Į ligonines grįžta „niekieno vaikai“

Sveikata

Po didžiųjų karantino suvaržymų į ligonines grįžta ne tik sergantieji, bet ir „niekieno vaikai“. Taip vadinami kūdikiai ar ūgtelėję vaikai, kurie gydymo įstaigose leidžia laiką vienatvėje, neturėdami nei nuolatinių prižiūrėtojų, nei sulaukdami lankytojų. Tokiais vaikais besirūpinančių savanorių tinklą subūrusi iniciatyva „Niekieno vaikai“ jau ruošiasi budėjimams didžiųjų šalies miestų ligoninėse, o Klaipėdoje šiuo metu ieško ir pastiprinimo.

Monikos Požerskytės-Kalvelės nuotr

Šiemet, iki prasidedant karantinui, „Niekieno vaikai“ savanoriai budėjo jau prie 60 vaikų, beveik trečdalis jų – 17 – lankyti Klaipėdos ligoninėse.

„Karantino metu savanoriai negalėjo budėti, todėl tiksliai nežinome kiek „niekieno vaikų“ buvo ligoninėse, žinome tik, kad jų buvo mažiau nei įprasta“, – ­pasakoja iniciatyvos „Niekieno vaikai“ vadovė Ieva Šuipė.

Uostamiestyje savanoriai vienišus vaikus lanko Klaipėdos vaikų ligoninėje bei Klaipėdos respublikinės ligoninės vaikų psichiatrijos skyriuje.

I. Šuipė pasakoja, kad kuriant iniciatyvą manyta, kad ligoninėse atsiduria tik susirgę kūdikių ir vaikų namų auklėtiniai, kurių ligos metu niekas nelanko, mat auklėtojai turi pasirūpinti kitais auklėtiniais.

„Tačiau pasirodė, kad mūsų pagalbos reikia vienišiems vaikams, kurie ligoninėse atsiduria ne tik dėl ligos, bet ir dėl to, kad jie paimami po krizės šeimoje. Kol nepriimamas sprendimas, ar vaikas bus galutinai paimtas iš šeimos, ar sugrąžintas atgal, šį „tarpinį“ laiką mažylis turi išgyventi ligoninėje. Pamatėme, kad mūsų pagalbos reikia ir tiems mažamečiams, kurių tėvai – paprastai tai vieni vaikus auginantys žmonės – dėl rimtų priežasčių negali su jais visą dieną būti ligoninėje“, – pasakoja iniciatyvos vadovė.

Jos teigimu, vieniši vaikai ligoninėse yra labai skirtingi ir jose jie atsiduria dėl skirtingų priežasčių, visgi visi turi bendrumą – jiems reikia emocinės paramos.

Ligoninėse vaikai formaliai paliekami personalo priežiūrai. Visgi čia žmonės dirba pagal intensyvų grafiką, jiems tenka rūpintis daugybe mažųjų pacientų vienu metu. Negana to, pamainos nuolat keičiasi, tad vaikai negali užmegzti taip reikalingo emocinio ryšio.

„Nors ligoninių personalas vienišiems vaikams skiria daugiau dėmesio nei kitiems ligoniams, tačiau to negana, mat, kad ir kokie geranoriški būtų, jie tiesiog neturi fizinių galimybių skirti užtektinai dėmesio vienišam vaikui. Mažam vaikui neužtenka, kad kažkas pas jį ateitų keliskart per dieną – jam reikia, kad nuolatos, ar bent jau didžiąją dalį laiko šalia būtų žmogus, kuris jį panešiotų, nuramintų, žaistų, užsiimtų veikla, padedančia bent kiek užmiršti liūdesį, baimę, skausmą“, – teigia pašnekovė.

I. Šuipė tikina, kad budėjimas su vaikais ne tik gerina emocinę jų būklę. Savanoriai pasakoja, kad buvimas šalia gerina vaikų miegą, greitina sveikimą. Kūdikiai su savanoriais patiria daugiau fizinio kontakto, o tai skatina jų fizinę ir psichinę raidą. Vyresni vaikai žaisdami ir bendraudami su savanoriais nusiramina, pralinksmėja, gali įgyti naujų žinių bei įgūdžių.

Nors gali pasirodyti, kad budėjimas su vienišais vaikais yra nelengvas emocinis išbandymas, „Niekieno vaikai“ vadovė sako, kad toks įspūdis nėra visai tikslus.

„Turime savanorių, kurie po budėjimo išeina kupini jėgų ir džiaugsmo. Ir tai suprantama. Jie juk padeda vaikams sunkiomis akimirkomis. Tai ne visada lengva, bet visada prasminga. Jauti, kad padedi, kad kuri gerus dalykus ­– toks jausmas, pripažinkime, mus lanko tikrai ne kasdien. Manau, nėra tikslu sakyti, kad tokia veikla linksma arba liūdna. Visų pirma, ji teisinga“, – teigia I. Šuipė.

Nuo veiklos pradžios užpernai birželį, „Niekieno vaikai“ savanoriai jau padėjo 354 vaikams Klaipėdos, Vilniaus, Kauno, Šiaulių ir Panevėžio ligoninėse. Per dvejus metus bendras susidaręs savanorių budėjimo laikas pasiekė jau 25 000 valandų ­– tiek valandų sudaro trejus metus.

Visi norintys prisidėti prie „Niekieno vaikai“ iniciatyvos ir tapti jos savanoriais, turėtų iki birželio 9 d. užpildyti anketą iniciatyvos paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“. Anketa pasiekiama ir internetu, paspaudus šią nuorodą. Susipažinti su „Niekieno vaikai“ veikla, budėjimo istorijomis bei savanoriais galima socialiniame tinkle „Facebook“ bei tinklalapyje niekienovaikai.lt.

INFORMACIJA

Ketvirtadienį vykusiuose Nacionaliniuose lygybės ir įvairovės apdovanojimuose iniciatyva „Niekieno vaikai“ gavo Metų proveržio apdovanojimą.

2 Comments

  1. Lina

    Kaip tapti savanore?

    Reply
  2. Rima

    Labai graži misija ir labai reikalinga…
    Daugiau tokių darbų,mažiau tų popierinių darbų…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Klaipėdoje rasis Paliatyvus vaikų dienos centras

Neilgai trukus sunkūs ligoniai savo namuose turėtų sulaukti didesnės medicininės pagalbos bei geresnės priežiūros. Palengvinimo, rūpinantis sunkiai sergančiais vaikais, gali ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Meras apie iniciatyvą dėl Vaikų ligoninės: „Protu nesuvokiamas dalykas“

Reaguodamas į Seimo Sveikatos reikalų komiteto rekomendaciją prie Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) prijungti Klaipėdos savivaldybės valdomą Vaikų ligoninę, trečiadienio rytą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This