Gimnazijoje neteisėtai iš mokinių rinkti pinigai – parama

Svarbu, Švietimas

Neteisėtai iš moksleivių pinigus už automobilių stovėjimą rinkę Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazijos vadovai, už savo nusižengimus sulaukę tik įspėjimų, ieško galimybių, kaip tokią rinkliavą įteisinti.

Klaipėdos savivaldybės komisija, kuriai vadovavo uostamiesčio mero pavaduotojas Arvydas Cesiulis, tyrė, ar Vytauto Didžiojo gimnazijos direktorius galėjo šiurkščiai pažeisti savo pareigas. Komisija buvo sudaryta tuomet, kai Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) savivaldybės administracijai perdavė savo atlikto patikrinimo surinktą informaciją.

Palmiros Mart nuotr.

FNTT konstatavo, jog Vytauto Didžiojo gimnazijoje beveik penkerius metus iš moksleivių neteisėtai buvo renkamas mokestis už automobilių stovėjimą įstaigos teritorijoje įrengtoje uždaroje aikštelėje.

FNTT pranešė, jog patikrinimas buvo atliktas gavus anoniminį pranešimą. Įvertinus patikrinimo metu paimtus raštiškus paaiškinimus bei išanalizavus ranka darytus užrašus nustatyta, kad jau penktus mokslo metus iš Vytauto Didžiojo gimnazijos mokinių iš tiesų neteisėtai renkamas mokestis už automobilių parkavimą – iki šių mokslo metų buvo renkamas 30 eurų metinis mokestis, o pernai rugsėjį jis padidintas iki 50 eurų. Paskaičiuota, kad tokiu neteisėtu būdu iš moksleivių buvo surinktų 3600 eurų.

FNTT už nustatytus nusižengimus surašė du administracinio nusižengimo protokolus: direktoriaus pavaduotojui ūkio ir bendriesiems reikalams – už buhalterinės apskaitos reikalavimų pažeidimą, direktoriui Stasiui Ruibai– už neteisėtą vertimąsi komercine veikla. Už tai direktoriui skirta 195 eurų bauda, o ūkvedys atsipirko įspėjimu.

Direktoriaus veiklą tyrė ir specialiai sudaryta savivaldybės komisija, kuri jau baigė savo darbą.

„Komisija konstatavo, jog direktorius jokio šiurkštaus pažeidimo nepadarė. Meras, atsižvelgdamas į komisijos išvadas, gimnazijos direktoriui skyrė įspėjimą, bet jis tuo pačiu įspėtas, kad jei per metus dar kartą bus padarytas toks pat pažeidimas, tuomet jau bus svarstomas atleidimas iš darbo“, – komisijos išvadas komentavo jos vadovas A. Cesiulis.

Jis tikino, jog gimnazijos direktorius S. Ruiba jokios asmeninės naudos iš neteisėtai surinktų pinigų neturėjo, blogai esą buvo tai, kad jis tinkamai nesukontroliavo savo pavaduotojo.

„Iki šiol klausimas, ar tas pinigų rinkimas vyko be direktoriaus žinios ar su ja. Gal jis manė, kad čia tiesiog ne esminis dalykas. Mes nebandėme gvildenti tos temos – žinojo ar nežinojo. Kai viskas išaiškėjo, direktorius tikrai buvo pasiruošęs išeiti iš darbo pats su juo bendravau, jis du kartus buvo ir pas merą. Jis gavo tiek velnių, kad niekam nelinkėčiau“, – teigė A. Cesiulis.

Paprašytas pateikti komisijos išvadas, kad jas būtų galima paviešinti ir portalo skaitytojams, A. Cesiulis tvirtino, kad „mes nedemonstruojame „Avilio“ dokumentų“.

Vicemeras teigė, jog iš neteisėtos rinkliavos surinkti pinigai veikiausiai buvo panaudoti prižiūrėti automobilių stovėjimo aikštelę ir gimnazijos reikmėms.

„Mes direktoriui pasiūlėme, kad jei jau nustatyta, jog rinkliava rinkta neteisėtai, tai tegul grąžina pinigus ją sumokėjusiems moksleiviams. Tačiau problema dabar ta, jog didžioji dalis tų susimokėjusių gimnazistų jau baigė mokyklą yra pasklidę po pasaulį. Nors direktorius tvirtino, kad visiems, kure kreipsis ir tikrai bus mokėjo tą rinkliavą, pinigus grąžins iš savo kišenės“, – kalbėjo A. Cesiulis.

Pinigų grąžinimo faktą patvirtino ir pats direktorius S. Ruiba: „Tegul kreipiasi tie, kurie mokėjo, ir tie pinigai bus grąžinti. Bet jie visuose dokumentuose buvo įvardyti kaip parama gimnazijai, šiam tikslui jie ir buvo panaudoti. Tad jei atsisako teikti paramą, tai gali kreiptis ir bus grąžinta“.

Paklaustas, ar neteisėta rinkliava beveik penkerius metus gimnazijoje buvo renkama jam žinant, S. Ruiba konkrečiai atsakyti negalėjo.

„Tam tikrų niuansų buvo, kur reikia dar iki galo taškus sudėlioti. Mes dar viską gražiai dėliojame ir aiškinamės iki galo, kad išvengtume toliau nesusipratimų. Šią savaitę turime ir Senato posėdį, kad visus taškus ant į susidėliotume. Ar įteisinsime tas mokamas automobilių stovėjimo vietas? Dar yra tam tikras klaustukas, turi būti savivaldybės pritarimas – leisti ar ne. Mes dar dokumentus deriname“, – teigė S. Ruiba.

Pats ir FNTT skirta baudą sumokėjęs, ir mero įspėjimą gavęs S. Ruiba teigė, jog savo pavaduotojui, kuris minimas neteisėtos rinkliavos istorijoje, taip pat skyrė įspėjimą.

8 Comments

  1. gidas

    Tai kad gimnazijos vidinis kiemas niekada neturėjo paskirties tapti mašinų stovėjimo aikštele. Prieš „n” metų direktorius pamatė „šlakbaumo” viziją ir prasidėjo verslas…Gimnazija(nežinomi asmenys) nusipirko nerealų surūdijusį mašiniuką už ????? kainą, pritaisė skardinį kastuvą užsidėjo ant stogo švyturėlius ir kelias dienas valė aplink gimnaziją takelius, net naujos trinkelės kilnojosi nuo grandymo(o vidinis kiemas taip ir liko su senu asfaltu ). Šį naujovišką valytuvą galite pamatyti gimnazijos kieme, nepasigailėsite reginiu. O įėję į gimnaziją tikrai neišvysite bauhauzo architektūros, nes pelėsius uždengė putplastis ir gipso kartono plokštės. Štai ir didinga istorija.

    Reply
  2. neabejingas

    Tai kad gimnazijos vidinis kiemas nėra stovėjimo aikštelė ir niekada neturėjo tokios paskirties, pats vadovas prieš „n” metų treptelėjo kojele ir nusprendė, kad dabar kieme statysim mašinas , o tą vadinamą” šlakbaumą” išlaikysime iš mokyklos lėšų. Ir tada prasidėjo verslas… O vidinis kiemas galėjo būti …. bet ar tokiam direktoriui įdomu, nugalėjo verslas.

    Reply
  3. Ūkvedys

    Kas jau kas, bet ne Stasys į kišenę dėjo. Pavaduotojas Jums paprastai įteikdavo taisykles. Ten aiškiai parašyta tos aikštelės paskirtis.
    Pinigai buvo naudojami tos aikštelės priežiūrai tai ir taisyklėse įrašyta…
    7. Administracija turi teisę nutraukti sutartį…
    7.1.5. kai vartotojas atsisako dalyvauti ar kitais būdais prisidėti prie darbų šalinant sniegą iš teritorijos žiemos metu;

    Pridėkite ranką prie širdies ir pasakykite „AŠ VAŽIAVAU IR GRANDŽIAU SNIEGĄ 6:00 VAL. RYTE”, arba „PER IŠEIGINES DALYVAVAU TALKOJE”
    Nė vienas net nepasisiūlė. Tik – „skirkite vietą ir greičiau prašau”, „pinigai nesvarbu”.
    Ar mes netesėjome savo įsipareigojimų?… Taigi … pasižiūrėkime į save…

    Reply
    • Nuomone

      eik baudos moketi nereketaves tik cia mokiniu

  4. Didžiausia nesamonė tra mero komisijos

    Tos visos mero pasiųstos savivaldybės komisijos yra visiškas ŠŪDAS!

    Reply
  5. Tomas

    Ir aišku švietimo skyriaus vedėja irgi nieko nežinojo 5 metus. Kada tai baigsis, kaip ne diena taip naujiena!

    Reply
  6. na na

    Geroji praktika VDG: vienas pavaduojas už mašinų parkavimą rinko „paramą” į savo kišenę. Kita pavaduoja organizuoja tėvų „paramą” išleistuvių baliui. Direktorius tipo nieko nemato ir nieko nežino, o meras už finansines makles vadovui tik piršteliu niu niu niu parodo. Tai kam tada reikėjo kitos savivaldybės įstaigos vadą Dangerą iš posto versti, jei finansiniai nusikaltimai verti tik niu niu niu 🙂

    Reply
    • abejingas

      Va ir aš kartais pamąstau … kokio velnio tas direktorius taip stengiasi, kad visi būtų patenkinti. Liepia pavaduotojams organizuoti , pasirūpinti, sustyguoti… „ir vis reikia padaryti”. Pasirodo niekam nieko nereikia. Kam tos išleistuvės ?- gavai baigimo pažymėjimą ir valio , ir namo. O tai balius, skudurų demonstravimas, šukuosenų vėlimas, naktinės bludstvos , aušros pasveikinimas prie jūros – nesąmonės visiškos. O tas pasiruošimas, begaliniai pasitarimai – vargšė ta pavaduotoja dar ir paramos turi prašyti…
      Na už aikštelę tai čia jau visiškai suįžūlėjo … mieste už parkavimą 0,6 eur. už valandą, o čia vos 3centai/val. – savivaldybės apiplėšimas vidurį baltos dienos… nedelsiant statyti parkomatą. Lai moka ir mokiniai, ir mokytojai, kokios dar čia privilegijos mokytojams gali būti ?… Direktoriau bus ramu ir viskas aišku. Pavaduotojas irgi galės ramia galva ir sąžine, tik laiku pasirūpinti užtvaro profilaktikos darbais… eismu ir tvarką lai viešosios tvarkos skyrius rūpinasi.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Bankroto administratorius lieka nuteistas

Klaipėdos apygardos teismas sutiko su pirmos instancijos verdiktu, jog yra pakankamai įrodymų, kad už melagingų parodymų davimą ir dokumentų klastojimą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This