Už Girulių miško išsaugojimą – ir Seimas

Politika, Svarbu

Seimas pirmadienį pritarė rezoliucijai, kuria reikalauja, kad Vyriausybė atsisakytų planų Klaipėdos centrinę geležinkelio stotį iškelti į Girulių mišką, o pagrindinę iškraustymo vietą numatyti Kopūstų kaimą Klaipėdos rajone.

Tokiai rezoliucijai, kurią pateikė Seimo narys Simonas Gentvilas, o ją pasirašė dar 18 parlamentarų, pritarė 67 Seimo nariai, 12 susilaikė, o prieš nebalsavo nė vienas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

S. Gentvilas aiškino, jog Vyriausybės nutarimas, kuriuo planuojama centrinę Klaipėdos geležinkelių stotį iškelti į Girulius ir dėl to iškirsti apie 30 hektarų miško, gali būti tapatinamas su geležinkelių plėtra Vilniaus Vingio parke ar Kauno Ąžuolyno parke.

„Tokio nutarimo tikslai yra du – aprūpinti uostą privažiuojamaisiais keliais, patrigubinti krovinių srautą bei iškraustyti centrinę miesto stotį. Planai yra sveikintini, juos remiame, sveikiname investicijas, bes visiškai nepritariame Vyriausybės planams iškelti stotį į Girulių mišką. O tai ir numatyta Vyriausybės nutarime, nes Girulių miškas jame yra vienintelė alternatyva. Šis nutarimas dar grėsmingas ir tuo, kad sykiu geležinkelio iškėlimas buvo pripažintas valstybei svarbiu projektu, o tokio statuso projektas neprivalo būti suderintas nei su miesto bendruomene, nei su savivaldybe, jis neprivalo atitikti miesto bendrųjų planų, nors miesto ir rajono bendruosiuose planuose numatyta, jog Kopūstų kaimas turėtų būti ta vieta, į kurią iškeliama geležinkelio stotis“, – aiškino S. Gentvilas

Jis pabrėžė, jog praėjusią savaitę nepritarimą tokiam Vyriausybės nutarimui išreiškė visa Klaipėdos miesto taryba.

S. Gentvilas priminė, jog Lietuvos nepriklausomybės aušroje, kai šaliai grėsė totali blokada, būta planų Melnragės miške įkurti naftos bazę, tačiau sutarta, jog nevalia paaukoti miško, todėl tokia bazė buvo įkurta Būtingėje.

Susisiekimo ministras, Seimo narys Jaroslav Narkevič parengtą rezoliuciją vadino pertekline, kuri gimė tik dėl to, jog artėja rinkimai.

„Sveikinu kolegas su atsibudimu. Nors pavasaris jau praėjo, bet bandoma atsibusti. Procedūra, kuriai dabar pritarė Vyriausybė, leis įvertinti ir pagrįstai parinkti atitinkamą vietą, kad geležinkelio mazgas atsirastų atitinkamoje vietoje išsaugant ir žalumą. Pirmas žingsnis buvo padarytas rudenį, kai numatyti 50 hektarų buvo sumažinti iki 30. Tai nebuvo patvirtinimas, o tik planas, kuris leidžia toliau daryti procedūrą. Puikiai žinote, kokie Vyriausybės sprendimai bus šį trečiadienį. Jau registruotas nutarimo projektas, planavimui įtraukti ne tik šią teritoriją, bet ir Kopūstų kaimą. Suprantu, kad ateina priešrinkiminis laikotarpis, matyt, kiekvienas iš politikų nori savo veiklą sureikšminti. Ta rezoliucija ir reiškia, kad anksčiau nenagrinėjote šitos temos, nereikalavote, neprašėte rudenį, kai buvo patvirtintas uosto bendrasis planas. Mūsų pozicija yra atrasti geriausią variantą ir teritoriją, išnagrinėti ir Kopūstų kaimą, pradėti darbą, o ne politikuoti. Šioje rezoliucijoje tekstas nurodo tik vieną alternatyvą – Kopūstų kaimą, o mes sakome, kad reikia išnagrinėti ir kitas alternatyvas. Tikiuosi, trečiadienį bus priimtas Vyriausybės nutarimas ir bus papildyta Kopūstų kaimo teritorija. Šita rezoliucija yra perteklinė, tai yra politikavimas norint sureikšminti savo veiklą. Reikėjo tai daryti anksčiau“, – iš Seimo tribūnos kalbėjo J. Narkevič.

Tačiau absoliučiai didžioji dalis Seimo salėje buvusių parlamentarų pritarė rezoliucijos tekstui. Po balsavimo klaipėdietis Seimo narys Naglis Puteikis J. Narkevič įteikė šūsnį klaipėdiečių parašų, reikalaujančių išsaugoti Girulių mišką.

Liepos 1 d., Vyriausybė spręs, ar pakeisti nutarimą, kuriuo galimą geležinkelio plėtrą buvo numatyta analizuoti tik Klaipėdos miesto ribose.

13 Comments

  1. Rimas

    bjauru man žiūrėti į tą Simoną. Pabudo prieš rinkimus, o ką prieš tai darė? Kodėl tylėjo? Dabar didžiausias aktyvistas pasidarė. Fu.

    Reply
  2. Edmundas

    Simono Gentvilo atliktas darbas ir pastangų rezultatas ,galėtu tapti precedentu kaip be didelio skalambinimo ir primityvaus politikavimo mūsų seimūnai ir miesto politikai turėtų siekti Klaipėdai būtinų sprendimų. Ačiū.

    Reply
  3. Nezabitauskas

    Būtų gera žinia, bet… Štai, miesto savivaldybės informacija „Vakarų eksprese” (str. „Kopūstų kaimas atsirado Vyriausybės nutarimo projekte”). Cituoju: „nutarimo projekte (…) yra nurodyta kita teritorija – ruožas nuo Kopūstų km., Klaipėdos rajone pro Pauosčio kelyną Giruliuose iki geležinkelio viaduko virš Liepų g. (…)”. Taigi, vis dar figūruoja Pauosčio kelynas Giruliuose. Esamas ar būsimas, išplėstas miško sąskaita?

    Reply
  4. Tai nuliudino Neniški ir konservatorius

    Kurie palaikė Giruliu iškirtima. Įdomų kiek gavo?

    Reply
  5. Tai kad idėja Lino Balsio

    Ir Puteikio o ne Dimono

    Reply
  6. Is Klaipedos rajono

    Toje Gentvilo rezoliucijoje parasyta tas ka nori girdeti rinkejai. Klaipedos raj Kopustuose buvo planuotas nedidelis mazgas tarp Kopustu ir Stonciu kaimo, idomu ar buvo nors vienas rezoliucijos pasirasytojas gyvai paziureti ir ivertinti situacija. Tas laikas kai pradejo visi reikstis kurie nieko taip ir nenuveike

    Reply
    • Apie ką komentaras?

      Kopūstų kaimas figūravo nuo 2012 m. Dar anksčiau per ten buvo planuojamas produktotiekis. Ir Lubys amoniaką transportuoti ruošėsi. O ką savo komentaru pasakyt norėjot?

    • Is Klaipedos rajono

      Ta pasakyti, kad priimtame rajono projekte buvo numatyta 50ha plotas tarp Stonciu ir Kopustu pramoninem reikmem, bet ne viso gelezinkelio mazgo statybai, kaip cia meginama nusviesti, aplink irgi yra gyvenvieciu, Peskojai, Stonciai, Kopustai, Kalnuvenai, Potrai.

    • Is Klaipedos rajono

      Koks aplamai tikslas iskelti i Kopustus, kad traukiniai vistiek vaziuos per Girulius, ty daugiau tarsos, nei ekonomijos nei ekologijos.

    • Tik tiek

      Žemių Kopūstuose prisipirkot?

    • 2 iš..

      „traukiniai vistiek vaziuos per Girulius”

      Skirtumas kad Giruliu nenaikins

  7. Ačū

    Simonui

    Reply
    • Gentvilui

      Ačiū, Simonai, privertei judėti vietinius valdžiagyvius ir centrinę valdžią. “Lietuvos geležinkeliai” negalės važiuoti mums per galvas.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

S. Gentvilas: pastatų atnaujinimas skydais leistų gerokai pagreitinti renovaciją

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas mano, kad pastatų naujinimas mediniais skydais leistų pasiekti tikslą kasmet renovuoti tūkstantį daugiabučių. Anot jo, bandomiesiems ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Celofanas irgi dalyvavo Muzikinio teatro atidaryme*

Aišku, kad Spyglio nebuvo tarp tų ponų, kurie šeštadienio vakarą su pakvietimais dalyvavo po 150 eurų personai įvertintame rekonstruoto Klaipėdos ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This