„Institucijoms pateikiami tikrovės neatitinkantys faktai”

Mums rašo

Tomas Eikinas, „Grigeo Klaipėda“ vadovas
2020-07-31

Komentarų: 4

Esu pats klaipėdietis, todėl puikiai žinau, kad kvapų problema jau daug metų kamuoja Klaipėdos miestą, tad būtina išsiaiškinti kvapų šaltinius, mastą bei imtis priemonių.

Vasaros metu, kuomet vyrauja karšti orai, pramonės įmonių skleidžiami kvapai gali būti stipresni. Kalbant konkrečiai apie „Grigeo Klaipėda“, tai įmonė šiuo metu skiria ypatingą dėmesį, kad maksimaliai sumažėtų galimų kvapų patekimas į aplinką. Taikome tokius novatoriškus sprendimus, kuriuos sėkmingai savo veikloje įdiegė didžiausios pasaulio kartono gamintojos.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Dar šių metų birželį fabrike atliktas gamybos proceso patobulinimas, kad būtų sumažinta nuotekų, perduodamų į įmonės „Klaipėdos vanduo“ nuotekų tinklus, tarša. Taip pat pagal „Klaipėdos vanduo“ išduotas prisijungimo sąlygas parengtas ir derinamas su atsakingomis institucijomis „Grigeo Klaipėda“ techninis projektas, numatantis dalinį nuotekų valymą Dumpiuose esančioje nuotekų valykloje ir perdavimą į „Klaipėdos vandens“ nuotekų tinklus Dumpiuose. Savalaikiai įgyvendintas šis projektas neabejotinai prisidės prie „Grigeo Klaipėda“ nuotekų valymo ir kvapų mažinimo sprendimų optimizavimo.

Vis dėlto šį nemalonių kvapų iššūkį sprendžiame neatidėliotinai – jau kurį laiką bendradarbiaujame su užsienio partneriais, biotechnologinių sprendimų kompanija „Buckman“. Jos specialistai ieško sprendimo, kokia sistema, atsižvelgiant į gamybinius „Grigeo Klaipėda“ procesus, efektyviausiai sunaikintų kvapus sukeliančias bakterijas.

Paraleliai ir patys ieškome tvaresnių biotechnologinių sprendimų nuotekų užterštumo ir kvapų mažinimui.

Bendradarbiaujame ir su atsakingomis institucijomis. Įmonėje apsilankę Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovai pradėjo objektyvų tyrimą dėl kvapų situacijos, tad kai bus atlikti matavimai, modeliavimas ir pateiktos išvados, galėsime nedelsiant imtis dar konkretesnių priemonių.

Suprantame bendruomenės susirūpinimą ir norą spręsti Klaipėdos kvapų problemą. Vis tik tenka apgailestauti, kad aukščiausioms atsakingoms institucijoms pateikiami tikrovės neatitinkantys faktai.

„Grigeo Klaipėda“ per šiuos metus susilaukė daugybės įvairių atsakingų institucijų patikrinimų, aktyviai su jomis bendradarbiaujama ir operatyviai teikiama visa informacija.

Įmonė naudoja tik tas medžiagas, kurias leidžiama naudoti pagal TIPK leidimą. Pavyzdžiui, viešoje erdvėje minimas hidronatrio hipochloritas plačiai naudojamas pramonėje kaip geriamojo vandens dezinfekantas. Ši medžiaga yra saugi ir skirta naikinti bakterijas, sukeliančias kvapus.

Taip pat atkreipiame dėmesį, kad įmonės veikloje, priešingai nei teigiama, jau daugiau nei 30 metų nesusidaro celiuliozės atliekų. „Grigeo Klaipėda“ perdirba makulatūrą, o gamyboje nebenaudojamą biomasę atiduoda „Fortum“ ir ji virsta šilumos ir elektros energija. Nors „Grigeo Klaipėda“ ir turi leidimą naikinti savo veikloje susidarančią biomasę, tačiau nuo šių metų pradžios šios veiklos nevykdo.

Priešingai nei teigiama, „Grigeo Klaipėda“ nebaigtos statybos įrenginiai nebuvo ir nėra reikalingi įmonės gamybinėms nuotekoms valyti.

Esame atviri dialogui ir visus bendruomenės rašte išdėstytus faktus siūlome atvirai ir konstruktyviai aptarti bendrame susitikime. Tokiu būdu išvengsime nesusipratimų ir tikrovės neatitinkančios informacijos ir teiginių patekimo į viešąją erdvę.

4 Comments

  1. Reda Normantienė

    Ar tai tie rūgštūs dūmai plika akimi matomi,, tikrovės neatitinkantys faktai”?

    Reply
  2. Karolis

    Jeigu yra tokia didžiulė problema, tai kodėl nenaudojami dujų analizatoriai? Negi aplinkos apsaugos inspekcija tokia mažaraštė

    Reply
  3. Anonimas

    Kaip tik liepos pradzioje o gal net ir birzeli prasidejo didziausias smirdejimas. Anksciau tik Javines barankas ir Agluonos bandeles uzuosdavom. Dqbar kiekviena ryta su vaiku pabundam uzsikimsusiom nosim ir puliuotom akim.

    Reply
  4. Klaipėdietis

    Tomai beveik patikėjome, bet dar biški biški trūksta….. kaip per kalnus pereiti.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This