Klaipėdiečiai nesiveržia vaikų ugdyti šeimose

Svarbu, Švietimas

Klaipėdiečių šeimos nėra linkusios išbandyti naujovės – vaikus ugdyti namuose, o ne mokykloje. Tokia galimybe ketina pasinaudoti vos dvi šeimos.

Lietuvoje, o sykiu ir Klaipėdoje įsigaliojo nauja tvarka, jog vaikus jau galima ugdyti ne tik mokykloje, bet ir šeimoje. Tad nuo rugsėjo 1-osios mokyklos lankymas bus neprivalomas. Tėvai, pageidaujantys, kad nuo naujų mokslo metų pradžios vaikas būtų ugdomas šeimoje, prašymą ir dokumentus turėjo pateikti iki antradienio, birželio 30 d.

Vaikams, kurių tėvai juos nori ugdyti šeimoje, nuo šių metų rugsėjo 1-osios nereikės trinti mokyklos suolo. Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė teigė, jog gauti tik du prašymai vaikus ugdyti šeimose. Taip mokyti viena šeima ketina šeštokę, kita – dar mažesnį vaiką.

„Kažkaip galvojau, kad tų prašymų bus daugiau. Maniau, kad ugdymą šeimoje pasirinks ir mokyklos nelankys 11-12 klasių labai gabūs mokiniai. Tačiau, matyt, šeimos per karantiną, kai vyko nuotolinis mokymas, pamatė, jog mokytojo darbas nėra jau toks paprastas, kad labai reikia drausmės. Gal kitais metais sulauksime ir daugiau prašymų dėl ugdymo šeimoje“, – kalbėjo L. Prižgintienė.

Vaikus, kurie bus ugdomi šeimoje, privalės mokyti arba jų tėvai, arba pasamdyti mokytojai. Mokykloje jiems bus teikiamos tik konsultacijos – tačiau per savaitę tik 1-2 valandos. Be to, maždaug kas pusmetį šeimose ugdomi vaikai mokyklose turės atsiskaityti, taip bus vertinami jų pasiekimai, gebėjimai, pažanga.

„Jei vaikas nurodytu laiku neatsiskaitys, jei jo gebėjimai, pažanga nebus tinkami, ugdymas šeimoje gali būti bet kada nutraukiamas ir vaikas grąžintas į mokyklos suolą. Ugdymą šeimoje gali nutraukti ir tėvai, jei tai pasirodys pernelyg sudėtinga“, – tvirtino L. Prižgintienė.

Šeimoms, kurios pačios nori ugdyti vaikus, dokumentus turi pateikti toms mokymo įstaigoms, kurios yra paskirtos organizuoti ugdymo šeimoje procesą. Jų sąrašas uostamiestyje patvirtintas Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu. Jame nurodoma, jog vaikų ugdymą šeimoje pagal priešmokyklinio ugdymo bendrąsias programas organizuos Klaipėdos lopšelis-darželis „Putinėlis“ ir „Vėrinėlis“, pagal pradinio ir pagrindinio (I dalies) ugdymo bendrąsias programas – Klaipėdos „Vyturio“ progimnazija ir „Gabijos“ progimnazija, pagal pagrindinio (II dalies) ir vidurinio ugdymo bendrąsias programas – Klaipėdos „Aitvaro“ gimnazija ir „Varpo“ gimnazija.

Mokyklos vadovo iš pasitelktų reikalingų specialistų sudaryta vertinimo grupė turės atlikti ugdymosi šeimoje sąlygų ir vaiko kompetencijų (brandos) ar mokymosi pasiekimų (žinių) lygio įvertinimą ir, vadovaudamiesi geriausių vaiko interesų prioriteto principu, suformuluoti raštu argumentuotą bendrą vertinimo išvadą ir pateikti mokyklos vadovui. Be to, bus vertinama ir tai, ar šeima niekada nebuvo patekusi į vaiko teisių sergėtojų akiratį.

Tad anot L. Prižgintienės, tik po tokios vertinimo procedūros bus aišku, ar tos dvi šeimos, kurios pateikė prašymus galės savo vaikų neleisti į mokyklą, o ugdyti namuose.

L. Prižgintienės teigimu, ugdymas šeimoje yra naujiena, kuri jau seniai planuota, nes ir daug užsienio šalių taiko tokią praktiką.

Tėvai (globėjai), pageidaujantys, kad vaikas būtų ugdomas šeimoje nuo 2021 m. rugsėjo 1 d. ir vėlesniais metais nuo einamųjų metų rugsėjo 1 d., prašymą ir dokumentus turės pateikti nuo balandžio 15 d. iki birželio 1 d. Informaciją dėl ugdymosi šeimoje įgyvendinimo tvarkos teikia švietimo įstaigų vadovai bei Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyrius.

1 Comment

  1. Linas

    Ministerija parengė labai žiaurią ugdymosi šeimoje tvarką, mokykla gali labai lengvai atmesti prašymą arba nutraukti sutartį, todėl yra nesaugu teikti prašymus savivaldybės mokykloms. Verčiau rinktis bendradarbiavimui privačias mokyklas.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Švietimas

Mokslo metų pradžią aplaistė lietus

Penktadienio rytą tradiciniu renginiu Lietuvininkų aikštėje Klaipėdoje pradėti nauji mokslo metai. Martyno Vainoriaus nuotr. Šiemet uostamiesčio mokyklose mokysis daugiau nei ...
2023-09-01
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Nauji mokslo metai – su galimos nesantaikos obuoliu

Švietimo įstaigų vadovai teigia, jog jau yra įpratę, kad vasarą visada atsiranda koks nors naujas teisės aktas, kuris įneša daug ...
2023-08-30
Skaityti daugiau

Svarbu, Švietimas

Darbo vietoje pričiupta girta darželio direktorė

Nuo 1993-iųjų Klaipėdos lopšeliui-darželiui „Inkarėlis” vadovaujanti Rima Savva, ko gero, įeis į miesto švietimo istoriją. Tiesa, ne pačiame gražiausiame kontekste ...
2023-05-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This