Klaipėdos autobusų parkas: koronavirusas „suvalgė“ pernykštį pelną

Transportas

Klaipėdos miesto savivaldybei priklausantis UAB Klaipėdos autobusų parkas (KAP) praėjusius metus baigė su rekordiniu 35 proc. išaugusiu pelnu, bet per penkis 2020 m. mėnesius dėl šalyje paskelbto karantino drastiškai smukus keleivių pervežimams miesto ir tarpmiestiniuose maršrutuose, visiškai nelikus autobusų nuomos bei užsakomųjų reisų, papildomos išlaidos bendrovei jau atnešė ketvirčio milijono eurų dydžio nuostolius.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Finansiškai 2019 metai buvo kaip niekad geri, augo pagrindinių ir kitų veiklų pajamos, pagal bendrovei akcininko keliamus ekonominius rodiklius viršijome beveik visus lūkesčius“, – pranešime spaudai cituojamas Vaidas Ramanauskas, KAP generalinis direktorius.

Pernai KAP pasiekė rekordinę 9 153 016 eurų apyvartą ir uždirbo 248 207 eurų grynojo pelno. Taip pat 2019 m. bendrovė atnaujino transporto priemones – miesto keleivių pervežimui įsigijo 18 naujų ekologiškų dujinių ir 2 elektrinius autobusus, laimėjo konkursus uostamiesčio gatvių valymui ir privežamiesiems priemiesčio maršrutams, kurių aptarnavimui irgi įsigyti nauji mažieji 23 vietų autobusai.

„Esame ne tik savivaldybės kontroliuojama, bet ir į miesto bendruomenės lūkesčius įsiklausanti įmonė. Todėl nesiekiame tik maksimalaus pelno. Pavyzdžiui, investuoti į naujus dujinius ar elektrinius autobusus bendrovei nėra ekonomiškai naudinga, tačiau visi žinome, jog transportas yra vienas  iš didesnių miesto oro teršėjų, todėl perkame naują brangią, bet ekologiškiausią techniką“, – aiškina V. Ramanauskas.

Dėl kruizinių laivų atšaukimo ir sustabdytų kelionių į užsienį autobusų nuomos rinka šiemet bus labai menka, bet bendrovei vilties teikia atsigaunantis tarpmiestinių pervežimų sektorius. Kaip ir pernai, KAP vėl laimėjo „Lietuvos geležinkelių“ sezoninės paslaugos konkursą keleivių pervežimui į Palangos ir Neringos kurortus.

Pagal daugiametes tendencijas KAP finansiškai pelningiausi būna 2 ir 3 ketvirčiai. Per pirmą šių metų ketvirtį bendrovė patyrė daugiau nei 104 000 eurų nuostolį.

Pernai KAP aptarnavo 19 miesto, 5 priemiesčio, 23 tolimojo susisiekimo ir 3 tarptautinius maršrutus. Bendrovės autobusų parką sudarė 125 autobusai, kurių vidutinis amžius – 9 metai.  2019 metų bendrovės autobusų rida – 8,686 mln. km (2018 metais – 8,374 mln. km).

1 Comment

  1. Tikrai brangiausi

    Perkame brangiausius rinkoje esančius autobusus, nes norime išvežti Naujėko ir “Vėjo projektų” biznį?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Dėl senosios Klaipėdos pirties likimo - idėjų lietus

„Tai reikia ją padaryti visiškai nemokama”, – trečiadienį Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu pasiūlė konservatorius Aidas ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Dancer“ šokis baigiasi?

Nuo 2015-ųjų elektrobusų rinką vis bandančiai užkariauti Klaipėdoje įsikūrusiai bendrovei „Vėjo projektai“ iškilo bankroto grėsmė – Klaipėdos apygardos teismas sulaukė ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdos pirtį ketina perduoti buvusiam Autobusų parkui

Klaipėdos miesto meras teikia Tarybos sprendimo projektą, kuriuo siūloma UAB „Vildmina“, valdančią senąją miesto pirtį, Trilapio g. 6,  reorganizuoti prijungiant ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This