Gimnazistai inžineriją pažino nagrinėdami perdirbto plastiko galimybes

Švietimas

12 Klaipėdos miesto Baltijos gimnazijos inžinerinės klasės moksleivių užbaigė kartu su PET ir plastikų gamintoja „NEO GROUP“ visus mokslo metus trukusią praktinę pažintį su inžinieriaus profesija.

Petras Žutautas, „NEO GROUP” mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros vadovas.

Jos metu jaunuoliai sukūrė aromatino poliesterio poliolio (toliau – APP)  – statybų pramonėje naudojamos medžiagos iš perdirbto plastiko – gamybos procesą.

Gimnazistų teigimu, tokia pažintis su pramonės technologijomis ir procesais ne tik skatina norą rinktis inžinerines studijų specialybes, bet ir ateityje prisidėti prie inovatyvių ir tvarių produktų kūrimo gimtajame mieste.

Baltijos gimnazija pilotinį vizitų įmonėse projektą pradėjo dar 2018 m., prie iniciatyvos praėjusį rudenį prisidėjo viena didžiausių ir moderniausių Europoje PET gamintoja „NEO GROUP“, veikianti Klaipėdos LEZ teritorijoje.

9 mėnesius trukusio projekto metu 12 inžinerinės pakraipos gimnazistų, pasiskirsčiusių į keturias komandas, po kelias valandas per mėnesį su „NEO GROUP“ specialistais dirbo ir įgijo patirties automatikos, energetikos, mechanikos ir technologijos srityse.

Mokslo metus vainikavo baigiamasis inžinerinis projektas – nepertraukiamo APP gamybos proceso pristatymas.

Ruslanas Radajevas, „NEO GROUP“ generalinis direktorius, pranešime žiniasklaidai pasakoja, kad šiandienos gimnazistai itin domisi tvarumo, perdirbamumo, aplinkos ar žiedinės ekonomikos temomis ir džiaugiasi galėdami įsitikinti, kad šiuos klausimus gali spręsti inžinerinės žinios bei patirtis.

Pasak Jurgitos Račkauskienės, Klaipėdos Baltijos gimnazijos direktorės, projekto metu moksleivius ir pedagogus džiugino galimybė praktiškai pritaikyti teorines žinias, susieti žinomus dalykus su nauja  informacija.

Jau po pirmųjų mokslo metų susidomėjimas inžinerinės krypties mokslais išaugęs kelis kartus: dar prieš 2 metus vienoje inžinerinėje klasėje mokėsi 17 mokinių, o nuo 2020 m. rugsėjo pagal inžinerinio ugdymo programą mokysis jau 119 gimnazistų.

Didelę prasmę rodyti jaunimui savo darbus ir galimybes įžvelgia ir projekte dalyvavę „NEO GROUP“ profesionalai: automatikos inžinierius Simonas Baltunis, inžinierius-elektrikas Ignas Krasuckas, inžinierius mechanikas Arūnas Gelžinis, MTEP vadovas Petras Žutautas ir technologas Vitalijus Galican.

Informacija

 UAB „NEO GROUP“ – viena didžiausių polietileno tereftalato (PET) granulių gamintojų Europoje, įsikūrusi netoli Klaipėdos uosto. Savo veiklą Lietuvoje pradėjusi 2004 metais, iki šiol NEO GROUP gamykla – didžiausia privati plyno lauko investicija Lietuvoje. Dabar per metus gamykloje pagaminama per 450 tūkst. tonų, t.y. 14 proc. Europoje pagaminamo PET granulių, skirtų gaminti maisto ir gėrimų pakuotes, kiekio.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Gimnazistai įmonėje vysto išmaniojo namo projektą

Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikianti PET gamintoja UAB „Neo Group“ jau penktus mokslo metus tęsia bendradarbiavimą su Klaipėdos Baltijos ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Neo Group” paguldė ant menčių Mokesčių inspekciją

2022-ųjų vasarį Europos patentų organizacijos patentą sukurtai cheminio antrinės PET pakuotės perdirbimo technologijai gavusiai Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikiančiai ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Švietimas

Klaipėdos LEZ įmonės tęsia bendradarbiavimą su Baltijos gimnazija

Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikiančios PET gamintojos „Neo Group“ ir „Orion global PET“  jau penktus metus bendradarbiauja su Klaipėdos ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This