Vėl gelbės Kuršių nerijos miškus

Regionas

Kuršių nerijoje, Valstybinių miškų urėdijos Kretingos regioninio padalinio Juodkrantės ir Nidos girininkijose pradedama iš lėktuvo purkšti biologinį preparatą, kad būtų sunaikinti pušynus niokojančios verpiko vienuolio vikšrai.

Aplinkos ministerijos nuotr.

Po 2018-aisiais įvykusios šių drugių atakos Juodkrantės girininkijos miške pernai gegužę Valstybinė miškų tarnyba biologiniu preparatu iš lėktuvo purškė apie 460 ha ploto Smiltynės žaliojo rūbo.

Pasak purškimą organizuojančios Aplinkos ministerijos Valstybinės miškų tarnybos specialistų, šįkart Kuršių nerijos pušynuose bus apsaugotas 2 tūkst. ha plotas nuo verpiko vienuolio, kad jo vikšrai nenugraužtų pušų spyglių. Naikinamoji priemonė bus taikoma Valstybinių miškų urėdijos Kretingos regioninio padalinio Juodkrantės (160 ha) ir Nidos (1840 ha) girininkijose.

Pušynai bus purškiami biologiniu bakteriniu preparatu „Foray 76B“. Jis naikina tik spyglius ir lapus graužiančių drugių vikšrus, neveikia jų suaugėlių, kiaušinėlių ir lėliukių. Drugių vikšrus nunuodija tik tuomet, kai patenka į jų virškinamąjį traktą su maistu. Šis preparatas nekenkia nei žmonėms, nei gyvūnams, nei augalams. Nekenksmingas jis ir verpikų vienuolių natūraliems priešams – plėšriesiems ir parazitiniams vabzdžiams. Preparato veiklioji medžiaga – bakterija Bacilus thuringiensis porūšis kurstaki. Tai natūraliai gamtoje gyvenanti bakterija.

Prieš purškiamų miško plotų ribas 100 m atstumu ant kelių, keliukų, takų, kvartalinių linijų bus įspėjamieji užrašai, kad čia purškimo metu ir vieną parą po jo draudžiama lankytis. Tie įspėjimai bus nuimti pasibaigus draudimo laikui.

Konkretus purškimo laikas bus pasirinktas atsižvelgiant į orų sąlygas, nes jos turi būti tinkamos miško purškimui iš lėktuvo. Jei orai bus netinkami (vėjuota, lyja ar artinasi lietus), purškimas bus nukeltas į kitas dienas su ramiais orais.

Teritorijos, kurios bus nupurkštos, pažymėtos čia.

Verpikas vienuolis yra labai žalingas spygliuočių medynams. Masinio dauginimosi metu vikšrai nugraužia visus pušų ir eglių spyglius, taip pat viršūninių ūglių pumpurus. Eglynai gali pradėti džiūti nuo vienkartinio intensyvaus spyglių nugraužimo. Pušynai po vienkartinio spyglių nugraužimo atsigauna jei nebūna sausringas laikotarpis. Po pakartotinio spyglių nugraužimo pušys labai nusilpsta, dėl to jas gali užpulti kiti kenkėjai, pažeidžiantys medžių kamienus. Dėl to dalis pušų gali išdžiūti, medynai išretėti ir tapti mažai produktyvūs ir išdarkyti. Nenaikinami verpikai vienuoliai gali išplisti į naujus medynus ir sudaryti didelio ploto židinius, besitęsiančius keletą metų.

Verpikas vienuolis gali kenkti ne tik vyresnio amžiaus medynams, bet ir jaunuolynams, želdiniams. Lietuvos miškų instituto entomologai tyrė pušų prieaugį pietų Lietuvoje, nustatė, kad verpikui vienuoliui nugraužus spyglius, medžių kamienų prieaugio sumažėjimas tęsiasi 5 metus. Dėl to pušynuose netenkama 10,8 m3 /ha medienos tūrio. Medienos nuostoliai yra didžiausi, lyginant su kitų spyglius graužiančių vabzdžių rūšių pakenkimu.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Nidoje žada statyti uždarus teniso kortus

Nidoje planuojama statyti uždarą sporto centrą, pirmadienį pranešė Neringos savivaldybė. „Matome didžiulį poreikį patalpų, kuriose būtų galima aktyviai sportuoti šaltuoju ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Verslininkai vėl įrodė Neringos valdžios savivaliavimą  

Juodkrantėje įsikūrusi UAB poilsio namai „Ąžuolynas“ dar kartą teisme įrodė, kad Neringos valdžia nepagrįstai jai nesuteikia mokesčių lengvatų. „Atvira Klaipėda“ ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This