Atgimimo ir Turgaus aikštės lieka be pinigų

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybės iniciatyva dvi svarbios uostamiesčio aikštės lieka be ES paramos, nes jų rekonstrukcijos projektų perspektyva yra bloga. Tokiu žingsniu siekiama išsaugoti pinigus kitiems projektams.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Šių dviejų aikščių rekonstrukcijos projektai yra įrašyti į Klaipėdos miesto integruotą teritorijų vystymo programą, kuriai ES finansavimą skirsto Vidaus reikalų ministerija.

„Pernai ministerija mums jau nuėmė 3,5 mln. eurų, nes nesugebėjome jų panaudoti. Iš Vilniaus neseniai buvo atimtas 41 mln. eurų. Šiemet mums vėl iškilo rizika prarasti pinigus, nes matome, kad stringa Atgimimo ir Turgaus aikščių rekonstrukcijos projektai. Todėl patys prašome didinti ES finansavimą kitiems projektams, esantiems šioje programoje, tačiau jo nebeskirti minėtoms dviems aikštėms. Ministerija dar turi pritarti tokiam mūsų siūlymui“, – aiškino Klaipėdos savivaldybės Strateginio planavimo skyriaus vedėja Indrė Butenienė.

Šiemet Atgimimo aikštei buvo numatyta 200 tūkst. eurų ES parama. Realiai pinigai turėjo būti išleisti techninio projekto parengimui. Tačiau projekto rengimas įstrigo, nes savivaldybė ieško galimybių atpiginti po Atgimimo aikšte numatomos požeminės automobilių stovėjimo aikštelės kainą. Skaičiuotina, jog rekonstruoti Atgimimo aikštę gali prireikti 16,5 mln. eurų.

Turgaus aikštės rekonstrukcijos techninis projektas yra parengtas, tačiau šiuo metu jis derinamas, todėl statybos leidimas dar nėra gautas. Turgaus aikštės rekonstrukcija turėtų kainuoti apie 3,1 mln. eurų. Šiemet jai buvo numatyta 2,3 mln. eurų ES parama.

„Realiai abu šie projektai turi blogas perspektyvas. Yra didelė rizika, kad jų nespėsime pabaigti ir pinigų panaudoti iki numatyto termino. Galime pinigus perskirstyti tarp programos eilučių, todėl taip ir darome, kad jų neprarastume“, – teigė I. Butenienė.

2,5 mln. eurų, kurie liks nuo Turgaus ir Atgimimo aikščių projektų, turėtų būti skirti Dangės skvero rekonstrukcijai ir Ąžuolų giraitės sutvarkymui, taip suintensyvinant darbus ir priartinant jų pabaigą.

„Su rangovais jau kalbėta ir jie patikino, kad yra pasirengę dirbti intensyviau“, – tvirtino I. Butenienė.

Klaipėdos miesto strateginiame plane numatyta, jog Turgaus aikštės rekonstrukcija turėtų būti baigta 2022-aisiais, o Atgimimo aikštės – metais vėliau.

„Neatsisakome planų rekonstruoti šias aikštes, bet panašu, kad darbų pabaigos data tikrai nusikels. Galime bandyti gauti ES finansavimą, kai prasidės kitas paramos skirstymo laikotarpis. Tačiau dar neaišku, ar tada ES pinigais bus galima rekonstruoti viešąsias miesto erdves. Manau, jog savivaldybė pajėgi ir savo biudžeto lėšomis įgyvendinti šiuos projektus. Svarbu, jog būtų gauti statybas leidžiantys dokumentai. Mūsų problema – ne pinigai, o projektų parengimas ir derinimas“, – tvirtino I. Butenienė.

16 Comments

  1. Antanas

    Nu kas kaltas. Niekas. Dirba su tais projektais raštvedžių išsilavinimo projektų vadovai ir ko norėti. Svarbu dirbtines blakstienas turėti ir mokėti pataikauti „gražuolei”…… kuri net 3 Klaipėdos universitetus baigusi. Va čia tai lygis. Ne visiems duota….

    Reply
  2. I. Butenienė

    tvirtina -” mūsų problema – ne pinigai, o projektų parengimas ir derinimas“. Net nesuvokiama, kad didžiausia problema yra tų projektų UŽSAKOVAS kuris visiškai neįgalus nei suvokti miestiečių lūkęsčių, suformuoti aiškios užduoties projektavimui, nesuvokia projektavimo proceso sukurtos biurokratijos ir svarbiausia – šia atsakinga sfera savivaldybėje užsiima nieko neišmanantys, atsitiktiniai žmonės-draugelių vaikai nežinantys projektavimo proceso net terminų – ekskursijų vadovai, komunikacijos specialistai, vadybininkai, nekilnojamo turto konsultantai Grubliausko, Budino, Neniškio, Butenienių, Jurkevičienių, Monikučių, Simokaičių pataikūnų komanda. Dundulių daug, paklausti nėra pas ką, atsakymų užduotiems klausimams jokių, atsakomybės niekas neprisiima. Kvaila valdžia (užsakovas) – brangūs ir šlykštūs projektai -Jonkalnis, sąjūdžio parkas, baseinas, Atgimimo aikštė, senojo turgaus aikštė, pilies bokštas, Muzikinis teatras, Bastijonų tiltas, Mažojo kaimelio mokykla, Labrenciškių kvartalas, Sakūrų parkas ir t.t. . Amžinas pahmelas.

    Reply
    • Anonimas

      Šventa tiesa…

    • Nuomonė

      Taip! Taip! Taip! Įsikibę į savo kėdes ir kaip ugnies bijo bet kokios rizikos, net pamatuotos, bijo atsakomybės, idėjų impotentų šaika.

    • Drąsiems komentatoriams

      Tai ateikit dirbt į savivaldybę, konkursai nuolat skelbiami, dalyvių juose trūksta. Parodysit, ką galit, projektai bus tobuli, n tik architektams, bet ir kiekvienai bobutei patiks ir rūks su vėjeliu. Pirmyn, šaunuoliai!!!

  3. Tragedija

    Dėl Teherano aikštės, tai ten ne tik su požemiu problemos ( nėra kur atotampų įrengti ), bet ir viršus niekam tikęs, ne tai konfesijai pritaikytas…

    Reply
    • Anonimas

      ne bėda, Grubliauskas užsisakys įveiklinimo galimybių studiją, projektą ir adaptuos. Panašu jau kiniečiams.

    • Anonimas

      Kiniecius stumia ir tempia it t.t. Vaitkus o ne Grubliauskas

  4. Savivaldybė paduota į teisma

    Už Rumpiškės kvartalo medžiu iškirtima

    Reply
  5. MArijus

    Už Klaipėdos baseiną – CPVA skyrė 4 mln eurų baudą Klaipėdos miesto savivaldybei. Kiti projektai irgi pasmerkti.
    Už ką balsavote – tą ir gavote. Bus pamoka, kad kitą kartą rinkimuose reikia balsuoti atsakingai ir neleisti Babytei balsuoti.
    Juokais galiu pasakyti, kad manau Vilnius turi vieną gėdos vamzdį, o Klaipėda po džiazo festivalio remėjo Grigeo skandalo paaiškėjo, kad turi du…

    Reply
  6. to ME

    tau valio? 😀 keistuoli tu valio valio, cia seniai nera nieko valio

    Reply
  7. Klaipedis

    Ilsekis Ramybeje, gimtoji Klaipeda. Kaip ir prognozavau pries rinkimus, isrinkus darsyk Grubliauska, taves laukia Mirtis. Ilsekis. Mes tave geruoju prisiminsim…

    Reply
    • Me

      O tu bent supranti ką čia komentuoji, ar tik antraštę perskaitei ir komentuoji kad komentuot? Visą straipsnį perskaityk!!
      Viskas čia gerai, ir net labai protingai – vieni projektai bus užbaigti anksčiau nei numatyta dėl lėšų perskirstymo, o šias erdves sutvarkys vėliau, ir valio, kad ieško būdų kaip atpiginti sąmatą.

    • Klaipedis

      Tai ne tik kad skaiciau, bet ir tiesiogiai per jutuba ziurejau. Apgailetina ne tik be galo stringantys projektai, bet ir igyvendinamu kokybe, kad ir Jono kalnelio. Patys save guodzia, kad tik 3 mln tepraradom, o va Vilnius…Pralinksmina nebent Dambrausko sou- asilai jus bl… Cia taikliai jis apie grublio elektorata.

    • Elena

      Lygiai tą patį pagalvojau prieš rinkimus apie kandidatą į merus Grubliauską . Miestui amen , jei dar vieną kadenciją jis meraus . Man tik keista , kad ponas Grubliauskas realiai per 2 kadencijas nesuvokia į ką virsta miestas ir savivaldybė ….ir drįsti dar kartą kandidatuoti ?

    • Elenai

      Jūs galvojat, kad jam įdomus tas miestas? Baikit. Jo prigimtis prieštarauja būti šeimininkų. Grubliauskas-neprastas užstalės pilotas, bet ne daugiau. Bet kol bus MEkenančių, tol jį rūpintojėlio poza matysim už miestą atsakingu.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės rekonstrukcija: iš teismo kliūčių nebus

Ir Apeliacinis teismas patvirtino, kad vienos iš abejones dėl Atgimimo aikštės konkurso sąlygų kėlusių bendrovių pretenzijos yra nepagrįstos. Trečią kartą ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This