LR teritorijos bendrojo plano projektas: išorinis uostas bus Melnragėje

Mums rašo

Virginija Jurgilevičienė, Universiteto seniūnaitijos seniūnaitė 
2020-07-31

Komentarų: 22

Ketvirtadienį vykusiame Klaipėdos miesto tarybos posėdyje tarybos narė Nina Puteikienė pateikė svarstyti du sprendimus, kurie buvo tiesiogiai susiję su Girulių girios kirtimu. Seniūnaičiai savo sueigos nutarimu, o miestiečiai – piketu reikalavo Klaipėdos miesto tarybos panaikinti direktoriaus Gintaro Neniškio sutikimą perkelti krovininę geležinkelio stotį į Girulius bei nepritarti Sauliaus Skvernelio pasirašytam dokumentui krovininių traukinių stotį iškelti į Girulius. Šie N. Puteikienės reikalavimai nėra pertekliniai, tai vienintelė galimybė išsaugoti Klaipėdos plaučius – Girulius ir Melnragę.

Klaipėdiečiai teigia, kad G. Neniškio ir S. Skvernelio pasirašyti dokumentai yra pirmasis žingsnis link išorinio uosto Melnragėje. Taip teigia ne tik miestiečiai, bet ir Klaipėdos bendruomenių asociacija (KBA).

Šios organizacijos valdybos pirmininkas Gintaras Ramašauskas paprašė seniūnaičių sueigos, kad palaikytų jų reikalavimus dėl išorinio uosto, jog planuojant išorinį uostą centrinė valdžia nustotų vadovautis „išgalvotomis krovinių srautų prognozėmis ar akivaizdžiai klaidinančiais investicijų poreikio skaičiavimais“. KBA nariai mano, jei nėra paskaičiuota, kokia bus Lietuvos biudžetui užkrauta finansinė našta dėl pajūrio gamtinės aplinkos sunaikinimo, tai joks išorinio giliavandenio uosto planavimas neįmanomas. KBA kelia ir kitus reikalavimus. Visiems jų reikalavimams pritarė seniūnaičių sueiga, kuri įvyko liepos 22 d.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Miestiečiai puikiai supranta, kad iškirtus dalį Girulių miško, supylus betoną į jūrą prasidėtų negrįžtamas gamtinės aplinkos naikinimas, o padarytą žalą gamtai ir ekonomikai neišsimokėtų vaikai ir anūkai.

Klaipėdiečiai, susirinkę į piketą prie savivaldybės prieš Klaipėdos miesto tarybos posėdį, sulaukė vienintelio Tarybos nario Arvydo Vaitkaus dėmesio. Į susirinkusių klaipėdiečių reikalavimus ginti juos nuo beprotiškų valdžios planų, kurie vėliau bus realizuojami, išgirdo atsakymą, jog nebus kertamas miškas Giruliuose ir statomas išorinis uostas Melnragėje.

Dalis klaipėdiečių nedalyvavo pikete tik todėl, kad tą dieną buvo Vilniuje Lietuvos Respublikos teritorijos bendrojo plano pristatyme. Jie nutarė išklausyti, kokius sprendinius valdžia numato Klaipėdos miestui. Skaidrėje „Strateginiai objektai“, rubrikoje „Tęstiniai infrastruktūros projektai“ aiškiai perskaitė, jog planuojamas „Klaipėdos valstybinio jūrų uosto plėtros, įrengiant išorinį uostą projektas.“

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Klaipėdos miesto valstiečių frakcijos pirmininke A. Vaitkau, nesityčiokite iš klaipėdiečių. Jūs ne vaikų darželio auklėtojas, o mes ne darželinukai, kuriems užtenka ateiti ir pasakyti, kad nieko nebus. Valstybėje tvarka yra palaikoma įstatymais, o šiuo atveju – sprendimais ir planavimo dokumentais, o ne gerų dėdžių pažadais.

Sprendimai yra tik kirsti mišką. Liepos 30 d. Klaipėdos miesto taryba dėl Vyriausybės šių metų birželio 22 d. sprendimo kirsti Girulių mišką priėmė teikimą, kuriame siūlo išsaugoti Girulių girią. Dar neaišku, ar  S. Skvernelio vadovaujama Vyriausybė pritars miesto valdžios paruoštam projektui, nes pagrindiniame planavimo dokumente įrašyta, kad išorinis uostas projektuojamas prie Melnragės.

Į Vilnių, į Bendrojo plano pristatymą atvyko pasiklausyti visuomenininkai, bendruomenės atstovai ir iš Kaišiadorių. Įdomu tai, kad kalbama buvo apie partnerystę, apie bendradarbiavimo skatinimą, tačiau skaidrėje „Patraukli logistikai šalis“ buvo pavaizduotas Lietuvos žemėlapis, kuriame šalia – net trys oro uostai. Du veikiantys, tai Vilniaus ir Kauno, o tarp šių Kaišiadoryse numatytas statyti dar vienas oro uostas.  Ar ekonomiška įrenginėti trečią, kai jau yra du? Aišku, kad ne. Manome, kad ne strategai ruošia Lietuvos Respublikos teritorijos bendrąjį planą, o kažkokios interesų  grupės.

Todėl prie Bendrojo plano sudarymo, lyg prie saldaus pyrago, subėgo „dideli pinigai“, nes kas yra įrašyta Lietuvos Respublikos teritorijos bendrajame plane, tai turi būti įgyvendinama. Baisiausia, kad įrašytiems sprendiniams ir Seimo patvirtintai koncepcijai negalima prieštarauti.

Mieli valdžioje esantys valdantieji, ką jūs darote su Lietuva, su Klaipėda, kodėl progresas jūsų lūpose įgauna kitą prasmę – Lietuvos sunaikinimą, nes kyšo „ausys“ vien interesų grupių, kurioms žalioji, darni Lietuvos ateitis visiškai nerūpi, o tik pelnas savo malonumų tenkinimui.

                                                                                                                                                                                        Tai yra straipsnio autorės, ne redakcijos nuomonė 

22 Comments

  1. Virginija Jurgilevičienė

    Violetinė isterija, tai klišė, kurią paskleidė pedofilų valdžia. Tik gyvenantis su …..ar, kuris seksualiai išnaudoja vaikus platina tą klišę. Ar padori, mąstanti valdžia statytų išorinį uostą Melnragėje, kirstų Girulių girią? Aišku, kad neteiktų tokių absurdiškų projektų. Kas tokių projektų didysis vadas? Premjeras Saulius Skvernelis, kuris dalyvavo siunčiant 240 vyrų į Venckienės namus.

    Reply
  2. Antanas

    Jurgilevičiene, gal tu eik geriau Venckienei mergaitės toliau ieškoti, susišikai tu savo reputaciją kaip turi būti su ta violetine isterija, atrgaso nuo bet kokiu rašliavų tavo, kad ir kiek teisybės dabar piltum

    Reply
    • Antanui

      O mums patinka ką rašo. Tiesa rašo
      Ačiū jai

  3. Kamara

    Skaitai Darnaus vystymosi ir strategijos įgyvendinimas ir suvoki, kad bendruomenės dalyvavimas yra būtinas, Pagal šį dokumentą valstybes nares įsipareigoja atlikti
    nacionalinių darnaus vystymosi strategijų peržiūrą, kad būtų užtikrintas tarpusavio suderinamumas ir nuoseklumas, atsižvelgiant į konkrečias valstybių narių aplinkybes. Suskystintų dujų terminalas Europos sąjungos nurodymu turėjo būti pastatytas ne Lietuvoje, bet kaimyninėje šalyje. Lietuva išsityčiojo iš derinimo ir nusipirko dujų laivą. Dėl to Europos sąjunga neprisidėjo nei euru. Lietuvos vyriausybė, prezidentė padarė akivaizdžią žalą Lietuvai ir Europos sąjungai. Kaltų nėra, nes buvo nupirkta žiniasklaida, kuri rašė tik, kad atsijungsime nuo rusiškų dujų ir turi būti nesvarbu kiek kainuos. Abejoti, kad galimai mūsų žiniasklaida užpilta rusų oligarchų pinigais, buvo neįmanoma. Tuoj būtumei išvadintas Lietuvos priešu. Tokį pat Lietuvai žalingą projektą kuria ir su išoriniu uostu.

    Reply
    • Butent

      Va
      Ldyninkai daro žala

  4. Ksd užkirsti kelia uosto statybai ir Girulių iškirtimui

    DĖL NACIONALINĖS DARNAUS VYSTYMOSI STRATEGIJOS PATVIRTINIMO IR ĮGYVENDINIMO

    2003 m. rugsėjo 11 d. Nr. 1160

    Vilnius

    Reply
  5. aha

    O tai kur jūs dirbtis, už ką duoną vaikams pirksit, jei nebus pramonės ir uosto? Ar plosit katučių, sutartines miškuose dainuosit ir pinigai patys iš dangaus kris? 🙂 Sėkmės.
    Kompromisai būtini, bet kad patys „ekonaciai” jų neieško ir apie ekonominę dedamąją nieko girdėt bei žinot nenori…

    Reply
  6. Plėta slapta kodėl?

    …….w.vz.lt/transportas-logistika/2020/07/16/oro-uostuose-veikiancios-imones-pasigenda-paslaptyje-laikomu-pletros-planu#ixzz6SR3bkTxF

    Reply
  7. Čia atsakymai kodėl ir kas statys uosta. Kodėl geležinkelio pletra

    ……w.delfi.lt/news/daily/lithuania/po-jav-bausmes-vokietijai-zvilgsniai-krypsta-i-du-regionus-rusija-apsidziauge-per-anksti.d?id=84895915

    Reply
  8. Anonimas

    Alfa patinai, sulindę prie lovio, darys viską, kad įsigytų turtus ir išsaugotų savo įtaką.

    Reply
  9. Memel

    Cit! Sprendžia Vilnius! Čia jūsų šalis, ji Vilniaus.

    Reply
    • Zemaitis

      Tuoj vilniu lenkams atiduosim , ir gales lenkam subines laizyt.

  10. Kamara

    Siūlau ne gaublį sukinėti, bet savo proto likučius. Koronavirusas – XXI a. maras. Labiausiai nukentėjo tie, kurių silpnas imunitetas. Kuo mažiau maiste chemijos, modifikuotų produktų, tuo stipresnė imuninė sistema. Ši liga perspėja, kad sukinėdami gaublį, o ne savo smegeninę, einame klaidingu ekonomikos išsivystymo keliu. Jei nesuprasime, jei nepasuksime žaliuoju keliu, tai sulauksime maro tik dar baisesnės formos. Todėl verslas ne žodžiais, bet savo darbais turi būti socialiai atsakingas. Jei toks nenori, nes maži pelnai – tegu dingsta iš Klaipėdos, kaip ir jų gynėjai.

    Reply
    • LOL

      issipagiriok zmogau 🙂

    • Kamara

      Ar girdei, kad siūlai išsipagirioti. Visi, kurie sugeba tik gaublį sukinėti, tai sugeba tik varyti išsipagirioti. Globalizacijai ir visokiems mėlyniems proveržiams atėjo galas. Prisifantazavote proveržių, o ne realių miestui ir Lietuvai reikalingų projektų. Atsibuskite, globalizacijos aukos.

  11. Nuomonė

    Žmogeliai, paimkit į rankas gaublį ir pasukinėkit. Atraskit kur yra Klaipėda, Lietuva, pažiūrėkit kas yra šalia ir su kuo tenka konkuruoti dėl išgyvenimo. Patikėkit, jei reikės, ne tik Girulių mišką iškirs, bet ir visą Melnragę iškraustys. Kitu atveju, kad nenumirt iš bado, turėsit eiti rinkti grybų ir uogų, o kad leistų tai daryti, turėsit dar susimokėti. Visi norime sočiai gyvent ir nieko nedaryt. Deje, kaip rodo istoroja, taip nebūna.

    Reply
  12. Artiomas

    Estijoje BVP iš turizmo yra 7 procentai, o Lietuvoje – 3 procentai. Estų pragyvenimo lygis yra žymiai geresnis. Visokie mėlyni proveržiai tėra akių dūmimas, kad valstybė gaus daugiau pinigų. Būtina stabdyti gigantomaniją, nes laukia ne gerovė, bet ekonominis nuosmukis.

    Reply
    • Logika

      statistika ir racionalus protas čia niekam neįdomus. Už tuos dūmus gerai atsega- atneša ir padeda ar kokią vilą nuperką, asmeniškai ar žentą, dukrą iki galvos įdarbina nuotoliniu konsultantu, o ką gausi iš to turizmo ir ar eisi su terba per visus duoklę rinkdamas? Kur dirba visos eks garsios miesto pavardės? Net eks vadai ir dabar pensininkai už tuos Dūmus ilsisi, nuotoliniu būdu. Čia gi uostas, būdų ir galimybių N ką reikia pašerti.

  13. Biŕutė

    Bent jau atvažiuojantieji prie jūros – P A B U S K I T ! ! !

    Reply
  14. Cha

    Kas daugiausiai rėkia?! ☝️? Tas ir kirs… Jau iškirto… ?

    Reply
  15. Anonimas

    Valstiečiai susipyko su valstiečių satelitais

    Reply
    • Anonimas

      nesusipyko, būkit ramūs -groja kaip sustyguoti. Vietiniai aiškina ką vietiniai žmonės nori girdėti , o Vilnius šviesoforą reguliuoja pagal planą. Kaip visada, tik niekas nesitikėjo tokio klaipėdiečių atkaklaus įkyrumo ir tos netikėtos „demokratijos”. Dar ir tos baimės liaudyje kažkaip nedaug liko. Visi viską žino, išmano, iš darbščiausio ministro šaiposi, kas netingi moko net milijonierius, Valdžios išminties, norų nebegerbia. Neramūs laikai atėjo, viešumai visokie, teisės mastyti, kalbėti. Betvarkė.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Sveikata

Pradės projektuoti poliklinikos rekonstrukciją

Uostamiesčio savivaldybė skelbia, kad netrukus bus pradėtas rengti Klaipėdos miesto poliklinikos kapitalinio remonto techninis projektas. Miesto savivaldybė jau baigė konkursines ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This