Uosto direkcijos vadovo paskyrimo aplinkybes aiškinsis STT

Uostas ir jūra

Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas, liberalas Ričardas Juška pranešime spaudai informavo, jog Generalinė prokuratūra, gavusi šios komisijos kreipimasi, pavedė Specialiųjų tyrimų tarnybai išnagrinėti pateiktą medžiagą dėl galimo piktnaudžiavimo organizuojant konkursą Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direktoriaus pareigoms užimti.

Jaroslavas Narkevičius ir Algis Latkas. Martyno Vainoriaus nuotr.

R. Juškos teigimu, susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius „tiesiogine to žodžio prasme, nusispjovė į Seimo Antikorupcijos komisijos tyrimą”, nes atsisakė pateikti konkurso dokumentus ir kitą svarbią su atranka į strateginės šalies įmonių vadovo postą susijusią medžiagą.

„Seimo Antikorupcijos komisijai nebuvo sudaryta galimybė ne tik ištirti VĮ Klaipėdos jūrų uosto direktoriaus paskyrimo teisėtumo, bet žengtas žingsnis sudarantis precedentą ateityje komisiją padaryti neveiksnią. Jei ministras J. Narkevič gali nepateikti dokumentų Antikorupcijos komisijai ir likti „teisus“, tai nuo šiol visi, kuriems bus pradėtas tyrimas galės eiti pramintu takeliu ir viešąjį interesą ginantiems rodyti riebaluotą špygą. Demokratinėje valstybėje turi būti garantuota teisė visuomenei sužinoti ir vertinti pareigūnų veiksmus, privalo būti užtikrinta įstatymo viršenybė. Šiuo atveju į Seimo Antikorupcijos komisiją ministras tiesiog nusispjovė. Įdomu ar tai jam pavyks padaryti ir su STT bei Generaline prokuratūra“, – pranešime cituojamas R. Juška.

Jame primenama, kad tyrimą dėl konkurso, kurį laimėjo su valdančiaja Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga praėjusiuose savivaldos rinkimuose į miesto Tarybą bandęs patekti Algis Latakas, tyrimą pradėjo dar balandžio 22 d.

„Nors komisija dėl to rinkosi net į 3 posėdžius, tačiau priimti sprendimui taip ir nebuvo sudarytos sąlygos, nes Susisiekimo ministras ir jo vadovaujama ministerija nepateikė prašomų dokumentų, taip pat aiškino, jog konkursinės atrankos posėdžių garso įrašai, protokolai, kurie leistų įvertinti pretendentų atrankos proceso skaidrumą, dėl asmens duomenų apsaugos negali būti pateikti komisijai susipažinti”, – rašoma pranešime.

„Susisiekimo ministrui Antikorupcijos komisija oficialiai uždavė net 12 klausimų susijusių su Klaipėdos valstybinio jūrų uosto generalinio direktoriaus atranka. Tarp jų klausėme ir apie tai, ar atrankos nugalėtojo kandidatūrą konkursui asmeniškai pasiūlė pats susisiekimo ministras J. Narkevič, po valstiečių lyderio R. Karbauskio rekomendacijos; kaip ministras įsivaizduoja uosto vadovo darbą, kuomet jam dėl nuolat kilsiančių interesų konfliktų tektų nusišalinti nuo didelės dalies sprendimų. Šiuos ir kitus klausimus formulavome turėdami išankstinės pagrįstos informacijos bei suvokdami uosto, kaip strateginės šalies įmonės svarbą Lietuvai“, – cituojamas R. Juška.

Pirmadienį surengtos A. Latakui pristatyti skirtos spaudos konferencijos metu ministras J. Narkevičius teigė, jog jam atrodo, kad Antikorupcijos komisija tiesiog neturi noro visko išsiaiškinti. Be to, ministras akcentavo, jog niekas konkurso rezultatų neskundė, kai buvo tam skirtas laikas.

Tuo metu A. Latakas teigė, kad klausimas dėl galimo intereso konflikto jau yra senas, išgvildentas.

„Aš tikrai per tuos du mėnesius, per patikrą, nuoširdžiai norėjau, kad ji praeitų, kad visos tarnybos išsiaiškintų, patikrintų, kad nebūtų jokio šešėlio, šitas klausimas jau yra diskutuotas, išaiškintas, ir aš interesų konflikto nematau ir nematau klausimo, dėl kurio reikėtų nusišalinti. <…> Ministerija papildomai kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją, prašė mano papildomų pasiaiškinimų”, – sakė A. Latakas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Pradėta Uosto direkcijos laivyno bazės statyba

Pietinėje Klaipėdos uosto dalyje, Marių gatvėje, prasidėjo Uosto direkcijos laivyno bazės statyba. Darbų pradžia paženklinta kapsulės su laišku ateities kartoms ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This