Klaipėdos paveldu rūpinsis Almantas Mureika

Miestas, Svarbu

Kultūros paveldo departameno Klaipėdos skyrius turi naują vedėją. Juo taps ilgametis uostamiesčio vyriausiasis architektas Almantas Mureika.

Almantas Mureika. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pastaruoju metu, kai Klaipėdos savivaldybės administracijoje įvyko reforma, A. Mureika dirbo Urbanistikos ir architektūros skyriaus patarėju.

Kultūros paveldo departamento direktorius Vidmantas Bezaras savo sprendimą dėl naujo Klaipėdos skyriaus vadovo argumentavo tuo, kad A. Mureika turi ilgametę patirtį, susijusią su kultūros paveldu, jis turi ir kultūros paveldo srities atestatus. „Tai žmogus, puikiai suvokiantis Klaipėdą, jos problemas. Jis pasirinktas ir dėl tinkamos bendravimo su visuomene pozicijos, visuomenės įtraukimo į problemų sprendimą“, – teigė V. Bezaras.

„Atvira Klaipėda“ rašė, jog KPD Klaipėdos skyrius be vadovo liko pernai gruodžio 16 dieną, nes iki tol jam vadovavusi Audronė Puzonienė pradėjo dirbti tik vyriausiąja specialiste. A. Puzonienė KPD Klaipėdos skyriaus vedėja tapo 2012 m. kovo 1 d.

„Klasikinės vadybos teorijos taip pat kalba, kad darbą rekomenduojama keisti kas 5-7 metai. Tam, kad į KPD Klaipėdos teritorinį padalinį ateitų naujų vadybos idėjų, reikia rimtesnių pokyčių, o keisti nėra lengva, kai 16 metų darbo principai buvo nusistovėję. Kelis kartus apsilankius Klaipėdoje, įvertinus situacijų sprendimus ir perspektyvas, sutarėme su A. Puzoniene, kad jos sukauptą patirtį galima panaudoti ir kitoje pozicijoje“, – KPD direktorius direktorius Vidmantas Bezaras paaiškino, kodėl A. Puzonienė nebedirba skyriaus vedėja.

Nurodoma, jog KPD Klaipėdos skyriaus vedėjo pareiginės algos koeficientas yra 11, o tai reiškia, jog atlyginimas, neatskaičius mokesčių, ir neįskaičiuojant priedo už stažą valstybės tarnyboje, yra apie 1900 eurų.

Komentaras

Vidmantas Bezaras, KPD direktorius:

Išrinkti KPD Klaipėdos skyriaus vedėją vyko viešas konkursas. Jame buvo pateiktos šešios paraiškos, tačiau dvi iš jų prieš pat konkursą buvo atsiimtos. Iš keturių pretendentų buvo išrinkti du, iš kurių jau rinkausi aš. Buvo vertinamas kandidatų gyvenimo aprašymas, motyvacija, supratimas, kaip reikia daryti. Vienas pretendentų puikiai žinojo paveldo situaciją, teisės aktus, būklę, akcentavo problemų sprendimą diskutuojant su bendruomene. Kito pretendento kryptis buvo labiau kontrolės stiprinimas, teisinis reguliavimas. Mes matome, kokios problemos yra Klaipėdoje. Norint jas išspręsti, reikia kuo platesnės diskusijos su bendruomene, reikia gerai išmanyti paveldo dalykus. A. Mureika yra atestuotas specialistas paveldo srityje, turi pakankamai patirties. Manome, kad žmogus, turintis tokios patirties, Klaipėdos skyriui tikrai pravers. Didelė dalis problemų, kurias kėlė ir visuomenė, buvo dėl to, jog Klaipėdos skyriuje vyravo toks, sakyčiau, nepasitikėjimas. Vos ne kas antras sprendimas, kuris turėjo būti priimtas vietoje, buvo siunčiama į Vilnių ir prašoma, kad čia nuspręstų. Ir tai tęsėsi daug metų. Tad norisi, jog Klaipėdos skyrius turėtų dialogą su bendruomene, specialistais. Galų gale, jei žmogus žino Klaipėdos architektūrą, istoriją, tai jau yra vertė, kurios neįgysi per mėnesį. Problema, kad visos Lietuvos kultūros paveldo srityje architektų labai trūksta. Ir A. Mureika galbūt bus tas žmogus, kuris galės prisidėti prie teisės aktų tobulinimo. Kol kas džiaugiamės, jog pavyko išsirinkti tokį vedėją, ir matysime, kaip jam seksis. A. Mureika šiuo metu atostogauja, ar jis grįš į darbą savivaldybėje, turi susitarti ir kitą savaitę mums atsiųsti savo sprendimą, kada pradės dirbti. Mes lauktume, kad tai būtų kuo greičiau.

27 Comments

  1. kas tvirtina konkurso kandidatūras?

    Kavaliauskas buvo vienintelis normalus kandidatas į šias pareigas.

    Reply
  2. Romas

    Nesuprantu Mureikos ir bendrai valdininkų , kurie daug metų išdirbę aukštose pareigose eina dirbti į žemesnes .Tai jau blogai , tiek morališkai , tiek startegiškai .
    Eina dirbti į valdišką darbą , nes nenori mokęsčių mokėti savo asmeniniu projektuotojo darbu uždirbtų pinigų . Dabar tik Mureikienė KPD projektus turės .
    O Bezaras Vilniuje nesusitvarko , vien intrigos , tai ir Klaipėdoje haosą įvedinėja .Liūdnos dienos Klaipėdos senamiesčiui ir blogi laikai NT vystytojams

    Reply
  3. Anonimas

    Opapa-nuo vieno Butelio kakliuko ant kito 🙂

    Reply
  4. Seniems draugams

    Iš šuo kariamas pripranta. Psichinis smurtas persikels į platesnę geografinę erdvę.

    Reply
  5. TRAUKŪNAS

    1. Laivas SŪDUVIS stovės prie Pilies tilto, Dangės kairėje krantinėj. REGATOS vietoj.

    2. Laivas „SŪDUVIS” bus „UŽKONSERVUOTAS”, o ne „NURAŠYTAS”.

    Tiems, kas skaito komentarus tinklaraštyje ir jau žino kur stovi Smiltynėje „NURAŠYTAS” laivas „KOLYMA”,
    rekomenduojame nuvykti dar į Klaipėdos geležinkelio stotį ir apžiūrėti „UŽKONSERVUOTĄ” juodą garvežį… ..

    Reply
  6. Pagaliau

    ir Macijauskui šventė, rojaus metai. Niekas nebedrums ramybės ir galės išsijuosęs padėti ir uostininkams ir maksimoms ir kolonėlių magnatams. Nesenstantis ir nenuilstantis visų galų interjeristas suaugęs su savivaldybės sienom. Vienintelė kliūtis ramiai kurti-Mureika, pašalinta. Mieste, laikykis, bus gal ir Akropolis II.

    Reply
    • .

      Ar čia apie tą patį Macijauską, kurio namas Karklėje į kopas įsirėžęs ? Jei taip, tai turbūt iš tėvelių santaupų 🙂

    • Anonimas

      Tai kad Macijauskas jokių lemiančių sprendimus pareigų nuo balandžio pirmos nebeužima.

  7. Xy

    Kaip ten bebūtų, bet žmogus 30 metu kaip mane esant reikalinga tarnavo mūsų miestui. Ne visiems įtiko, bet gal tai ir gerai. Sėkmės

    Reply
  8. Žinia

    Klaipėdai labai aiški. Miesto urbanistika ir architektūra pasiekė visišką dugną. Čia nebėra ką veikti ir protingiau pasitraukti. Šio kritimo pradžia V.Grubliausko atėjimas į mero kėdę. Tešlagalviai liberalų partiniai administracijos direktoriai viską sprendžia patys. Problemos kaupiasi su kiekvienu savivaldybės projektu,konkursu, o jie naikina miesto vyriausio architekto pareigybę – bus patarėjas. Visi patarėjai. Lai patarinėja ir už nieką neatsako. Pažiūrėsim ką patars, o darysim savaip. Trečia Grubliausko kadencija ir visiška destrukcija miesto urbanistinėje raidoje. Ir ne tik. Visokie tumos, budinų, šeškų archstyl garsiais klyksmais ir politiniais pareiškimais mieste ima viršų. Čia jau nepadės joks išsilavinimas, tolerancija ir atestatų gausa. Specialistai su tokia patirtimi, žiniomis miestui nereikalingi – duok jaunų rėksnių tuščiakalbių tuščiadarbių. A.Mureikai niekada niekas negalėjo prikišti, kad jis kvailas ir tai tik dar vienas jo protingas žingsnis. Taip, visokiems archšūdmaliams šeškams atėjo visai liūdnos mišios. Padalinys su A.Mureika ir A.Puzoniene jau bus jėga. Ar ja naudosis, pamatysim, bet marmurinių fasadų senamiestyje panašu, kad greitu laiku nebeišvysime. Kaip ten bebuvę, bet džiaugsmo mažą, grubliausko šutvės era pasiekė visiška dugną. Sėkmės Almi.

    Reply
  9. ..

    Toyotų Prius mėgėjui būtų laikas dingti iš valstybės tarnybos ir legalizuotis į šeimos verslą.

    Reply
  10. Gediminas

    Sveikinimai, puikus patyres zmogus. Zmogus atsidaves Klaipedai

    Reply
    • Anonimas

      gerai pajuokavote, cha cha cha

  11. Izdec

    Pizdec visiems projektams

    Reply
  12. Domas ir kiti

    Komentatoriai. Nieko sau. Jeigu jiems tektų prisiimti tokią atsakomybę, kokią turėjo prisiimti Mureika, tai tiek komentatoriai, kurie kalba apie kažkokius atkatus, tiek „reforomatoriai” sušlaptų iškart, net nepradėję derinti projektų ir slėptųsi urvuose.

    Reply
  13. +

    Sveikinu kurie to troško ir pasilikusius užkulisiuose . Manau viskas tendencinga .
    Ištarnauti Miesto Vyr. Architektu nuo 1990 metų ne kiekvieno sugebėjimams . Manau Lietuvai tai rekordas .
    O laikas geriausias vertintojas .

    Sėkmės Almantui .

    Reply
  14. Sekasi Klaipėdai

    To net Varnaitė nesugebėjo padaryti. Puzonienė ir Mureika vienoje galeroje 🙁 Dublis taip sakant, mirties nuosprendis miestui. Teks kantriai laukti, kol balandėliai į pensiją išeis. Mureikai tai 61 berods, tai iki pensijos keli metai liko. Tai ko verti Bezaro žodžiai apie naujų idėjų, pokyčių atėjimą į Klaipėdos skyrių?

    Reply
    • Anonimas

      Mureika i pensija turetu iseiti uz 3 metu- 23-iuju menesio pabaigoje….

  15. Klaipėda

    Kam paskirti žmogų, kurio nekenčia 99% su juo susidūrusių. Negi sunku KPD vadovui pasidomėti žmonių nuomonėmis, o ne tik į atestatus žiūrėti. Jeigu siekiate, kad Klaipedos kpd bendrautų, priimtų sprendimus ir būtų tvarkomas senamiestis, tai tikrai pasirinkote ne tą asmenį, kad ir kas buvo kitas kandidatas.

    Reply
  16. Klaipėdietis

    Galvoju kas blogiau, maras, Covi 19 ar naujas KPD vaovas. Jei lokaliai žiūrėti, tai naujas vadovas, vienareikšmiškai. Toliau tęsis tamsusis Klaipėdos stagnacinis periodas. Kaži ką Klaipėdos žmonės blogo padarė, kad tęsti ir nešti tirono jungą. Mirtis investicijoms ir Klaipėdos atsigavimui:(. Ir kiek ilgai tai tęsis, belieka viltingai žiūrėti įVilnių ir Kauną. Siūlau paskelbti birželio 4 d gedulą Klaipėdoje, kaip vilties atsitiesti ir klestėti praradimo dieną. ?. P.s belieka pacituoti J.Janonį
    Juk jūs milijonai, o jų tik saujelė,
    Tai kam gi ta baimė

    Reply
  17. Anonimas

    Jei anksciau pusę sprendimų siuntė į Vilnių, tai dabar siųs visus, išskyrus remonto :). Ir dabar ne tik Klaipėdos miestas stovės užkonservuotoje būklėje, bet visas Klaipėdos kultūrinis regionas

    Reply
  18. Klaipeda

    Matyt su ponuliu Bezaru sutare kad navara per puse dalinsis ?

    Reply
  19. As

    Nu ka sveikinimai, anksčiau sunkiai derinosi projektai KPD dabar manau be kyšio išvis nieks nejudės į priekį ?

    Reply
  20. Klaipėdietė

    Nelaimė kokia? pagarsėję piktadarys

    Reply
  21. As

    Reikėtų dėti į skiltį: Nuskaltimai ir nelaimės.

    Reply
  22. Teisminės bylos ir savivaldybės persikels i KPD

    Sveikinu,
    Dabar gerai nebus ne tik Klaipėdai, bet ir visam regionui…

    Reply
  23. Ką darysi...

    Sveikinu, Almantai, manau kitiems gerai nepasirodys !

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Svarbu, Temos

Giruliuose nugriauta „lietuviškumo tvirtovė“

Uostamiestyje neliko dar vieno tarpukario laikų statinio. Giruliuose spalio pabaigoje – lapkričio pradžioje nugriautas 1937-aisiais pastatytas Klaipėdos pedagoginio instituto bendrabučiu ...
2023-11-13
Skaityti daugiau

Regionas

Atgyja Vilkėno dvaras

Kultūros paveldo departamentas skelbia, jog ilgus metus apleista ir vandalų niokojama Vilkėno dvaro sodyba Šilutės rajone pradėjo atgimti. „Šis nacionalinio ...
2023-10-21
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Prokuratūra Plungės parke leido statyti paminklą B. Lubiui

Klaipėdos apygardos prokuratūroje išnagrinėtas Lietuvos Respublikos valstybinės kultūros paveldo komisijos pareiškimas dėl Plungės rajono savivaldybės administracijos išduoto statybos leidimo statyti ...
2023-09-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This