Viešoji pirtis pakėlė kainas: nuostolis reikštų neatidėliotiną uždarymą

Miestas, Svarbu

Šią savaitę duris po karantino atvėrusi ir kainas pakėlusi savivaldybei priklausanti viešoji pirtis vėl atsidūrė politikų akiratyje. Pripažįstama, jog taip, kaip yra dabar, būti nebegali, tačiau svarstoma, ar pirtį reikia parduoti, ar paversti turistų lankomu objektu.

Klaipėdos miesto pirtis šią savaitę po karantino vėl atnaujino savo veiklą. „Facebook” nuotr.

Pabrango 50 centų

Vadinamoji Trilapio pirtis yra savivaldybei priklausanti uždaroji akcinė bendrovė „Vildmina“. Ji socialinio tinklo „Facebook“ savo paskyroje paskelbė, jog be geros žinios, kad šią savaitę po karantino atnaujina veiklą, turi ir blogą žinią – paslaugos brangsta 50 centų ir nuo šiol vienas apsilankymas kainuos ne 8 eurus, o 8,5 euro.

„Labai apgailestaujame, bet priversti tai daryti, nes nuo sausio 1 dienos pakilo minimalus atlyginimas ir bendras darbuotojų darbo užmokesčio metinis padidėjimas, lyginant su praėjusiais metais, su visais mokesčiais sudaro 9500 eurų, todėl kitos išeities neturime. Prastova karantino metu kas mėnesį taip pat atnešė po 3500 eurų nuostolį, bet tikimės kaip nors išgyventi jūsų aktyvaus lankymosi dėka ir pabaigti šiuos metus bent su minimaliu pelnu, nes nuostolis reikštų neatidėliotiną pirties uždarymą“, – rašoma pirties paskyroje.

Nors ir pernai „Vildmina“ dirbo pelningai – pelnas siekia šiek tiek daugiau nei 4 tūkst. eurų, tačiau miesto politikai, svarstę bendrovės veiklos ataskaitą už 2019 metus, eilinį kartą pradėjo diskutuoti, ką daryti su šia savivaldybės valdoma įmone, nes esą tokia situacija tęstis nebegali.

Labiausiai kliūva tai, jog pirtis nėra savivaldybės funkcija, todėl jos esą ir reikia atsisakyti. Kiti politikai akcentavo, jog pirties būklė yra nepakankamai gera, pastatams ir patalpos reikia didelių investicijų.

„Jei ant lėkštutės padėsime pirtį, kuriai reikia investicijų, ir sveikatos priežiūros įstaigas, kurioms taip pat reikia investicijų, tai kam skirsime pinigus?“ – retoriškai klausė miesto tarybos narė Lina Skrupskelienė.

Ji siūlė perorientuoti įmonės veiklą ir ją pritaikyti turizmui – organizuoti ekskursijas ir turistus supažindinti su pirties paslaugomis, kokios jos buvo teikiamos sovietmečiu. Tam ši savivaldybės pirtis puikiai tinka, nes ji pastatyta 1972 metais.

„Jau ne kartą pereita per politikų lūpas ir vis kitai kadencijai nukeliamas klausimas, ką daryti su šita įstaiga. Faktas, kad taip, kaip yra, negali būti. Nebepajėgiame konkuruoti su kitomis įstaigomis, kurios teikia tokias pačias paslaugas. Tad įmonės veiklą turime perorientuoti į turizmą arba galvoti, ką toliau daryti“, – kalbėjo L. Skrupskelienė.

Kaltina emigraciją

Kiek kitokios nuomonės buvo miesto tarybos narys Arūnas Andziulis. Jo manymu, savivaldybė turėtų išlaikyti pirtį miestiečiams.

„Šita pirtis turbūt jau yra istorinė vertybė, ten ir aš jaunas maudžiausi. Gal miestas turėtų ją dotuoti, jei ji nesugeba išsilaikyti. Juk aišku, kad ta pirtis yra gerokai nusidėvėjusi ir ją reikia rekonstruoti. Reikia prašyti miesto, kad planuotų pirties rekonstrukciją, nes šalia yra SPA centrai, sunku su jais konkuruoti“, – bendrovės „Vildmina“ direktorių prašyti pinigų ragino A. Andziulis.

Nuo praėjusių metų bendrovės „Vildmina“ direktoriumi dirbantis Algimantas Strikaitis pripažino, jog pradžia buvo labai sunki, bet metus pavyko baigti pelningai.

Anot jo, pajamų mažiau surinkta, nes 2018 metų rudenį pirties patalpose buvo nutraukta prekyba alumi, o pirties paslaugų kainos buvo 2013 metų lygio. Tačiau padėtis stabilizavosi, kai nuo praėjusių metų balandžio 1-osios pirties paslaugų kainos buvo pakeltos.

A. Strikaitis pripažino, jog pirtį aplanko vis mažiau žmonių. Pernai garo mėgėjai pirtyje apsilankė 27 670 kartų, o tai yra 2344 apsilankymais mažiau nei ankstesniais metais. Iš pagrindinės veiklos „Vildminai“ pernai pavyko uždirbti kiek daugiau nei 150 tūkst. eurų.

„Taip, lankytojų mažėja ir viena pagrindinių priežasčių yra emigracija. Kita priežastis yra paslėpta emigracija, kaip aš ją vadinu. Vis daugiau įmonių yra registruotos Lietuvoje, bet darbuotojai komandiruočių principu dirba užsienyje, jame būna 2-3 mėnesius, o Lietuvoje – kelias savaites. Tie darbuotojai anksčiau intensyviai lankydavosi mūsų pirtyje, o dabar dėl tokio darbo grafiko tiesiog nebeturi sąlygų, todėl lankytojų srautas pas mus mažėja“, – aiškino A. Strikaitis.

Lankytojų mažėja ir todėl, kad ištikimiausieji sensta ir jiems kaitintis pirtyje nebegalima dėl sveikatos būklės. Dar viena priežastis, sumažinusi lankytojų srautus, yra ypač karšti orai vasarą.

„Žmonių, ypač jaunimo, pas mus sunku prisikviesti ir dėl to, kad viskas pasenę, reikia didelių investicijų“, – dėstė direktorius.

Paskaičiuota, jog kapitaliai suremontuoti pirtį reikia apie 700 tūkst. eurų. Bendrovė tokios sumos neturi ir artimiausiu metu neturės, todėl esą išeitis būtų, jei atsirastų investuotojas.

„Kol kas dirbame pelningai, tikimės, kad atlaikysime ir karantino krizę. Investuosime į paslaugų gerinimą tiek, kiek leidžia mūsų pajamos. Numatome įrengti infraraudonųjų spindulių kabinas, masažinius dušus“, – pasakojo A. Strikaitis.

Piketavo ir rinko parašus

Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto nariai, svarstę „Vildminos“ praėjusių metų veiklos ataskaitą, vieningai sutarė, jog pokyčiai būtini ir savivaldybės administracija esą turėtų pateikti siūlymus, kokie tie pokyčiai galėtų būti.

„Tiesiai šviesiai sakysiu, kad tokių paslaugų rinkoje pilna, grąža iš mūsų turto yra nulinė. Tad čia reikia politinio sprendimo. Tokios paslaugos savivaldybei tikrai yra nereikalingos. Mere, prašau sudarykite darbo grupę išnagrinėti šį klausimą. Pripažinkime, kad mums nebereikia tų paslaugų, Buvo kažkada socialdemokratai, kurie sakydavo – arba mes, arba pirtis. Pasikeitė rinka, pasikeitė situacija, žmonių gyvenimo sąlygos gerėja, ta pirtis nebereikalinga. Priimkime pagaliau politinį sprendimą“, – žodžių į vatą miesto Tarybos posėdyje nevyniojo politikė Alina Velykienė.

„Konceptualus klausimas“, – jai replikavo Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Klaipėdos savivaldybė kartą jau bandė pradėti kelią pirties privatizavimo link. Dar 2017 metais Klaipėdos savivaldybės administracija buvo parengusi siūlymą bendrovės „Vildmina“ akcijas įtraukti į privatizuojamų objektų sąrašą. Tuomet nepriklausomi vertintojai nustatė, kad „Vildminos“ akcijų paketo vertė gali siekti 393 tūkst. eurų.

Tačiau siūlymui bendrovę įtraukti į privatizuojamų objektų sąrašą ir ją parduoti aukcione nepritarė miesto politikai. Tokiam sprendimui veikiausiai įtakos turėjo, jog buvo surengti du piketai, kuriuose žmonės reikalavo neprivatizuoti pirties. Be to, pirties mėgėjai surinko apie 1,6 tūkst. garo mylėtojų parašų, prašančių išsaugoti Trilapio gatvėje esančią viešąją pirtį.

7 Comments

  1. Algimantas Brazys

    Puiki pirtis Tai kūnui irsirdeliai miela vietą Puikus kolektyvas

    Reply
  2. Rudis

    Nesuprantu,kodel ja naikinti arba girtis sovietmeciu.Toks jausmas kad dabar nesimaudot.Anksciau visi taip gyvenam,ir nieko nuostabaus,kuom cia girtis ir kam idomu .Uzsienieciai turi savo pirtis ir daug investuoja I jas.o CIA viena pirti turit ir negalit islaikyti. O ku zmonems ateiti,ne visi turi patogumus,kitas del sveikatos vonioje but negali.Kur nereikia visko prisigalvojat. O CIA pirtiie sneislaiko valdzia. Ir kaip miestas be pirties. Nieks nezino siandien emigrantai o ryt gal gris.Taip kad tvarkykit ta pirti ir bus zmoniu.Norit rodyti uzsieniciams,o jums patients valdzios vyrams negeda,kad sitiek metu naudojasi zmones sena pirtim o jus debatus keliat ka su ja daryti

    Reply
  3. Pirties megejas

    Pirtis pilnai save issilaiko ir dar truputi sumoka dividentu savavaldybei,niekas jos nedotuoja.Pabrango paslauga 50 centu .Palyginkit-KIRPYKLU ir STOMOTOLOGU paslaugu pabrangima po karantino!!!

    Reply
  4. pirtris

    Noreciau padaryti ekskursija i moteru puse

    Reply
  5. Trūksta žodžių

    Nuotraukoje kaip tik matomos išrikiuotos socialiai remtinų žmonių transporto priemonės.
    Gal pagaliau grįžkime į XXI amžių:)

    Reply
  6. Taip!

    Puikus Tarybos narės L. S. pasiūlymas. Užsienyje susidomėjimas sovietmečiu dabar ypač išaugęs, o mūsų mieste tikrai yra įdomių to laikotarpio objektų (deja, nemažai sunaikinama), galima rengti temines ekskursijas, supažindinti miesto svečius su laikotarpiu, kaip gyvenome už geležinės uždangos. Tam galima pritaikyti ir savivaldybės balanse esančią, nuo šaltojo karo laikų likusią slėptuvę Dubysos g.

    Reply
  7. Pasiūlymas

    Savivaldybė per metus sutaupo įvairias sumas „pašalpinių” pinigų, juos ir reikia investuoti į šią pirtį, nes čia lankosi socialiai remtini žmonės…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Dėl senosios Klaipėdos pirties likimo - idėjų lietus

„Tai reikia ją padaryti visiškai nemokama”, – trečiadienį Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu pasiūlė konservatorius Aidas ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Spyglys

Kultūros ir meno žmonių į pirtį neįleis: persis šoferiai ir meras*

Didžiules pastangas reformuoti (sunaikinti) kultūrinį gyvenimą Klaipėdoje dėjusi jos valdžia pasiekė savo: pagaliau renginių sumažėjo perpus, o Lietuvos žiniasklaida uostamiesčio ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdos pirtį ketina perduoti buvusiam Autobusų parkui

Klaipėdos miesto meras teikia Tarybos sprendimo projektą, kuriuo siūloma UAB „Vildmina“, valdančią senąją miesto pirtį, Trilapio g. 6,  reorganizuoti prijungiant ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This