Artėja maudynių sezonas, bet patariama neskubėti

Vasara

Lietuvoje maudynių sezonas dažniausiai prasideda birželio pradžioje. Įprastai gegužės mėnesio paskutinio dešimtadienio vidutinė vandens temperatūra Lietuvos upėse ir ežeruose siekia 15–16 °C.

Smiltynės paplūdimys baigiamas ruošti vasaros sezonui. „Klaipėdos paplūdimių”  feisbuko nuotr.

Šių metų pavasario pabaiga rytinėje ir pietinėje šalies dalyse nepagailėjo šiltų orų, tad ten upių bei ežerų vanduo spėjo įšilti nuo 13 iki 18 °C. Primenama, kad maudantis komfortas jaučiamas, kai vandens temperatūra pakyla per 18 °C.

„Paprastai aukštesnė vandens temperatūra būdinga Nemunui ir Šešupei (16-18 °C), taip pat kitoms didesnėms Lietuvos upėms bei vidutinio dydžio upių žemupiams. Kiek vėsesnis vanduo būdingas vidutinio dydžio upių aukštupiuose. Šaltesnis vanduo yra Merkio, Ūlos, Vilnios upėse (apie 13 °C). Taip yra todėl, kad šių upių baseinuose paplitęs vandeniui pralaidus smėlio gruntas, upės palyginti gausiai maitinamos požeminiu ir šaltinių vandeniu”, – Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos tinklapyje cituojama hidrologė Ramutė Bataitienė.

Pasak jos, ežerų vanduo pasižymi skirtingos temperatūros sluoksniais, todėl įšilęs gali būti tik paviršinis sluoksnis, o giliau temperatūra ryškiai mažesnė. Upių vandens temperatūrai pasiekus 18 °C, tikėtina, kad tokia ji vyraus ir didžiojoje upės dalyje (tiek priekrantėje, tiek centre).

Tuo metu Kuršių marių vandens temperatūra šiomis dienomis ties Nida siekia 14 °C, ties Vente – 15 °C. Tačiau Baltijos jūros vanduo vis dar vėsus ir siekia vos 10 – 12 °C., todėl kol kas maudynių jūroje patariama nepradėti.

Visgi panašu, jog pirmasis kalendorinis vasaros mėnuo prasidės iš tikrųjų vasariškais orais, tad vandens telkiniai turėtų įšilti ir maudynių sezonas upėse ir ežeruose turėtų prasidėti laiku. Šalies vandens telkinių temperatūros ieškokite čia. 

Savaitgalis pajūryje žadamas saulėtas ir šiltas. Šeštadienį įdienojus oras sušils iki 19- 20°C laipsnių, tiesa, pūs stiprokas rytinių krypčių vėjas, kuris gūsiuose gali  siekti  iki 17 m/s. Dangų protarpiais dengs debesys.

Užtat sekmadienis prognozuojamas be mažiausio debesėlio, temperatūra turėtų pakilti ir iki 21°C., pūs rytų, šiaurės rytų vėjas. Gražūs, saulėti, tik pora laipsnių vėsesni orai žadami ir kitos savaitės pradžioje.

Pagal išankstines prognozes lietus ir atvėsę orai į pajūrį turėtų grįžti nuo kito ketvirtadienio. Penktadienį jau žadama vos 12 °C temperatūra ir lietus tiek naktį, tiek dieną, tačiau nuo kito sekmadienio orai vėl turėtų taisytis ir priminti tradicinės lietuviškos vasaros pradžią su 17-19 °C temperatūra.

Kol Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius savo įsakymu nepaskelbė sezono pradžios, tol uostamiesčio paplūdimiuose gelbėtojai nebudi, nors jie, pasak „Klaipėdos paplūdimių” direktoriaus pavaduotojo Aleksandro Siakki, jau yra pasiruošę bet kada pradėti darbą.

Šią savaitę vasaros sezonui baigti rengti ir visi Klaipėdos paplūdimiai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Orai

Šiluma sugrįžta

Nors ketvirtadienį dirvos paviršiuje vietomis šalyje fiksuota net iki 5–7 laipsnių šalčio, artimiausiomis dienomis tokių temperatūrų jau nebeturėtų būti, o ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Laiškai iš jūros, Svarbu

Burlaivininko užrašai: Klaipėdieti, plaukiam į Juodkrantę!

Klaipėda – miestas prie vandenų: Baltijos jūros, Kuršių marių ir Dangės upės. Gamta, geografija ir istorija vertė klaipėdietį lipti į ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Karšių žvejybos apribojimai Nemuno deltoje

Nuo balandžio 22 d. iki gegužės 20 d. Nemuno deltos regioniniame parke bus draudžiama gaudyti karšius. Įprastai šis draudimas įsigalioja ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This