Dėl KUL pastatų modernizavimo – pagalba iš Europos

Miestas, Svarbu

Klaipėdos universitetinės ligoninės pastatai per kelerius artimiausius metus gali būti modernizuoti, nes, panašu, jog atsirado sprendimas, kur ieškoti tokiai rekonstrukcijai reikalingų pinigų.

Klaipėdos savivaldybės administracija siūlo pasinaudoti Europos energijos efektyvumo fondo (EEEF) pagalba. Tokiam siūlymui ir turi pritarti miesto taryba. Savo sutikimą jau išreiškė antradienį posėdžiavę Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto nariai.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdos savivaldybės Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis aiškino, jog savivaldybės administracija ketina pateikti EEEF paraišką dėl techninės pagalbos skyrimo projekto įgyvendinimo dokumentacijai parengti. Jei EEEF nuspręstų skirti finansavimą, Klaipėdos universitetinė ligoninė (KUL) sudarytų su EEEF sutartį dėl techninės pagalbos projektui įgyvendinti skyrimo. O vienas iš būtinų dokumentų techninei paramai gauti yra Savivaldybės tarybos sprendimas dėl pritarimo projektui.

Techninė parama yra ne tik visos dokumentacijos (energetinis auditas, investicinis projektas, viešojo pirkimo dokumentai) parengimas, bet ir įvairios konsultacijos. Numatoma, jog tokia parama yra ne didesnė nei 200 tūkst. eurų.

Planuojama, jog pirmasis projekto etapas gali trukti dvejus metus ir jis pasibaigs rangovo, kuris atliks viešųjų pastatų modernizavimą, parinkimu.

Antrasis projekto etapas yra visų Klaipėdos universitetinės ligoninės korpusų modernizavimas, kad pastatai būtų atnaujinti ir taptų energetiškai efektyvūs. Skaičiuojama, kad šiam tikslui gali prireikti apie 8 mln. eurų, o darbai truktų dvejus metus.

Ligoninės pastatų rekonstrukcijos finansavimo šaltiniai politikams ir kėlė daugiausia klausimų. „Tikrai visi pritariame, kad ligoninės pastatus reikia atnaujinti, tik iki šiol buvo neaišku, kas tai galėtų finansuoti. Šis projektas tikrai geras, bet reikia, kad nebūtų neaiškumų“, – komiteto posėdyje kalbėjo jo narė Vaida Raugelė.

E. Simokaitis aiškino, jog ligoninės pastatų modernizavimas galėtų būti atliktas pagal ESCO modelį, o tai reiškia, kad už rangos darbus susimokėtų pati ligoninė. Pinigų ji turėtų, nes reikėtų mažiau mokėti už modernizuotų pastatų eksploataciją, todėl visą modernizacija reikalingą sumą iš sutaupymų būtų galima sumokėti per ilgą laikotarpį.

Anot E. Simokaičio, tikslius finansavimo būdus ir šaltinius turėtų pasiūlyti EEEF konsultantai.

„Sveikinu, kad pagaliau sulaukėme momento, kai kalbame apie investicijas į ligoninės pastatus. Tačiau reikėtų pagalvoti ne tik apie pastatus, bet ir apie pacientus, kad jiems paslaugų prieinamumas būtų kuo geresnis. Jei palygintume Respublikinės Klaipėdos ligoninės ir Klaipėdos universitetinės ligoninės priėmimo skyrius, tai yra nesulyginami dalykai. Todėl konsultantai galėtų atkreipti dėmesį ir pateikti įžvalgas, kaip suprojektuoti modernizuojamus pastatus, kad paslaugos pacientams būtų teikiamos kokybiškai ir šiuolaikiškai“, – pabrėžė komiteto narė Alina Velykienė.

1 Comment

  1. Anonimas

    Citata iš pasisakymo : ” ……. Pinigų ji turėtų, nes reikėtų mažiau mokėti už modernizuotų pastatų eksploataciją, todėl visą modernizacija reikalingą sumą iš sutaupymų būtų galima sumokėti per ilgą laikotarpį ” o jei nesutaupys per nustatytą laiką , mokės savivaldybė , tai yra mes …?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Dėl Slaugos ligoninės vadovo posto - ne tik kandidatų, bet ir kolektyvo kova (papildyta)

Prieš pat naujuosius metus iš Klaipėdos medicininės slaugos ligoninės vyriausiosios gydytojos pareigų pasitraukus buvusiai ilgametei šios medicinos įstaigos vadovei Danguolei ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

COVID-19 pirkimai vis dar aidi teismuose

Teismuose dėl jos dalimi tapusios Klaipėdos universitetinės ligoninės pandeminio laikotarpio pirkimų tebesimurkdanti Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje laimėjo dar du ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Švietimas

Po patikrinimo sunegalavusi vaikų darželio direktorė neteks pareigų?

Po to, kai kovo pabaigoje Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Klaipėdos apygardos priežiūros skyriaus inspektoriai uostamiesčio lopšelyje-darželyje „Obelėlė“ aptiko daugybę ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This