AB „Klaipėdos vanduo“ restruktūrizavimo ypatumai

Mums rašo

Povilas Baltausis
2020-05-26

Komentarų: 24

AB „Klaipėdos vanduo“ generalinis direktorius Benitas Jonikas nusprendė, kad bendrovė dirba blogai ir reikalinga įmonę kapitaliai restruktūrizuoti. Į sukurptą struktūrą net graudu žiūrėti. Antro kurso,vadybos kolegijos studentas kursiniam darbui rimčiau viską apgalvoja.


Pirmiausia kliūna užrašas „Konfidenciali informacija“. Nuo ko slepiame ir ką? Gal mus konkurentai nužiūrės ir nusirašys mūsų super schemą? O gal tiesiog gėda dėl to kas ten sudėliota?

Generalinio direktoriaus tiesioginiame pavaldume galima daug ką suprasti, bet IT skyrius netelpa į rėmus. Būrys kompiuteristų, kurie tonerius ir peles keičia, o dar automatikai, elektrikai, matavimo prietaisų specialistai. Greičiausiai čia kita priežastis. Berniukas su kompiuteriais neatsižaidė. Jis net nesuvokia, kad jo darbas įmonę valdyti ir už ją atsakyti.

Dar vienas nesusipratimas yra Finansų departamentas. Aš sutinku, kad buhalterija priklauso Finansų departamentui, bet prie ko čia autotransportas, mechaninė tarnyba su vairuotojais ir  šaltkalviais, valytojomis ir tekintojais. O kur tada Ekonomikos skyrius? Jie net negalvoja kaip kainą skaičiuos. Galvoje netelpa.

O gal irgi viskas daug paprasčiau? Finansų direktorius Dainius Zapereckas neturi finansinio išsilavinimo, o su tekintojais ir vairuotojais, kaip nors susitvarkys.

Toliau – dar geriau. Pagrindinės veiklos, kaip vandens, nuotekų ir tinklų veiklos pakišamos po energetiku, kuris savo ruoštu pakištas po gamybos direktoriumi. O tai – pagrindinės veiklos dėl kurių egzistuoja visi kiti padaliniai. Atrodo, kad jiems tai nerūpi. Bet kas tada rūpi?

Strateginio planavimo departamentas, greičiausiai dabartinis Plėtros departamentas su prijungtu Ekonomikos skyriumi, kuris atiduotas todėl, kad finansų direktorius tikriausiai nesigaudo finansuose ir ekonomikoje. Bet tai bendrovėje vieša paslaptis. Už šios tiesos atskleidimą buvo atleista vyr. buhalterė Irma Lubauskienė.

Klientų aptarnavimo departamente – viskas kas buvo Pardavimų departamente, tik pavadinimas pakeistas ir turės į mažiau kvadratėlių įtilpti -pas kūrėjus fobija didesniam kvadratėlių skaičiui.

Teisės ir veiklos departamentas: kad ir kaip absurdiškai žiūrėtųsi, nes tik ant mažo skyriuko tempia, bet ne, laikinai einanti Teisės ir bendrųjų reikalų direktorės pareigas Deimantė Džermeikienė tikriausiai žinojo su kuom rūkyti. Še tau, Jude, 30 sidabrinių viso departamento išraiškoje. O imant dar tai, kad ji jokiam kolektyvui nevadovavo ir pavaldinių neturėjo, įdomu darosi. Matyt, talentai ne vadovavimo patirtyje.

Kiekvienas strategas siekia savų tikslų, ir naivu būtų manyti, kad visos šios nesąmonės darytos netyčia. Tikslus galima tik įžvelgti ir daryti prielaidas, kam reikalinga save taip pajuokai išstatyti.

Juk matyti, kad schema projektuota taip, kad informacija nevaikščiotų tarp padalinių, buhalterijos atskyrimas nuo ekonomikos, tam kad geriau slepiasi galimų finansinių machinacijų galai, o visų padalinių pavadinimai absoliučiai pakeisti tam, kad restruktūrizacijos metu galima būtų visus darbuotojus atleisti ir priimti tik lojaliuosius (irgi Vilniaus variantas), kurie nesiruošia palaikyti profsąjungos ir darbo tarybos.

Ir galiausiai, tokia beviltiška schema reikalinga tam, kad kritikai užsiciklintų ties schema ir nematytų esmės bei tikrųjų kėslų.

Galiausiai kyla klausimas, kam normaliai funkcionuojančią įmonę restruktūrizuoti. Juk bendrovės tikslas tiekti gerą ir pigų vandenį. Dabar AB „Klaipėdos vanduo“ pelnas metų gale numatomas 1,5 mln. eurų. Tai gal restruktūrizuotis reikia tam, kad to pelno nebūtų?

Į visą tai pasižiūri ir susimastai – kam tokias komedijas ir cirkus daryti, kam „Vilniaus brigadoms“ į Klaipėdą važiuoti, kam skverbtis į Stebėtojų tarybą, kam lysti į Valdybą (trys „Vilniaus brigadų” žmonės), per kelis bandymus lysti į generalinio direktoriaus postą. Gal iš altruizmo čia ateina? Neimkite giliai į širdį, čia tik pinigų klausimas.

Juk pasiūlyta restruktūrizacijos schema – beveik „Vilniaus vandenų” schema su mažais lyriniais nukrypimais. Greičiausiai ir planai analogiški, vilniečių, Pastarieji irgi paėmė valdžią vandenyse ir restruktūrizavo. Po to pardavė Vilniaus senamiestyje pastatus už grašius, tam kam reikia, ir sandoriui įvykus išsimokėjo direktorius premiją 27 500 Eur. Pastarasis kartu su visa valdyba neužilgo atsistatydino ir dingo iš horizonto. Operacijos trukmė – 2 metai.

Klaipėdoje jie, matyt, greičiau apsisuks. Įdomu, ką pasiims iš klaipėdiečių kaip duoklę? Ką mes jiems pasiryžę atiduoti?

Autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos pozicija

24 Comments

  1. specialistas is vandens

    Pasirodo, kad jau nelabai jau blogai tuose Klaipedos vandenyse. Direktorius sukalbamas, nes neturi nuomobes ir nieko nenumano. Tai galima daryti taip kaip nori. Mums jis Benits tinka ir patinka. Ša provincialai…traukinys pilnu greiciu lekia pirmyn.

    Reply
    • Mokša

      O valdybos pirmininkė rašė kad rinkosi labiausiai patyrusį vandentvarkos srityje. Tai ką Reginačka vėl melavo?

  2. vartotojas

    visus lauk rinkimai arteja ateis nauja chebra

    Reply
  3. Dera

    Klaipėdos vandenyse senai betvarkė. Jau niekuo nebestebina! ???

    Reply
    • Viskas gerai

      Kai pas žmogaus galvoje betvarkė, tai ir visur atrodo, kad betvarkė… Išsivėdinkite galvytę…

  4. (Ne)trumpai

    Pora pastebėjimų.
    Klaipėdos miesto ir rajono savivaldybės, atlikdamos savo administracijos reorganizavimą, bent jau pasidarė studijas, kad išanalizuotų situaciją ir pateiktų pasiūlymus pagal gerus pavyzdžius, o darbuotojų turi kiek daugiau arba net mažiau, nei AB „Klaipėdos vanduo“. Savivaldybių darbuotojams reorganizacija iš anksto pristatyta, išdiskutuota ir daugelis liko darbuotis toliau. Šios įmonės vykdoma darbo organizavimo pertvarka panašesnė į „valymą“ nelojalius dabartinei vadovybei darbuotojus pašalinant ir atlaisvintas vietas savus (nebūtinai kompetentingus) sukaišiojant. Patarčiau vadovams sustoti, apsidairyti ir galų gale pradėti elgtis su darbuotojais žmogiškai t.y. ne kaip su darbo jėga, o kaip su kolegomis.
    Tiesa, struktūra panašiai sudėliota kaip ir UAB „Vilniaus vandenys“ (kai kurie pavadinimai net kartojasi), kadangi naujas vadovas iš pastarosios įmonės ir kitų veikėjų ausys iš ten kyšo, nieko nuostabaus. Pasiskaičius kaip ten vyko reorganizacija ir kokie dabar atsiliepimai (visagalis google, rekvizitai lt), šviečiasi nekokia ateitis (masiniai atleidimai, specialistų išsilakstymas, amžina darbuotojų kaita, kompetencijos trūkumas, avarijos ir galų gale vandens kainos kilimas). Todėl patarčiau darbuotojams draugiškai susirinkti ir apsitarti kaip visiems kartu atstovėti bendrus interesus, nes susiskaldžius Jus „suvalgys“ po vieną, o dabar Covid 19 siautėjimo laikais nesitikėkite lengvai rasti gerų darbų, o į Jūsų atlaisvintas vietas bus daugybė norinčių (ir nebūtinai su specialistams keliamais reikalavimais, jei algos numatytos mažinti).
    Ir būtinai, būtinai, į viešą diskusiją įtraukite miesto ir rajono savivaldybių vadovus bei žiniasklaidą. Rinkimai artėja 🙂

    Reply
    • Klaipėdietis47

      Aukso žodžiai.
      Vandentiekiečiai vienikitės , tik taip galima pakeisti likimą.

    • XXX

      Aukso žodžiai, tą ir darykite!
      Citata: „Todėl patarčiau darbuotojams draugiškai susirinkti ir apsitarti kaip visiems kartu atstovėti bendrus interesus, nes susiskaldžius Jus „suvalgys“ po vieną, o dabar Covid 19 siautėjimo laikais nesitikėkite lengvai rasti gerų darbų, o į Jūsų atlaisvintas vietas bus daugybė norinčių (ir nebūtinai su specialistams keliamais reikalavimais, jei algos numatytos mažinti).
      Ir būtinai, būtinai, į viešą diskusiją įtraukite miesto ir rajono savivaldybių vadovus bei žiniasklaidą. Rinkimai artėja …”

      Ir dar nuo savęs…Ponas Jonikas, tedirbęs 6 mėn. analogišką viršininko darbą Vilniaus vandentiekyje, nustatė, kad Klaipėdoje vandentiekininkai dirba blogai! Ima juokas…ha ha ha, – nulinė kompetencija, žmogau!

  5. as

    Kas ir kiek rūkė šį straipsnį rašydamas? Matosi tiesiog noras nieko nesuprantant parašyti kuo baisiau. Labai gerai matosi, kad Vandenyse vyksta cirkas, seni darbuotojai keičiami naujais, palankiais direktoriui

    Reply
  6. Alio

    Straipsnis atitinkantis realybę! Ačiū už info, bent taip darbuotojai sužino realią situaciją.

    Reply
  7. Klaipėdietis

    O geriausia yra tai, kad tas dabartinis vadovas yra tikriausias klaipėdietis, – gimęs, augęs. Todėl nereikia jo vadinti vilniečiu. O, kad Klaipėdai reikia atsinaujinti, tai faktas…

    Reply
    • kolegė

      Atsinaujinti, tai faktas. Pritariu, tačiau atsinaujinimas turi vykti ne prievartiniu būdu, ne vieno žmogaus diktato būdu. Siūlau išsianalizuoti, pagrįsti ką tai duos finansiškai ir pirmyn! Tik civilizuotai!

    • Klystate

      Vilniuje įleidęs šaknis ir persiėmęs vilnietišku padorumo supratimu. Į Klaipėdą atvažiuoja į darbą, kai nusibosta nuotoliniu reikalus tvarkyti. Klaipėdiečio gyvenamoji vieta deklaruota Klaipėdoje! O čia – vilnietis, provincialūs klaipėdiečių ieškotojai turėtų pasidomėti gyv. vietos deklaracija!

  8. Klaipėdietis

    Štai kaip! Ką reiškia pajudinti seniai nusistovėjusį vandenį, kuris buvo pradėjęs per eilę metų rūgti… Manyčiau, kad dabartinė valdžia Senojo vadovo vadybą bei numylėtinių komandą griauna, o vadyba buvo mano manymu Tarybinė. T.y. statau į gerus postus tik gimines, artimuosius bei nuolankiuosius. Pvz. Teisės ir bendrųjų reikalų ankstenioji direktorė, buvusi sekretorė taip pat iš eilinės juristės tapo dep.direktore. O geriausia kiek teko skaityti, jog ta direktorė net teisinio universitetinio diplomo neturėjo.
    Todėl visos permainos yra sveikos, ne tik vandenų kolektyvui bet ir paprastam vartotojui, nes kiek teko nugirsti, baigėsi paramų skyrimo politika, nešvarūs pirkimai ir t.t., tai reiškia, jog pinigai nebus į kairę dešinę taškomi.
    Sėkmės jaunai komandai. Jaunimas, – už Jus. Lai seniai eina „šėko pjauti”:)))

    Reply
    • Aš

      Paskalu ganytojas

    • Vokap

      Tai ką, Vilniaus koloborantas išlindo. Tau ką vistiek ką su Klaipėda padarys ponai iš Vilniaus. Pats eik ir tvarkykis jei toks išminčius, o tų sostinės banditų negalima prileisti prie lovio. Klaipėdos lovys turi būti tik Klaipėdiečiams.

    • Bėda

      Tikiu kad dabar pinigai tikrai bus skiriami kryptingai – teisinėms ir finansinems konsultacijoms įsigyti. Šitam „jaunimui” daug proto nereikia: svarbu gera vieta, o visa kita rinka pasiūlys. Klaipediečiai sumokės. Ne bėda.

    • kolegė

      Taigi girdėjau, kad jau taško pinigus naujasis vadovas. Jei tiesa, dabar jam reikia geros, odinės kėdės ofise prie darbinio stalo. Girdi, esama netinka, nutrinta, ir spaudžia gerą vietą.

    • Jaunam Klaipėdiečiui

      „Teisingai” senius į rogutes ir į mišką… tik nepalik tų rogučių miške , kad būtų tave kuo išvežti. Kai tu sulauksi 50 metų ar liks iki pensijos 2-3 metai savanoriškai išeisi „šėko pjauti”. To ir linkiu, jaunuoli.

    • Klaipėdiečiui

      Kuo tau taip užkliuvo buvusi teisės departamento direktorė? Iki jos kompetencijos tau kaip iki Mėnulio. O Finansų departamento direktoriaus Zaparecko juristo diplomas tau neužkliūva? Kad neskiria debeto nuo kredito, kad nežino kainodaros, o pinigų srautų analizė jam iš vis kosmosas! O jau viešieji pirkimai taip pašvarėjo, kad net juokas ima. Nugirdai, kad baigėsi paramų skyrimo politika, o gal girdėjai apie prasidėjusią pinigų plovimo politiką? Manau negirdėjai ir negirdėsi, kažkodėl įtariu, kad iš tų 4 odinių krėslų, skaidriai nupirktų, tikiesi įtupdyt savo sėdimąją ir tu.

  9. Ekonomistas

    Pritariu autoriui, taikliau ir nepasakysi. Savivaldybei turėtų būti gėda dėl tokio apsileidimo ir nedelsiant turi būti atšaukti iš valdymo organų abu jos atstovai. Valdymo shemos rengėjai jokio supratimo apie sklandų ir racionalų valdymą neturi. Ir kur jie mokėsi ir ką mokėsi? Pajuokos verta shema! Kai peržiūrėjau įrašą kaip B. Jonikas atsiskaitė tarybos komisijai, geriau iš jo nėra ko ir tikėtis, kompetencija nulis, kažin ar jis pats suprato ką kalba.

    Reply
  10. Vandentiekis

    Kad laikinai einanti Teisės ir bendrųjų reikalų direktorės pareigas žino su kuom rukyti tai visiems seniai aišku, kad sau tinkančius reikalavimus konkurse į departamento direktorės vietą pasirašė ir situaciją moka pakreipti sau naudinga linkme irgi aišku, bet dar neaišku, ar jokios vadovaujančios patirties neturintį ir kompetencijos stokojantį bei kolektyvą skaldantį žmogų direktorius ryšis paskirs į tą vietą dar neaišku.

    Reply
  11. Vasko

    Na visai jau, Vilnius mūsų žmonėmis nelaiko, galvoja, kad ką nori tą ir darys. Vyti juos iš Klaipėdos reikia. Negi galvoja kad mus kaip kokius aborigenus kvailinti gali.

    Reply
  12. Svarbiausias imitatorių skyrius

    Na, kam ruošiama komunikatoriaus vieta? Arūno Liubinavičiaus kompanija liks be stambaus savivaldybinės įmonės užsakovo? Dabar su komunikacija ne kas- žmonės visiškoje nežinioje, išskyrus kelias kobras, kurios spėjo Benitui rankas išbučiuot!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdiečiams ir rajono gyventojams atpigs vanduo

Valstybinės energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) patvirtino naujas uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos vanduo“ kainas. Nauji, mažesni įkainiai Klaipėdos miesto ir ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This