Archeologiniai radiniai atskleidė Kukuliškių piliakalnio istoriją

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

Kasparas Bagdonas, „Atviros Klaipėdos" praktikantas
2020-07-10

Komentarų: 0

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Dar prieš Kristų, bronzos amžiuje, netoli dabartinės Olandų kepurės gyvenę žmonės augino gyvulius, užsiėmė žemdirbyste ir, neatmestina, prekiavo su savo kaimynais.

Mato Mačiulskio nuotr.

Apie tai pasakoja vos prieš keletą metų atrastame Kukuliškių piliakalnyje archeologų aptikti radiniai, kurie penktadienį buvo pristatyti visuomenei.

„Kadangi rašytiniuose šaltiniuose šitas piliakalnis nebuvo žinomas, tai niekas jo ir neieškojo. Prieš keletą metų vienas biologas, Darius Stončius, savo mėgėjiško vaikščiojimo metu rado keletą radinukų ir jam kilo įtarimas, kad čia galėtų būti piliakalnis, ir tuomet prasidėjo detalesni tyrimai“, – piliakalnio aptikimo istoriją susirinkusiems priminė Pajūrio regioninio parko direktorius Darius Nicius.

„Radom iškart pastatą su ugniaviete, kuolų įtvirtinimus. Tai iš tikrųjų buvo įtvirtinta gyvenamoji vieta, aptverta mediniais kuolais“, – pirminiais įspūdžiais dalinosi archeologė dr. Miglė Urbonaitė Ubė.

Šiųmetinių kasinėjimų metu piliakalnio vietoje aptikta apie 6,5 kg įvairių radinių – molinių indų, akmeninių trintuvų, įvairių dydžių gintaro gabalų, gyvūnų bei augalų – miežių, kviečių, sorų, lęšių, žirnių, pupų, lazdynų, šermukšnių, aviečių – liekanų.

Iš jų nustatyta, jog dar prieš Kristų, apie 887-406 m., čia gyvenę žmonės augino galvijus, kiaules, avis, ožkas, buvo rasta ir arklių kaulų, tačiau nėra aišku, ar pastarieji buvo laukiniai, ar prijaukinti. Rasta ir briedžių bei elnių kaulų. Jūrinių pėdsakų aptikta nebuvo, mat šioje vietoje netinkamas dirvožemis išlikti organinėms liekanoms.

Archeologai spėja, jog čia galėjo gyventi viena didelė ar kelios mažesnės šeimos, maždaug 20-30 žmonių bendruomenė.

Pasak archeologo dr. Edvino Ubio, palyginus šią buvusią gyvenvietę su analogiškais kasinėjimais Šventojoje, pagrindinis skirtumas tas, jog Kukuliškiuose rasta daugiau kultūrinių augalų, tad daroma išvada, jog žmonės iš to jau galėjo išgyventi.

Įtariama, kad rastą gintarą čia gyvenę žmonės naudojo labiau mainams ir prekybai nei dirbiniams, nes rasti neapdirbti gintaro gabalai.

„Neatmetam galimybės, kad kažkada čia bus atstatyta ir gintaro pilis“, – optimistiškai juokavo D. Nicius.

INFORMACIJA

Piliakalnis yra tarp Olando kepurės ir Girulių, jūros kranto kyšulyje, juosiamame šaltiniuotų raguvų. Piliakalnio aikštelė keturkampė, pailga ir yra apie 38 m ilgio ir 20 m pločio. Šlaitai statūs, nuo jūros pusės apie 13 m aukščio. Piliakalnis apaugęs lapuočių mišku ir patenka į Pajūrio regioninio parko Olandų kepurės kraštovaizdžio draustinį.

Mato Mačiulskio nuotr. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”145523,145524,145526,145527,145528,145529,145530,145531,145532,145533,145534,145535,145536,145537,145538,145539,145540,145541,145542″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Į teismą keliauja finansinių nusikaltimų byla, kurioje - žinomų klaipėdiečių vardai

Europos prokuratūra kartu su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) baigė ikiteisminį tyrimą dėl bandymo apgaule įgyti 200 tūkst. eurų Europos Sąjungos ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Spyglys

Už terlių Kaziuką mokėsime visi?*

Išanalizavęs investicijų pritraukimu į miestą turinčios besirūpinti agentūros „Klaipėda ID“ ir pigią šilumą teoriškai turinčios tiekti „Klaipėdos energijos“ kadrų politiką ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Kultūra

Klaipėdos lėlių teatre - šokio premjera suaugusiems

Kovo 21, 22, 23 d. Klaipėdos lėlių teatre vyks šokio ir šešėlių monospektaklio suaugusiesiems premjera „Kontūrai“. Tai – Klaipėdos lėlių ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This