Dėl Girulių miško – Klaipėdos valdžios siūlymai Vyriausybei

Miestas, Svarbu

Klaipėdos valdžia Vyriausybę dar kartą bandys įtikinti, jog norint iš miesto centro iškelti geležinkelio stotį, nereikia aukoti nė gabalėlio Girulių miško. Klaipėdos savivaldybės administracija parengė alternatyvų Vyriausybės nutarimo projektą, kuriuo nuo geležinkelių infrastruktūros plėtros siekiama apsaugoti Melnragės ir Girulių miškus.

Toks projektas trečiadienį buvo svarstytas Finansų ir ekonomikos komiteto posėdyje, jam liepos pabaigoje dar turi pritarti ir miesto taryba, o tada dokumentas bus pateiktas Vyriausybei.

Panašu, jog visuomenės piketai, kuriais siekiama apsaugoti Girulių mišką, sujudino ir Klaipėdos, ir šalie valdžią. Martyno Vainoriaus nuotr.

Vyriausybės nutarimo projekte rašoma, jog „Vyriausybė nutaria pakeisti Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2020 m. birželio 22 d. nutarimą Nr. 651 „Dėl transeuropinio IX B transporto koridoriaus Klaipėdos geležinkelio mazgo dalies susisiekimo komunikacijų inžinerinės infrastruktūros vystymo planų rengimo pradžios“ ir jį išdėstyti nauja redakcija“.

Toje naujoje redakcijoje parašyta: „Pavesti Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerijai, nustatant planavimo darbų programoje planuojamą teritoriją, užtikrinti Girulių miško išsaugojimą ir Klaipėdos centrinės stoties teritorijos ir veiklų joje mažinimą, apimti ne mažiau kaip Klaipėdos geležinkelio mazgą, teritoriją iki Kopūstų kaimo ir Kretingsodžio bei kelią Radviliškis–Pagėgiai–Klaipėda, nurodyti būtinybę atlikti strateginio poveikio aplinkai vertinimą pagal Lietuvos Respublikos bendrojo plano koncepcijoje numatytas Klaipėdos geležinkelio mazgo plėtros alternatyvas ir geležinkelio Radviliškis–Pagėgiai–Klaipėda plėtros alternatyvą.“

Kitaip tariant, naujos redakcijos Vyriausybės nutarimo projektu siūloma plačiau išnagrinėti transeuropinio IX B transporto koridoriaus Klaipėdos geležinkelio mazgo alternatyvas, neapsiribojant Vyriausybės nutarime nurodytais ruožais, o siekiant geležinkelio sąstatų judėjimą į šiaurinę uosto dalį nukreipti per Pauosčio kelyną, neužsukant į Klaipėdos centrinę geležinkelio stotį, o į pietinę uosto dalį sąstatus nukreipti geležinkelio Radviliškio-Pagėgių-Klaipėdos atšaka. „Tai leistų išnagrinėti galimybę diferencijuoti į Klaipėdos valstybinį jūrų uostą ir iš jo gabenamų krovinių maršrutus, išvengiant geležinkelio transporto judėjimo per Klaipėdos miestą į pietinėje uosto dalyje esančias uosto kompanijas“, – teigiama sprendimo projekto aiškinamajame rašte.

„Atvira Klaipėda“ jau rašė, kad parengti tokį sprendimo projektą Klaipėdos savivaldybės administraciją praėjusią savaitę įpareigojo Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas.

„Pakankamai nelengvas darbelis buvo. Parengtas sprendimo projektas yra suderintas ir su Klaipėdos bendruomenėmis, ir su Uosto direkcija“, – Finansų ir ekonomikos komiteto posėdyje trečiadienį teigė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Savo pastabas pateikė ir komiteto narys Arvydas Vaitkus, buvęs Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos vadovas. „Aš tik atkreipiu dėmesį į tam tikras detales, kurios duotų pagrindą sumažinti pastabų kiekį. Praktikoje man ne kartą teko matyti, kaip dėl ypač daug pastabų Vyriausybės nutarimo projektai yra grąžinami rengėjui. Mano tikslas – padėti išvengti pastabų, kad negaištume laiko“, – aiškino A. Vaitkus, o Klaipėdos savivaldybės atstovai pasižadėjo jo siūlomą pagalbą priimti.

Priminsime, jog Vyriausybė iš pradžių buvo nutarusi, jog bus svarstoma tik vienintelė geležinkelių plėtros alternatyva – Girulių miške. Kai visuomenėje kilo pasipiktinimas, nutarimas buvo pakoreguotas ir antrąja alternatyva įvardytas Klaipėdos rajone esantis Kopūstų kaimas, tačiau Girulių miškas nebuvo išbrauktas.

Po ilgų diskusijų tarp uostamiesčio politikų ir buvo sutarta, jog Klaipėdos miesto taryba turi pasinaudoti savo teise pateikti Vyriausybės nutarimo projektą. Jį Klaipėdos savivaldybės administraciją ir parengė, o miesto taryba turi patvirtinti, kad toliau jį galėtų nagrinėti Vyriausybė.

11 Comments

  1. Kiek apgaudines?

    1.Su Grubliausko palaiminimu Neniškis pasirašė-kirskit Girulius
    2. sugalvojo jie memoranduma pasirašė.Tai neišsaugojo ir neišsaugos Girulių miška.Vėl apgauti norėjo.
    3.Norėjo apgauti ir ,,tokie geranoriai parka
    steigs…..Ir vėl nepavyko apgauti visuomenė. Vistiek iškirstu mišką
    4.Grubliausko Kacalinas sugalvojo idėja Fix išgelbes mišką su pasūlymais. Kada birželio 23 d.Girskienės ir Kepenio valstiečiai pataisa įteisino…… negali savivaldybė įtakoti…..
    Ir tai įvyko kai 19 birželio buvo surengtas1 mitingas Vilniuje, o 23 priimta pataisa tik dėl Girulių miško
    5. Skverneliui ir konservatoriams žut but reikia iškirsti Girulių mišką. Kodėl?
    Skverneliui nepavyko birželio 19 pasirašyti dėl Girulių iškirtimo,nepavyko apgauti visuomenė,o taip norėjo…..kodėl?
    Visuomenininkai įtraukė Kopustus kaip alternativa.
    6.Uostininkai pasakė jiems nereikia nei Girulių kirsti , nei Melneragėje uosta statyti?
    Bet Skverneliui reikia kirsti Girulių mišką. Kodėl?
    7. O gal atsakymus turi Karoblis,kuris slapta nuo visuomenės sutarti pasirašė.
    8.O gal Karoblis atsakys kodėl?

    Reply
  2. N. Puteikienė

    Savivaldybė su valdančiąja Grubliausko bei konservatorių dauguma ir jiems su meile pritariančiais „opoziciniais” valstiečiais, nenorėdami pritarti mano tarybai teikiamam sprendimui dėl Neniškio pritarimo Vyriausybės nutarimui panaikinimo, parengė dūmų uždangą – alternatyvų vyriausybės nutarimo projektą. Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius ir taryba nedaro tai, kas jų valioje – neatšaukia pritarimo, tačiau mielai rengia vyriaybei sprendimus, kurių ji neprašo.

    Reply
  3. Valstiečiai priemė pataisa kai žmonės pradėjo prištarauti ir mitinguoti

    Bet koks projektas gali būti visai nesunkiai įvardintas kaip valstybės svarbos, ar regioninės svarbos projektu – ir jokios visuomenės pastabos negalioja, miesto tarybos sprendimai ir bandymai jam pasipriešinti bus laikomi niekiniais.

    Reply
  4. Savivaldybėms atimta teisė nuo birželio 26d.

    Birželio 26d. valstiečiai pasidarė jiems taip reikalingą įstatymą PLANUOJAMOS ŪKINĖS VEIKLOS POVEIKIO APLINKAI VERTINIMO ĮSTATYMO NR. I-1495 2, 6, 8, 9, 10 STRAIPSNIŲ PAKEITIMO IR ĮSTATYMO PAPILDYMO 81 STRAIPSNIU ĮSTATYMAS, 2020 m. birželio 26 d., Nr. XIII-3166. Kam įdomu Įdėmiau skaitykite 10 str. Savivaldybėm atimta teisė kaž ka koreguti. Tad siūlymas nepanaikinus Neniškio pritarima Girulių iškirtimui……??????????

    Reply
    • Anonimas

      o kas bėra ta skambiai įvardinta SAVIVALDYBĖ – susodinti keli šimtai klusnių klerkų su teisininkų visu skyriumi, kurių ko bepaklausi, nieko negali ir kurie tik klusniai aptarnauja „partijų” susodintus – merą ir direktorių su pavaduotojais. Tikslas išlikti ir valdyti. Kitos dalies – startuoti link didesnės algos – į seimą, ir darbo jokio, ir alga geresnė ir už nieką neatsakai ir akių niekas nedrąsko. Ypač dabar, kai Lietuvai žadami milijardai. Visi, kurie dar nors kiek drįsta prieštarauti, pašalinami von. Taryboje OPOZICIJOS neliko jokios ir paprieštaraujama kartais tik dėl suderinto tiesioginio vaizdelio transliacijai ir tarybos sprendimu „mokyklai perduodamo sąsiuvinio”. Jau bemaž visa taryba tai tik biznio interesų laukas – TU MAN AŠ TAU, barteriniai mainai. Tad ta teisė ne atimta , o sąmoningai atiduota, kad mums būtų galima sakyti, mūsų reikalavimai – „prieštarauja įstatymui”, nepatinka, kreipkis į teismą -TAVO TEISĖ!

  5. Prašau palaikyti N.P ateiti 9:00 liepos 30d.prie savivaldybės

    N. Puteikienė parašė:
    2020-07-19 17:55
    Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos posėdyje liepos 30 d. pristatysiu 2 projektus dėl Girulių: vieną – dėl Neniškio pritarimo Vyriausybės nutarimui iškelti geležinkelio mazgą į Girulių mišką panaikinimo, antra – dėl ne pritarimo šiam vyriausybės projektui. Šiems mano sprendimams nepritarė nei vienas savivaldybės tarybos komitetas. Tikiuosi, kad klaipėdiečiai vis dėlto privers jų išrinktus tarybos narius ginti Girulių girią.

    Reply
    • Anonimas

      oho, sekmadienio pavakarę. Na , kad nusispjauti tiems miestiečiams ant to savo miesto ir jo ateities, savo vaikų. Kad tik jų niekas nerušintų ir dar kokio darbelio pamestų ar kruopų davinį. Vieni numegz kokią eglutę kalėdoms, kiti „paorganizuos” jazzo ar jūros šventės fiestą, moliūgų šventę, treti pašaudys fejerverkų ir už neveikiančią taršos matavimo stotelę tūnos savo kamorose. Gal dar ir kokią pašalpėlę gaus, o jei ateisi tai dar nubrauks. Pažiūrėsim, gal ir ateis koks max 50-100 -ir tai visa Klaipėda.

  6. O ADMINISTRACIJOS DIREKTORIUS PRITARĖ TAM PIRMAM VARIANTUI...

    Kaip visiškai teisingai rašo Atvira K”…Vyriausybė iš pradžių buvo nutarusi, jog bus svarstoma tik vienintelė geležinkelių plėtros alternatyva – Girulių miške. Kai visuomenėje kilo pasipiktinimas, nutarimas buvo pakoreguotas ir antrąja alternatyva įvardytas Klaipėdos rajone esantis Kopūstų kaimas, tačiau Girulių miškas nebuvo išbrauktas”.
    Tai nėra juokinga – Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos (KMSA) direktorius G. Neniškis pritarė tam pirmam, blogiausiam LRV nutarimui geležinkelių plėtros alternatyvai – Girulių miške. Antrasis, pakoreguotas (dabar galiojantis) LRV nutarimas yra tas pats „blogasis” pirmasis variantas (Girulių miškas) tik su prie jo pridėtu Kopūstų kaimu. Antrojo LRV nutarimo su KMSA direktoriumi niekas oficialiai ir nebederino. O nepanaikintas direktoriaus pritarimas tebegalioja…

    Reply
    • Anonimei

      ” Danės apygardoje jėgas išbandys .. Naglis Puteikis (Centro partija „Gerovės Lietuva“, keliamas ir kaip valstiečių koalicijos partneris) ”

      Valstieciai ir Girulius kerta ir Puteiki remia

    • Pranas

      Ant Puteikienės sprendimo projektų nepasirašė nei vienas konservatorius. Konservatoriai, valstiečiai ir grubliauskininkai yra už Girulių kirtimą.

    • Anonimas

      o ar tas direktorius sprendžia :))?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This