Klaipėdiečių noras dalyvauti formuojant biudžetą – su trukdžiais (atnaujinta)

Politika, Svarbu

Neilgai trukus klaipėdiečiai patys galės labiau prisidėti prie gyvenamosios aplinkos ir miesto gražinimo, o kartu – ir savivaldybės biudžeto formavimo. Be to, savo pasiūlymus mokykloms galės teikti ir uostamiesčio moksleiviai.

Tiek moksleivių, tiek gyventojų siūlomas įvairias iniciatyvas uostamiesčio savivaldybė yra pasiruošusi finansuoti iš miesto biudžeto. Iš to paties biudžeto pyrago dar vieną gabalą numatoma atrėžti ir uostamiesčio jaunimui, kad jis galėtų dalyvauti įvairiuose Klaipėdai svarbiuose tarptautiniuose projektuose.

Jei projektui pritars miesto Taryba, gyventojų atrinktos iniciatyvos bus finansuojamos Klaipėdos miesto savivaldybės biudžeto lėšomis. Martyno Vainoriaus nuotr.

Visgi dar negautų biudžeto pinigų dalinimas trečiadienį Finansų ir ekonomikos komiteto posėdyje buksavo.

Jo nariams tvirtinimui buvo pateikti vadinamieji finansavimo tvarkos aprašai – miesto gyventojų iniciatyvų, skirtų gyvenamajai aplinkai gerinti, ir mokinių dalyvaujamojo biudžeto iniciatyvai.

Moksleiviams iš biudžeto numatyta skirti 20 000 eurų, tuo metu, kiek pinigų pareikalaus gyventojų iniciatyvos  – kol kas neaišku, mat projektas startuos tik kitais metais.

Palyginti nedidelės jaunimui skirti numatytos lėšos diskusijų nesukėlė, užtat gyventojų idėjų realizavimas įstrigo ginčuose, konstatavus esą parengtas tvarkos aprašas yra ir neišsamus, ir nekonkretus. Jam nemažai pastabų turėjo ir kai kurie komiteto nariai, ir posėdyje dalyvavęs vienas iš darbo grupės (miestiečių) atstovas – senamiesčio seniūnaitis Renaldas Kulikauskas. Jis buvo nepatenkintas, kad darbo grupė rinkosi tik kartą ir pasiūlė net keletą aprašo patobulinimų.

Pasak klausimą pristačiusio savivaldybės administracijos direktoriaus vyriausiojo patarėjo Deivido Petrolevičiaus, ateity bus galima gautus pasiūlymus analizuoti, projektą tobulinti, o dabar esą svarbu tik jam pritarti.

„Palikom galimybę ateity pildyti šitą tvarkos aprašą, manome, kad jis bus koreguojamas, tobulinamas”, – sakė D. Petrolevičius.

Komiteto narys Rimantas Taraškevičius apraše pasigedo konkretumo, o Arvydas Vaitkus – kriterijų ir prioritetų, pagal kuriuos pinigai bus skiriami vienai ar kitai gyventojų iniciatyvai.

„Darbo grupė nebaigė darbo”, – konstatavo R. Taraškevičius.

Posėdžiui pirmininkavęs komiteto pirmininko pavaduotojas Vytis Radvila priminė, jog „dalyvaujamasis biudžetas turi konsoliduoti miesto gyventojus”, tad aprašui siūlė pritarti.

Po diskusijų jam pritarta su išlyga, nurodžius rengėjams iki Tarybos posėdžio aprašą papildyti A. Vaitkaus pasiūlytais iniciatyvų vertinimo kriterijais.

INFORMACIJA

Šalyje jau kelios savivaldybės, tarp kurių yra ir Kretingos, sėkmingai įgyvendina vadinamuosius dalyvaujamuosius biudžetus, kai gyventojai parengia projektus tam tikroms miesto erdvėms, kitoms vietos sutvarkyti, pagražinti. Klaipėdos savivaldybėje tai bus pirmasis pilotinis projektas.     

Jei projektui pritars miesto Taryba, gyventojų atrinktos iniciatyvos bus finansuojamos Klaipėdos miesto savivaldybės biudžeto lėšomis. Atrinktos idėjos bus įtrauktos į įgyvendinamų projektų sąrašą, pradedama rengti reikalinga techninė dokumentacija, jeigu tokia bus reikalinga, ir projektai bus įgyvendinti.

Teigiama, jog tokie projektai konsoliduoja miestiečius, stiprina bendruomeniškumą, įtraukia gyventojus į miesto problemų sprendimą, padeda jiems pasijusti savivaldos šeimininkais, atsakingais už savo gyvenamąją aplinką. 

1 Comment

  1. Mano nuomone

    vėl negerai ,,kvepia”. Visiems žinomas nuolatinis Vasiukų išradinėtojas, skaičiukų bei plepalų mėgėjas ir galimai vienos beveik negyvos partijos statytinis, prakišinėja abejotinus dalykus įvyniotus į gražų popierėlį. Siūloma iš šių biudžeto pinigų skirtų gyvenamajai aplinkai gerinti, ir mokinių dalyvaujamojo biudžeto iniciatyvai, taip pat finansuoti daugybę kitokių šalutinių iniciatyvų, kurioms tikrai reikalingos atskiros tokios programos. Siūloma finansuoti el. programos senelių namų aptarnavimui ir pan. Skant, dalinsime musę vietoj vieno, dvidešimčiai vilkų? Taip pat perskelti šį finansavimą į dvi dalis: vieną dalį(didesnę) skirti 1-2 gigaprojektiniams pasiūlymams, kitą- išsklaidyti mažiukams. Beveik buvo patvirtinta galimybė užsienyje esantiems lietuviams (negyvenantiems ir nežadantiems gyventi Lietuvoje) irgi teikti šiuos projektinius pasiūlymus Klaipėdai. Susvajota diegti programą ,,Konsulas”…Viskas būtų tvarkoje, jeigu plika akim nesimatytų, kad vietoje to, kad elementariai būtų galvojama kaip susitvarkyti miestą čia ir dabar, kaip visų pirma klausti gyventojų kas jiems reikalinga infrastruktūroje(mokinių – irgi..), vėl einaama į debesis ir dramblio dramblinimą bei nuklystama į užsieniečius ir užsienio praktikas ( kas užsienietiška-šventa?). Dar piktina tie komiteto nariai kurie visiškai nieko nesako, o tik sėdi tyli ir mirksi. Kai kažkoks nuolatinis realaus suvokimo neturėtojas ir galimai savo intereso žiūrėtojas(eis į rinkimus) stumia padebesius.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Sportas

Sporto mėgėjams – naujas stadionas 

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad šalia jai priklausančios „Gilijos“ pradinės mokyklos (Taikos pr. 68) atliekami paskutiniai naujo stadiono įrengimo darbai – ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This