Kaip nustatoma skambinusiojo buvimo vieta?

Konsultacijos

Antradienį vėlai vakare policijai išplatinus pranešimą apie galimai jėga į automobilį įsodintą merginą, socialinių tinklų vartotojams kilo daug klausimų dėl vietos nustatymo sistemos veikimo Lietuvoje.

Bendrasis pagalbos centras (BPC), reaguodamas į gyventojų susidomėjimą, pateikia atsakymus į dažniausiai kilusius klausimus.

Kodėl ir vėl nesuveikė vietos nustatymo sistema?

Skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112 skambinusios merginos buvimo vietos duomenys skambinimo metu buvo gauti. Išmanusis mobiliojo ryšio telefono aparatas pats nusistatė savo buvimo vietą pagal GPS palydovų signalus ir jos koordinates koduota žinute automatiškai išsiuntė į BPC. Čia žinutė buvo iškoduota ir gauti duomenys atvaizduoti operatoriaus darbo vietoje – jie rodė Klaipėdos rajono Mazūriškių kaimo Pavandenės gatvę. Šie duomenys buvo perduoti policijai kartu su elektroniniu pranešimu apie pagalbos poreikį, nes skambinusi mergina savo adreso nepasakė.

Jei vietos nustatymo sistema veikė, kodėl policija nežinojo merginos buvimo vietos?

Lietuvoje įdiegtos skambinančiojo buvimo vietos nustatymo sistemos leidžia gauti skambinančiojo buvimo vietos duomenis tik tuo metu, kai skambinama telefono numeriu 112. Pačiuose telefono aparatuose nėra įmontuota GPS sekimo įrangos ir iš jų nėra gaunama jokių kitų duomenų. Duomenys taip pat nėra gaunami ir tuo atveju, kai į pranešėjo telefono numerį skambinama iš BPC.

Ar visada gaunami tikslūs vietos duomenys?

Ne, ne visada. Vietos duomenų tikslumas labai priklauso nuo mobiliojo ryšio operatorių „Telios“, „Bitės“ ir „Tele2“ techninių galimybių, telefono aparato modelio, vietovės reljefo ir kitų aplinkybių.

„Telia“, „Bitė“ ir „Tele2“ perduoda skambinančiojo buvimo vietos duomenis pagal telefono aparato prisijungimą prie mobiliojo ryšio bazinės stoties (bokšto). Šie duomenys nėra tikslūs, jų paklaida užmiesčio vietovėse gali siekti net 10–15 kvadratinių kilometrų.

Kai duomenis perduoda patys mobiliojo ryšio telefono aparatai, jie būna daug tikslesni, galima paklaida svyruoja nuo 3 metrų iki 1,2 kilometro. Tačiau ne visi telefono aparatai turi tokią funkciją – nusistatyti savo buvimo vietą ir perduoti ją BPC gali tik telefono aparatai su atnaujinta „Android“ ar „iOS“ operacine sistema. Šiuo metu maždaug 48 procentai skambučių ateina iš įrenginių, turinčių šią funkciją.

Teigiama, jog Lietuvoje įdiegta vietos nustatymo sistema pagal mobiliojo ryšio telefono aparato siunčiamus duomenis jau padėjo nustatyti ne vieno įvykio vietą, kai numeriu 112 skambino vaikai, pasiklydę ar nusižudyti ketinantys asmenys, smurto aukos.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Krepšinio aikštelėje - šūviai?

Paauglių išdaigų išgąsdinta klaipėdietė Lina kreipėsi į policiją, tačiau pasipiktino, kad pareigūnai į jos pranešimą apie viešoje vietoje esą vykusį ...
2023-07-18
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Į BPC plungiškis piktybiškai skambino 43 kartus

Bendrasis pagalbos centras (BPC) praneša, jog pirmą šių metų dieną buvo registruoti 9522 skambučiai, parengti ir tarnyboms perduoti 5677 pranešimai ...
2023-01-03
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Daugiausiai skambinta dėl greitosios pagalbos

2021 metais Bendrajame pagalbos centre (BPC) buvo atsakyta į 2 mln. 142  042 pagalbos skambučius, registruota ir pagalbos tarnyboms perduoti ...
2022-01-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This