Priešai „trugdo dyrpti“

Nuomonės

Rytas Staselis
2020-06-11

Komentarų: 0

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderiui Ramūnui Karbauskiui vėl konservatoriai trukdo dirbti ir sąmoningai siekia, jog Lietuvoje būtų kuo blogiau.

Nieko nauja – dėl viso lietuviškojo blogio yra kalti konservatoriai. Vytautas Landsbergis su anūku Gabrieliumi, Andrius Kubilius. Dabar vis dažniau – ir Ingrida Šimonytė, rudenį žadanti į Seimo rinkimus vesti Tėvynės Sąjungos/Lietuvos krikščionių demokratų (TS/LDK) kandidatų sąrašą.

Poniai Šimonytei nuo, ko gero, didžiausio politikos melagio šįkart kliuvo už tai, kad buvusi finansų ministrė kritikavo LVŽS viršūnėlės taikomą būdą leisti viešuosius pinigus. Skolintis ir dalinti. Nepaisant valstybės biudžeto, įstatymų, o taip pat, p. Šimonytės teigimu, ir Konstitucijos.

Ponui Karbauskiui norėtųsi, kad jo kontroliuojama vyriausybė turėtų laisvas rankas su mokesčių mokėtojų iždan suneštais pinigais tvarkytis nepaisant įstatymų, parlamentinės kontrolės. Ypač – prieš rinkimus, kada pačios įvairiausios išmokos esmingai prilygsta papirkinėjimui. Nesvarbu, kokiais motyvais dalijamos. Martyno Vainoriaus nuotr.

Konservatoriai siekia, kad dar šioje parlamento sesijoje Sauliaus Skvernelio vyriausybė, o taip pat LVŽS dauguma atsikeberiotų į Seimą ir pateiktų atnaujintus valstybės biudžeto parametrus, kurie dėl pasaulinės COVID-19 pandemijos neišvengiamai keisis: šalies ūkis trauksis, o įvairios valstybės vardu dalinamos išmokos didėja jau dabar.

Seime priimtos 2020 m. biudžeto pataisos, vien jų svarstymas įpareigotų Vyriausybę paaiškinti savo veiksmus, pateikti planą, prognozes ir, jeigu valdžiai užtektų fantazijos, paaiškinti tam tikras priemones, kokiais būdais ateityje bus įmanoma pasiskolintus išteklius grąžinti.

Jie (konservatoriai) norėtų padaryti taip, kad Vyriausybė neturėtų galimybės greitai priiminėti racionalių ir efektyvių sprendimų, – burba p. Karbauskis. Jam greičiausiai norėtųsi, kad Vyriausybės nariai į Seimą atvyktų nebent į valdančiųjų partijų frakcijų bei Kultūros komiteto (p. Karbauskio įkurto ir vadovaujamo) posėdžius arba atsiskaitytų asmeniškai. Visa kita yra niekai.

Per trejus su puse metų kadencijos Seime p. Karbauskiui nepavyko pajudinti šalies teisinės sistemos pamatų, todėl jis mėgina sukurti tam tikras nerašytas politines tradicijas. Vieną tokią – kad į parlamentą kviečiami ministrai gali Seimo narius pasiųsti „po velnių“ ir pasiteisinti laiko stygiumi – regis, pamažu pavyks įdiegti galutinai.

Tačiau p. Karbauskiui norėtųsi, kad jo kontroliuojama Vyriausybė turėtų laisvas rankas su mokesčių mokėtojų iždan suneštais pinigais tvarkytis nepaisant įstatymų, parlamentinės kontrolės. Ypač – prieš rinkimus, kada pačios įvairiausios išmokos esmingai prilygsta papirkinėjimui. Nesvarbu, kokiais motyvais dalijamos.

„Jeigu mes ties kiekviena priemone sakysime: dabar reikia peržiūrėti biudžetą, tai mes tą biudžetą turbūt peržiūrėsime kokius aštuonis kartus. Pateikime visą paketą priemonių, kurios dabar jau iš esmės yra pateiktos, ir galvoju, kad tada susidarytų normalios prielaidos peržiūrėti biudžetą, ir tai gali įvykti dar šios pavasario sesijos metu“, – žurnalistams sakė prezidentas Gitanas Nausėda, kurį citavo naujienų agentūra ELTA.

Eilinį kartą – ačiū už principingumą, pone prezidente. Kadangi pas Tamstą ponai Skvernelis su Karbauskiu prezidentūroje kokiu nors rūpimu reikalu vis dar apsilanko, tai palankesne proga galėtumėte jiems pasiūlyti, kad jie prezidentūroje pateiktų tą „visą paketą priemonių“. O gal tai neatitinka Jūsų Ekscelencijos supratimo apie politinio dialogo kultūrą, kuria siekiate išsiskirti iš pirmtakų? O gal priežastis dar kita: siekiate viena kita priemone pats prisidėti prie skolintų išteklių dalybų?

Kadangi valstybės biudžetas yra Konstitucijoje apibrėžtas reikalas, šalies vadovo – jos garanto – požiūris yra keistokas.

TS/LKD, žinoma, dar turi teisinį kelią. Jeigu jau žurnalistai teisme privertė Vyriausybę bylinėtis dėl esą ištrinto žiniasklaidą dominusio jos posėdžio įrašo, Seimo nariai, manau, turi nemažesnę galimybę.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Apie rinkimus - nė žodžio*

Žinia, prasidėjus rinkimų į prezidentus vajui, dabartinis iš Klaipėdos kilęs šalies vadovas kone kas antrą dieną ėmė lankytis vis kitoje ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

ELTA

Virtualioje platformoje ragina užduoti klausimus kandidatams į prezidentus

Iki prezidento rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ nuo antradienio gyventojus kviečia šalies vadovo posto ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

ELTA

Likus mažiau nei mėnesiui iki prezidento rinkimų – pokyčiai reitingų lentelėje

Iki šalies vadovo rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, reitingų lentelėje – pokyčiai, vertinant kandidatų į prezidentus lyderius. Kaip rodo naujausia ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This