į kitą susėdę turėjo tilpti 100 besislepiančiųjų.

Dvi skirtingo dydžio S formos slėptuvės iš masyvių gelžbetoninių konstrukcijų buvo įrengtos abipus geležinkelio stoties, abi jos maskuojamos pylimais. Savo pirmines funkcijas slėptuvės Klaipėdoje atliko trumpai – tik iki 1945 metų pabaigos.

Du karantino mėnesiai leido pabėgimo kambario autorei neskubant kurti ir ieškoti įdomiausių temų, autentiškų, tą laikmetį menančių daiktų.

Tai jau trečioji istorija, pasakojama šiame bunkeryje lankytojams, ateinantiems išmėginti savęs pabėgimo kambario iššūkyje.

Augustė teigia, jog nebuvo lengva išsirinkti leitmotyvą šiai istorijai, tačiau noras atskleisti šio objekto paskirties įvairialypiškumą karo metu Klaipėdoje lėmė pasirinkimą.

Šįsyk ji kviečia lankytojus keliauti laiku į 1944-ųjų spalį Klaipėdoje, kai čia, tuščiame mieste, prasidėjo 115 dienų trukusi Klaipėdos apgultis, o slėptuvė trumpam virto ir medicinos punktu.

Taip slėptuvė atrodė iki ten įkurianti pabėgimo kambarį. Lino Tamulyno nuotr.

„Pritaikyti tokį objektą turizmo veiklai tikrai nėra paprasta. Prieš ketverius metus atradau šią unikalią vietą šiukšliną, vabalais užkimšta ventiliacija, be durų ir be elektros, niekam nereikalingą, bet su įrašu Kultūros vertybių registre. Visa tai, ką matome dabar, pareikalavo atkaklumo siekiant pritarimo idėjai, finansinio įnašo, atsakingumo išlaikyti vietos autentiškumą ir, žinoma, kūrybiškumo, kaip kartais paprastomis priemonėmis sukurti unikalų produktą. Bet tai tikrai įmanoma ir verta pastangų”, – pasakoja Augustė, kviečianti azartiškus klaipėdiečius pajusti šio objekto unikalumą.

Išbandyti jėgas Klaipėdos karinio paveldo objekte įrengtame pabėgimo kambaryje „Escape Bunker 1944“ gali kiekvienas, pasirengęs nuotykiams ir azartui.

Žaidimui kviečiamos komandos iki 6 asmenų, apsiginklavusios logika ir ryžtu įveikti sugalvotas užduotis ir ištrūkti iš bunkerio per 60 minučių.

Augustė pabrėžia, kad jai, kaip kultūros paveldo specialistei, be galo svarbu šį specifinį II Pasaulinio karo laikotarpio paveldą išsaugoti ateities kartoms, kad šis istorinis pėdsakas liktų gyvu pažinimo šaltiniu ir padaryti tai panaudojant objektą kaip kultūrinio potencialo terminalą, atskleidžiant jo esmę, parodant svarbą ir reikšmingumą.

Į pabėgimo kambarį galima registruotis tel. 8 622 61289, el. paštu escapebunker1944@gmail.com arba feisbuko Escape Bunker 1944 puslapyje.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Savo rankomis pabėgimų bunkerį įkūrusi A. Rumbutytė neįsivaizduoja gyvenimo be Klaipėdos

Jau 7 metus Klaipėdoje gyvenanti paveldo specialistė, originalių idėjų nestokojanti verslininkė Augustė Rumbutytė uostamiestyje žinoma kaip pabėgimų bunkerio „Escape Bunker ...
2023-12-19
Skaityti daugiau

Kultūra

Kviečia nauja Escape Bunker istorija

Klaipėdiečiai ar poilsiaujantys pajūryje kviečiami atsivėsinti ir pabėgti nuo nuobodulio ar lietaus, užklupusio besikaitinant ant pajūrio smėlio, pabėgimo kambaryje ESCAPE ...
2022-07-11
Skaityti daugiau

Kultūra

Klaipėdos dramos teatre seks „Robotų pasakas“

Klaipėdos dramos teatre, bendradarbiaujant su Adomo Mickevičiaus institutu ir Lenkijos institutu Vilniuje, kuriamas lenkų režisieriaus Konrado Dworakowskio spektaklis paaugliams pagal ...
2022-01-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This