„Grigeo Klaipėda”: įtariamųjų ratas plečiasi

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Praėjus pusmečiui nuo visą šalį sukrėtusio ekologinio bendrovės „Grigeo Klaipėda” skandalo, ikiteisminį tyrimą dėl dokumentų klastojimo bei gamtai padarytos žalos atliekanti Klaipėdos apylinkės prokurorė sako didelių naujienų visuomenei pranešti neturinti, nors tyrimas esą toliau vyksta intensyviai.

Jau – 9 įtariamieji

„Dabar aktyviai apklausinėjam aplinkosaugininkus, kitus liudytojus, tiesiog dirbam, laukiam specialistų išvadų”, – sakė prokurorė Gina Skersinskytė, kuri dėl tyrimo apimčių prisipažino šią vasarą net neisianti atostogauti.

Paaiškėjo, jog tyrime padaugėjo įtariamųjų  – dabar jų iš viso jau yra 9: vienas juridinis ir aštuoni fiziniai asmenys. Paskutinis įtariamasis – iš dabartinių „Grigeo Klaipėda” darbuotojų tarpo.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Kaip ir ankstesniais atvejais, dėl neskelbtinų ikiteisminio tyrimo duomenų prokurorė nei jo pareigų, nei pavardės neįvardijo. Ji tik patvirtino, jog kol kas tarp įtariamųjų nėra nė vieno aplinkosaugininko, visi įtariamieji susiję su bendrove ir yra arba dabartiniai, arba buvę atsakingi jos darbuotojai.

Viešoje erdvėje buvo skelbta, jog įtariamai jau anksčiau pareikšti ir buvusiam AB „Grigeo Klaipėda“ valdybos pirmininkui bei pagrindiniam šios įmonių grupės savininkui Gintautui Pangoniui, ir dabartiniam įmonės vadovui Tomui Eikinui, nors jis prie „Grigeo Klaipėda” vairo stojo tik praėjusių metų pabaigoje.

„Suprantame bendrovei tenkančią atsakomybę ir nuo jos nebėgame. Bendradarbiaujame su teisėsauga, aplinkosaugininkais – siekiame, kad kuo greičiau paaiškėtų daugiau faktų. Kol kas mums ir patiems daug klausimų kelia, kokie buvo motyvai leisti biologiškai neapdorotas nuotekas, kai bendrovė dirbo pelningai”, – anksčiau „Atvirai Klaipėdai” buvo sakęs jis.

Pirmųjų specialistų išvadų dėl įmonės valymo pajėgumų nustatymų G. Skersinskytė teigė tikinti sulaukti maždaug po mėnesio, jei tik nebus paprašyta pratęsti išvadoms surašyti skirto laiko.

Kitos srities specialistai taip pat dar turi įvertinti ir gamtai padarytą ekologinę žalą.

Įsisuko į teismų karuselę

Tuo metu „Grigeo Klaipėda“ savo ruožtu dar praėjusių metų vasarą buvo inicijavusi ikiteisminį tyrimą dėl buvusių bendrovės vadovų veiksmų, kuriais jie esą bendrovei yra padarę didelės žalos. Tąsyk prokuratūra tyrimo nepradėjo, o bendrovės skundus dėl to atmetė ir aukštesnysis prokuroras, ir teismas.

Todėl vasario pabaigoje „Grigeo Klaipėda“ pati kreipėsi į teismą jau civiline tvarka, buvusiems vadovams pateikdama ieškinį dėl beveik 1,5 mln. eurų žalos atlyginimo. Teigiama, jog tokią žalą bendrovė patyrė dėl ankstesnių vadovų netinkamų sandorių, susijusių su dažų ir krakmolo pirkimu. Ieškinyje nurodoma, jog jų kaina, susitarus su pardavėju, buvusi neadekvačiai užkelta ir taip iššvaistytas įmonės turtas. Tad atsakovais patrauktos ir produkciją tiekusios įmonės. Teigiama, jog pakeitus bendrovės vadovus ir atnaujinus žaliavų pirkimo sutartis, dažų kaina bendrovei sumažėjo net trečdaliu.

Tačiau Klaipėdos apygardos teismas, nagrinėjantis šį „Grigeo Klaipėda“ieškinį, nusprendė sustabdyti  bylą iki tol, kol tas pats teismas neišnagrinės bendrovės skundo dėl buvusio įmonės Gamybos padalinio vadovo Jonas Garalio atleidimo iš pareigų: pirmos instancijos teismas bei Darbo ginčų komisija buvo pripažinę, jog iš pareigų jis buvo atleistas neteisėtai.

Jai nepalankų Klaipėdos rajono teismo sprendimą „Grigeo Klaipėda“ apskundė, o verdiktą dėl to Klaipėdos apygardos teismas rašytine tvarka žada skelbti jau šiandien.

INFORMACIJA

Dėl galimos „Grigeo Klaipėda” taršos tyrimą Klaipėdos prokurorai pradėjo sausio viduryje, gavę patikimos informacijos iš neįvardintų šaltinių bei kartu su kitų institucijų atstovais per slapą operaciją esą suradę Dumpiuose esančiuose bendrovės valymo įrenginiuose paslėptą vamzdį, kuriuo nevalytos nuotekos ne vienerius metus tekėjo į marias.

Dėl šio skandalo kilo didžiulis sujudimas visoje šalyje, pasipylė nemažai naujų pranešimų apie galimus kitus taršos objektus, daug priekaištų dėl esą aplaidaus darbo sulaukė ir aplinkosaugininkai.

Šiuo metu „Grigeo Klaipėda“ siekia gauti naują taršos leidimą, vadinamąjį TIPK. Bendrovė yra parengusi planą Dumpiuose nutiesti naują trasą, kuria dalinai išvalytos nuotekos būtų perduodamos bendrovei „Klaipėdos vanduo“ .

Liepos pradžioje „Klaipėdos vanduo“ pratęsė laikiną sutartį su „Grigeo Klaipėda“ dėl jos nuotekų priėmimo.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This