Dėl Rumpiškės kvartalo tvarkymo – skundas teismui

Mums rašo

Rita Simanauskienė
2020-07-31

Komentarų: 42

Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmams Rumpiškės kvartalo gyventojai, viešoji įstaiga „Viešojo intereso gynimo fondas” (VIGF) ir asociacija „Klaipėdos žalieji” pateikė patikslintą skundą dėl administracinių aktų panaikinimo ir įpareigojimo atlikti veiksmus dėl Klaipėdos miesto savivaldybės pradėto įgyvendinti Kompleksinio tikslinės teritorijos daugiabučių kiemų tvarkymo projekto Rumpiškės kvartale. Teismas šį skundą priėmė nagrinėti.

Pareiškėjai prašo sustabdyti statybą leidžiančių dokumentų galiojimą, uždrausti vykdyti darbus, stabdyti medžių kirtimą III kvartale.

Taip pat teismo prašoma įpareigoti Klaipėdos savivaldybę atlikti želdinių būklės ekspertizę, koreguoti projektą ir taikyti apsaugos priemones, uždrausti savivaldybei išduoti leidimą medžiams ir krūmams kirsti.

Projektas apima tris atskiras teritorijas: 1) I teritorija: tarp Paryžiaus Komunos g., jungiančios Taikos pr. ir Rumpiškės gatvės, Taikos pr. ir Rumpiškės g., 2) II teritorija: tarp Sausio 15-osios g., jungiančios Taikos pr. ir Rumpiškės gatvės, Taikos pr. ir Rumpiškės g., 3) III teritorija : tarp Sausio 15-osios g., Taikos pr. ir Rumpiškės g., Taikos pr. 5 ir Rumpiškės g.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Apie projekto įgyvendinimą suinteresuota visuomenė tinkamai informuota nebuvo.

Per projekto pristatymą savivaldybėje gyventojams uždavus klausimą apie žaliuosius plotus, rangovo UAB „Kelprojekto“ atstovas V. Zbrujevas patikino, jog žalieji plotai mažinami nebus. Apie medžių kirtimą, tuo labiau tokį masinį, buvo nutylėta. Gyventojų atstovė D. R. UAB „Kelprojektui“ raštu pateikė pasiūlymą – pageidavimą, jeigu bus plečiamos automobilių stovėjimo aikštelės, aikšteles komponuoti salelėmis, išsaugant medžius. Į gyventojų prašymus nebuvo atsižvelgta.

Į daugumos žmonių klausimus apie projekto detalesnius sprendimus pristatymo metu rangovai atsakė, jog tikslūs įrenginių sprendiniai ir jų kiekiai bus numatyti techninio projekto stadijoje. Deja, techninis projektas net nebuvo pristatytas gyventojams. Gyventojams įtarimų kelia ir tas faktas, kad UAB „Kelprojektas“ projekto vadovas V. Zbrujevas tuo pačiu buvo ir susirinkimo su gyventojais pirmininkas.

Projekto pristatymo etape savivaldybė informavo visuomenę, patalpindama nuorodą savivaldybės internetiniame puslapyje prieš pat medžių kirtimus, kurie prasidėjo balandžio 2 dieną.

Kovo 8 diena savivaldybė medžius pažymėjo raudonais dažais – kirsti.  Kovo 11 d. Klaipėdos miesto Rumpiškės gyvenamojo kvartalo gyventojai vietoj to, kad ramiai švęstų Lietuvos nepriklausomybės 30-metį, rinkosi į protesto sueigą prieš masinį brandžių medžių savo gyvenamajame rajone kirtimą.

Gyventojai surengė visuotini susirinkimą ir įteikė reikalavimą aplinkos ministrui Kęstučiui Mažeikai, Seimo nariui Dainiui Kepeniui, Klaipėdos miesto merui Vytautui Grubliauskui, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriui Gintarui Neniškiui, Klaipėdos miesto savivaldybės aplinkos kokybės skyriaus vedėjai Rasai Jievaitienei. Jame gyventojai reikalavo stabdyti leidimų išdavimą medžiams kirsti Rumpiškės gyv. kvartale, Sausio 15-osios, Rumpiškės, Paryžiaus Komunos, Taikos pr. gatvėse.

Tačiau į gyventojų kreipimąsi savivaldybė nereagavo. O po poros savaičių prasidėjo masiniai medžių kirtimai.

I kvartale buvo iškirsta 190 medžių ir 436 m2 krūmų, II kvartale – 153 medžiai ir 471,8 m2 krūmų, III planuojama šalinti 79 medį ir 207,5 m2 krūmų.

Savivaldybės direktorius G.Neniškis  teigia, jog želdinių būklės ekspertizė Rumpiškės kvartale negali būti atliekama, nes numatomos tvarkyti teritorijos želdynų plotas Rumpiškės kvartale nėra didesnis nei 1 ha. Iš tikrųjų bendras Rumpiškės kvartalo plotas – 10,4 ha, o želdynų plotas užima mažiausiai 3,12 ha.

Klaipėdos miesto savivaldybė atsisakė atlikti želdinių būklės ekspertizę, taip pat atsisakė patenkinti ir kitus teikiamus prašymus.

Pablogins ekologinę būklę 

Toks didelio kiekio brandžių medžių iškirtimas smarkiai pablogins centrinės miesto dalies ekologinę būklę, padidins mūsų, gyventojų, sergamumą kvėpavimo, alerginėmis, onkologinėmis ligomis. Klimato kaitos kontekste, esant padidėjusiam ES dėmesiui šiai problemai, taip pat Jums bei Vyriausybei skiriant padidintą dėmesį oro užterštumui ir parengus Valstybinę 2018-2023 m. aplinkos užterštumo monitoringo programą, brandžių, gerai valančių orą medžių iškirtimas miesto centre atrodo ir nelogiškas, ir pavojingas. Minimas sodinukų pasodinimas taipogi nėra logiškas sprendimas ne tik lėšų švaistymo aspektu, bet ir todėl, kad jie nebus pajėgūs taip valyti orą, kaip jį valo brandūs medžiai su gausia lapija.

Mokslinių tyrimų organizacija, kuri atlieka mokslinius tyrimus žemės stebėjimo ir klimato kaitos srityje, kartu su Italijos, Japonijos mokslininkais nustatė, jog pats pavojingiausias darinys miestuose, esantis pagrindine padidėjusio žmonių mirtingumo nuo kvėpavimo ligų priežastimi, tai didelė priežemio ozono koncentracija ore. Vienas iš sprendimų sumažinant šio darinio koncentraciją ore yra efektyvesnis miesto žaliųjų erdvių planavimas. Labiausiai rekomenduotini medžiai oro taršai mažinti yra klevai, alksniai, beržai, kaštonai, uosiai, liepos, guobos. Keista, kad Europos miestuose siekiama pasodinti kuo daugiau šių medžių, o mūsų mieste, atvirkščiai, jie yra naikinami. Bet kokiu atveju, toks atsainus projekto rengimas, suteikiantis tiek daug žalos žmonėms ir visai kvartalo ekosistemai, yra kenkimas savo miestui ir jo gyventojams.

Tuo metu, kai visa Lietuva sėdėjo karantine dėl pandemijos ir buvo sustabdyti visi nebūtini darbai, Rumpiškės kvartale medžių kirtimas vyko pilnu tempu.  būtent tada, kai Klaipėdos universitetinei ligoninei trūko lėšų įsigyti būtinas apsaugos priemones medikams, vyriausybei skolinantis milijardines sumas pandemijos padariniams likviduoti, kai visuomeninės organizacijos, bendrovės ir pavieniai asmenys stengėsi materialiai paremti Klaipėdos ligoninę, Klaipėdos savivaldybė skubėjo šienauti Rumpiškės kv. medžius ir kuo greičiau įsisavinti projekto lėšas. Šiam projektui yra skirta apie 5,5 mln. ES lėšų ir apie 390 tūkst savivaldybės lėšų, t.y. mūsų, gyventojų, pinigų.

Niekada nebūtume pagalvoję, kad mes, gyventojai, turėsime saugoti savo miesto medžius nuo valdininkų, kertančių juos pagal įvairiausius ES projektus. Institucijos, kurios sukurtos ginti ir saugoti gamtą, ciniškai ją naikina. Tai nusižengimas Lietuvos Respublikos Želdynų įstatymui.

Lietuva jau trisdešimt metų yra nepriklausoma, laisva, demokratinė šalis, tačiau savivaldybių elgesio su žmonėmis modelis tebėra sovietinis, nomenklatūrinis, direktyvas nuleidžiant „iš viršaus į apačią”, kas būtų neįsivaizduojama bet kurioje kitoje išsivysčiusioje Europos šalyje. Tai, kad medžių kirtimai vyko net ir tuose kiemuose, kur buvo surinkta 50% – 90% gyventojų parašų, prieštaraujančių kirtimams, galima vertinti tik kaip pasityčiojimą iš laisvos Lietuvos idėjų bei visišką demokratinių principų diskreditavimą.

42 Comments

  1. Golas

    Puteikienė, jeigu jai bus naudinga pasiafišuoti suorganizuos piketą reikalaujančių, kad mieste visiems konservatorių priešams būtų viešai statomos klizmos.ATGIMIMO AIKŠTĖJE.

    Reply
    • Rita

      Prie ko čia Puteikienė? Ji nedalyvauja byloje, ji neturi nieko bendro su šia byla.

  2. Anonimas

    Ten tokie niekšeliai sėdi, kad spjauti žmonėms į veidą jiems turbūt malonumas?

    Reply
  3. FAKTAS

    Teko dalyvauti 2018 m Rumpiškės kv. kiemų renov .pristatyme savivaldybėje, įteikėm priėš posėdį raštą su gyv. pageidavimais- siūlymais, sprendimais, …. Gavom atsakymą — nė į vieną gyv . prašymą nebuvo atsižvelgta,nei dėl medžiū , nei dėl kiemo infrastruktūros… Nenuleidom rankų, susivienijom visi tys kiemo namai ir pagrįstai ,argumentuotai pareikalavom pakartotinai išsaugoti medžius, pakoreguoti projektą, ….. per vargus pavyko išsaugoti keletą medžių, dėl infradtruktūros korekcijos dar laukiam ,…. Taip ir norisi paklausti ko verti tie pristatymai visuomenei jei įgyv. norus neatsižvegiama. !!! Todėl ir sakau vienikytės gyventojai ir kovokit už savo teises.

    Reply
    • Tokiu dalyku ir savivaldybės savivalės

      Yra ir kitose kiemosę. Surinkta virš 50%namu gyventojų -nekirsti medžius
      Grubliauskas jr Neniškis spjovė į veida ir išpjovė visus medžius

  4. Anonimas

    Gerai – Klaipėda bunda. Susimokės savivaldybės klerkai baudas – gal įsijungs mąstymas.

    Reply
  5. Renaldas

    Rekomenduoju rengėjams susipažinti su naujausiais KMSA strateginio 2020 – 2022 m. strateginio veiklos plano pakeitimais – šiam projektui skiriama jau ne 5,5, o 6,3 mln. Eur, iš kurių jau ne 390 tūkst., o 1,49 mln. Eur yra savivaldos biudžeto (miestiečių susimestos) lėšos (likę pinigai – susimesti ES piliečių).

    Prieš mėnesį paviešinta KMSA centralizuoto vidaus audito skyriaus ataskaita, vertinusi 10-ies KMSA projektų su daliniu ES finansavimu būklę, nustatė, kad šiame straipsnyje aprašomas projektas nuo 2016 m. pabaigos iki 2019 m. pabaigos brango 2,3 karto, nuo kažkada suplanuotų ir tarybos patvirtintų 2,9 mln. EUR, iki šio vertinimo auditorių rastą ir jūsų minimą 5,5 mln. EUR. Tačiau strateginį veiklos planą savivaldos administracija koreguoja per metus 2 – 4 kartus, ir paskutinėje versijoje suma išaugo iki minėtos 6,3 mln. Eur.

    KMSA centralizuoto vidaus audito skyriaus ataskaita, įvertinusi visų 10-ies projektų pokyčius per 3 metus, atrado, kad visų vertintų projektų vertė padidėjo daugiau nei 2,3 karto (nuo 24,1 iki 56,8 mln. Eur), SB (savivaldybės biužeto) dalis padidėjo ~5,9 karto (nuo 5,8 iki 34,5 mln. Eur). Kaip suprantate, ES kiek davė pagal išankstinį susitarimą, tiek davė, jų suma nesikeičia, tik kartais būna perstumdoma nuo vieno projekto prie kito. Tačiau pačios savivaldos išlaidos, dėl netinkamo planavimo, projektų vystymo ir lėšų įsisavinimo priežiūros stokos, per 3 metus išaugo beveik 6 kartus – įspūdinga, ar ne?

    Reply
  6. Bandantiems įtikinti kad žmonės vergai neturintis teises į ora ir medžius

    DĖL NACIONALINĖS DARNAUS VYSTYMOSI STRATEGIJOS PATVIRTINIMO IR ĮGYVENDINIMO

    2003 m. rugsėjo 11 d. Nr. 1160

    Vilnius

    Reply
  7. To orui

    Ar žinote kas yra DVT16?Ar žinote kasyra Želdynių įstatymas?

    Reply
  8. Kam nepatinka švarus oras ir medžiai

    Taip pat galima kvailai atsakyti -nusipirkit nama,aplink tik betonas ir mieguokit prie išmetamuojo vamzdžio savo kledaro. Ar patinka? tai niekas neturi niekur varyti. Gyventi žmonės turi sveikoje aplinkoje. Ne prie kledaro po langais. Medžiai turi gaminti O2.LO kledaras gali tik išmesti CO2.ar yra skirtumas?

    Reply
    • Oras

      Mieste gyvenant norit švaraus oro, nejuokinkit. Tada prie to paties uždarykim ir visas gamyklas, kurios teršia.

  9. projektas per prievarta

    tai savivaldybes pinigu plovykla

    Reply
  10. atsakymas gyventoja

    ar tokia buka ar savivaldybes darbuotojs?masinoms vietu nepadaugejo o pamazejo. o iskirsti medziai -tai tau greitai vezys ir kvepavimo lygos. Zmonems nereikia asfalto ir betono. reikia svaraus oro.

    Reply
    • Tralala

      Išmok vaikščioti ir mažiau važinėk su savo supuvusia mašiną ir turėsi švaresnį orą.

    • Too you

      Važiuok į mišką ir gyvenk, kad tiek medžių reikia

  11. Gyventoja

    Tik tegu tvarko greičiau tuos kiemus, o tai vietų nei savam kieme niekada nenuvo, nei gretimame. Lyg nubednės nuo kelių iškirstų medžių. Pilna parkų mieste, eikit ir vaikščiokit. Nematau problemos. Ar jums geriau, kai medžiai užstoja dienos šviesą į butus? Nusipirkit savo sklypus ir sodinkites tuos medžius.

    Reply
    • Siauras matymas

      Bukas mąstymas. Patikslinkit, kur PARKAI mieste? Padovanokit sklypus. O vietų kieme niekada neužteks, nes tesugebate įsigyti chuščiovinį bučiuką su mažu kiemeliu po langu netelpančiam savo opeliui. Tačiau kitiems patarinėjate.

    • EMA

      Labai teisingai. Senus medzius kiemuose reikia kuo greiciau kirsti. Jie jau sergantys, vos stovi. Sovietiniais laikais per sUBOTNIKUS prisodino, neziuredami nei atstumo nuo namo, o dabar uzdengia butuose sviesa. Nera nei kur kieme sustoti ar apsisukti. Juk nebe tame amziuje gyvename, kai ne visi turejo automobilius. Dabar automobilis butinybe, todel reikia ir vietos kieme. Kita karta, kita supratimas ir kitas gyvenimo. Isvaziuokite i vienkiemius kam nepatinka. Kai vejas isvercia senus metus ne gi geriau.

    • To Emai_laikas apsišviesti

      Neišpruselei:jai butum išsilavinusi tai perkaityti galima ataskaita:99%medžiai geros ir labai geros bukles. Tik 1 medys buvo blogas

  12. Sigute Petraitiene

    Pirmo auksto gyventojai balkonu neturi, tai kur dziovinti pataline? Viska isgriove nauju vietu dzioviklu tai nedaro ?

    Reply
    • Rašyti skundus

      info@klaipeda.lt
      Į skundus savivaldybė privalo atsakyti

  13. Žiauru kas dedasi

    O kaip pasielgė su Tauralaukio ąžuolais?Iškirto-tiesiog spjovė žmonėms į veidą!

    Reply
    • Tralala

      Kur buvot kai buvo rengiamas projektas? Ar ėjot į viešinimus?

    • Techninis proektas niekada nebuvo pristatomas

      O savivaldybės tinklapije buvo paskelbtas balandžio 1 diena. II ir IIIkvartalo medžiai nebuvo pažymėti kirsti

  14. RITA

    Straipsnys Atvira Klaipėda
    ,,Rumpiškės rajono gyventojai kyla į kovą už savo kiemų medžius (11)
    Ir tai buvo kovo 8 diena 2020 m.
    Medžiai neiškirsti.

    Reply
    • Klp

      Įdomu ar Puteikienė rengė piketą dėl naujų prekybcentių su milžiniška iš asfalto laukais Statybininkų prospekte (planuojamas) ir Liepų gatvėje (pastatytas pernai)

    • O Jus kodėl nesurenget piketu?

      O kodėl viska turi daryti Puteikienė?o jus kas? Kur jūsų piletiškumas?Puteikienėi Ačiū už darbus.

    • Klp

      O kodėl jūs negalite surengti piketo prieš Norfą? Kur jūsų pilietiškumas? Kokie yra tie Puteikienės kriterijai, kad va prieš vieną projektą protestuosim, o kitą praleidimo pro pirštus.

  15. To klp nuo Ritos. Ar kovo 8 reikalavimas tai ne anksti?

    Tai parašyta: gyventojai pamatė tik balandžio 1 diena projekta savivaldybės tinklapyje. Savivaldybė ir Arbora pradėjo kirsti balandžio 2 diena ir I kvartale buvo iškirsta 190 medžių ir 436 m2 krūmų, II kvartale – 153 medžiai ir 471,8 m2 krūmų, Kovo 11 d. Klaipėdos miesto Rumpiškės gyvenamojo kvartalo gyventojai vietoj to, kad ramiai švęstų Lietuvos nepriklausomybės 30-metį, rinkosi į protesto sueigą prieš masinį brandžių medžių savo gyvenamajame rajone kirtimą.

    Gyventojai surengė visuotini susirinkimą ir įteikė reikalavimą aplinkos ministrui Kęstučiui Mažeikai,Klaipėdos miesto merui Vytautui Grubliauskui, R.Kavaitienėi REIKALAVIMAS:NEIŠDUOTI LEIDIMUS

    Reply
    • Klp

      Tai juk buvo piketai ir dėl Dan(g)ės skvero iškirtimo tik kažkaip absoliuti dauguma medžių iki šiol stovi. Galų gale atliekant tokio masto rekonstrukcijas medżių kirtimas neišvengiamas. Ypač senuose sovietiniuose rajonuose, kur medžiai buvo sodinami bet kur nesilaikant jokių atstumų nuo pastatų, inžinerinių tinklų ar medžius susodinant per tankiai. Beje gyventojai jau spėjo parodyti savo rūpestį savo kiemais ant naujų šaligatvių iškart pradėjau statyti savo automobilius, o juk stovėjimo aikštelės buvo padidintos.

  16. Klp

    Puiku, tiesiog genialu stabdyti pradėtus darbus kai visas rajonas jau išraustas. Tegul gyventojai po Purvynės braido ir kvėpuoja dulkėmis. Svarbu, kad Puteikienė ir jos šutvė pasirodytų kokie jie šaunuoliai kvododami už ekologiją ir prieš asfalto laukus. Apie kitų rajonų net minimalų tvarkymą galima tik pasvajoti. Beje ar Puteikienė pažviegė apie asfalto laukus ir ekologiją dėl būsimo naujo prekybos centro Statybininkų pr?

    Reply
    • O kuo rausė kaip kurmiai?

      Pirma reikėjo atsiklausti kuo nori gyventojai?

    • Klp

      Įdomu kiek gyventojai domisi vystomais projektais mieste jei į projektų viešinimas dažnai nei vienas neprisiruošia ateiti. Kitas klausimas, kodėl Puteikienė neparduoda į teismą Norfos už žadamas naujų asfalto laukų statybas Statybininkų pr. Atrodo jog rūpinamasi ekologiją tik tada kai galima išpešti didžiausius skandalus.

    • To klp -kuo čia svaigsti?

      Puteikienė nėra ieškovė,gyventojai ieškovai

    • Aš pagalvojau kaip klp

      Kodėl nesijaudino PRIEŠ darbus pradedant ? Kodėl tada nesikreipė į teismą ? Pradedu manyti ” triukšmas dėl rinkimų triukšmo ” ir išraustas rajonas bei nebaigti darbai … Keistoka , ponia Rita ?

  17. Teisme

    Uab kelprojektas V.Sbruevas

    Reply
  18. Kertejai maža bendrija Arbora

    Su Gru liausko ir Rasos Javaitienės leidimu. Jie ir paduoti į teisma

    Reply
  19. Dar nori kirsti

    15 medžių II kvartale ir
    III planuojama šalinti 79 medį ir 207,5 m2 krūmų.

    Reply
    • Diteris

      Gyvensite rudenį purvyne. Įsikabinote į tuos bet kaip ir bet kur pasodintus medžius kaip kūdikiai į motinos papą, pasižiūrėkite kokioje aplinkoje gyvenate: tamsu, šalta, nejauku, šaligatviai išklaipyti, suolai sulaužyti, takai baisūs…Atsipeikėkite, juk gyvenate mieste kur yra daug nepatogumų, bet daug ir patogumų. Jei patinka prieblanda ir sovietinė aplinka tai taip ir sakykite. „Mi sovetskije liūdi i ničego nechočim meniat”

  20. Medžių juk nebėra....

    Gaila kad kerta brandžius sveikus medžius, juk tai neįkainojama vertybė.

    Reply
    • Anonimas

      Net ir tuomet kai šaknimis pažeidžia drenažo sistemas, kilnoja pastatų pamatus?

    • Mažai tokiu

      Tokiu 10 tik medžiu buvo

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Leido iškirsti 45 medžius

„Želdiniai trukdys saulės elektrinės modulių pastatymui, taip pat mes šešėlį saulės elektrinės moduliams, kas ženkliai sumažins elektros gamybos pajėgumus, – ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This