„NEO GROUP“ tęsia investicijas ir sumažėjus apyvartai

Verslas

Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje veikianti ir vieną didžiausių Europoje PET granulių gamyklą valdanti UAB „NEO GROUP“ skelbia, jog nors 2019 m. jos pajamos sumažėjo 6%, įmonė nekeičia savo ankstesnių investicinių planų mokslinių tyrimų, perdirbimo technologijų, žaliosios energetikos ir rinkos edukacijos srityse.

Skelbiama, jog didžiausią įtaką „NEO GROUP“ apyvartos sumažėjimui turėjo dar praėjusiais metais prasidėjęs pagrindinių kompanijos naudojamų žaliavų kainų kritimas.

Tačiau dar 2018-aisiais užbaigusi 50 mln. eurų vertės trečiosios gamybinės linijos projektą, pernai įmonė produkcijos pagamino 14% daugiau, kurios daugiau kaip tris ketvirtadaliai buvo skirta eksportui, o didžioji dalis (85%) realizuota ES rinkoje.

„NEO GROUP“ generalinis direktorius Ruslanas Radajevas žiniasklaidai skirtame pranešime komentuoja, jog nors pernai kompanijai pavyko išnaudoti padidintus gamybinius pajėgumus, šių metų rezultatų kol kas prognozuoti nesiryžta.

„Išskyrus trumpus logistinės grandinės sutrikimus pavasarį, gamybą iki šiol vykdome daugiausia pilnu pajėgumu, nes mūsų produktas yra svarbi maisto pramonės dalis, o vartotojai šiuo pandemijos laikotarpiu ieško saugumo ir ilgesnio produktų galiojimo laiko. Siekiame išlaikyti stabilią, nenutrūkstamą veiklą, patenkinti rinkos poreikius, užtikrinti maksimalų saugumą mūsų darbuotojams ir partneriams. Nepaisant to, rinkoje dar tvyro nemažai neapibrėžtumo, tačiau mes neatšaukėme nei jau pradėtų, nei anksčiau suplanuotų investicinių projektų žaliosios energetikos, su panaudotos pakuotės perdirbimu susijusių technologijų, žiedinės ekonomikos ar rinkos edukacijos srityse“, – tvirtina R. Radajevas.

Šių metų pabaigoje „NEO GROUP“ planuoja paleisti 1 MW galios saulės jėgainę. Jau anksčiau, vystydama efektyvaus ir tvaraus išteklių naudojimo strategiją, kompanija buvo perėjusi prie atsinaujinančios energijos: gamybos procesui užtikrinti reikalinga elektros energija yra žalioji, didžioji reikiamos šilumos dalis gaunama deginant kietąjį biokurą.

Antroje šių metų pusėje kompanija taip pat planuoja pristatyti ir komercinėje gamyboje pradėti taikyti pastaruosius keletą metų kurtą pažangiąją antrinės PET žaliavos perdirbimo technologiją, leisiančią gamyboje naudoti mažiau iškastinių žaliavų.

Pastaruosius metus įmonė bendradarbiavo su Klaipėdos Baltijos gimnazijos inžinerine klase, kurios dalyviai visus mokslo metus tyrinėjo statybų pramonėje naudojamo poliolio – medžiagos iš perdirbto plastiko – gamybos procesą. „NEO GROUP“ taip pat dalyvavo tobulinant ir reitinguojant inžinerinių studijų programas universitetuose, rengė ekskursijas jaunimui ir bendruomenių atstovams. Visas šias ir kitas iniciatyvas žiedinės ekonomikos populiarinimo ir rinkos švietimo srityje kompanija planuoja tęsti.

„Vienas didžiųjų pastarųjų metų iššūkių mūsų rinkoje yra visuomenės nuomonė plastikų klausimais. Visuomenė yra linkusi visų rūšių plastikus suplakti į vieną, nors mūsų gaminamas PET yra vienas nedaugelio pilnai perdirbamų plastikų, turintis geriausiai išplėtotą surinkimo infrastruktūrą Europoje ir mažiausią įtaką aplinkai vertinant visą pakuotės gyvavimo ciklą. Nepaisant to, rinkoje tebetrūksta perdirbimui ir naudojimui maisto pramonėje tinkamo antrinio PET, todėl skatinsime tiek vartotojų sąmoningumą, tiek tolesnį rūšiavimo sistemos vystymą, tiek ir toliau investuosime į naujų perdirbimo būdų paiešką ir kūrimą“, – sako R. Radajevas.

Jo teigimu, perdirbtas PET produktas visada bus žymiai draugiškesnis aplinkai nei neperdirbtas ir geriausiai atitinkantis žiedinės ekonomikos principus.

INFORMACIJA

„NEO GROUP“ priklauso tarptautinei grupei „RETAL Industries“, veikiančioje 10-yje šalių ir valdančioje 17 gamyklų. „RETAL Industries“ Lietuvoje taip pat valdo PET ruošinių gamintoją UAB „RETAL Lithuania“ ir kamštelių bei maistinės plėvelės gamintoją UAB „RETAL Baltic“. „RETAL“ grupės prezidentas ir pagrindinis akcininkas yra Kipro pilietis Anatolijus Martynovas.

UAB „NEO GROUP“ – viena didžiausių polietileno tereftalato (PET) granulių gamintojų Europoje, įsikūrusi netoli Klaipėdos uosto. Savo veiklą Lietuvoje pradėjusi 2004 metais, iki šiol „NEO GROUP“ gamykla – didžiausia privati plyno lauko investicija Lietuvoje. Dabar per metus gamykloje pagaminama per 450 tūkst. tonų, t.y. 14 proc. Europoje pagaminamo PET granulių, skirtų gaminti maisto ir gėrimų pakuotes, kiekio.

1 Comment

  1. Klaipedietis

    Realiai tai ne „kiprietis”, o ukrainietis valdo šią įmonę…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Gimnazistai įmonėje vysto išmaniojo namo projektą

Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikianti PET gamintoja UAB „Neo Group“ jau penktus mokslo metus tęsia bendradarbiavimą su Klaipėdos Baltijos ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Neo Group” paguldė ant menčių Mokesčių inspekciją

2022-ųjų vasarį Europos patentų organizacijos patentą sukurtai cheminio antrinės PET pakuotės perdirbimo technologijai gavusiai Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikiančiai ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Švietimas

Klaipėdos LEZ įmonės tęsia bendradarbiavimą su Baltijos gimnazija

Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikiančios PET gamintojos „Neo Group“ ir „Orion global PET“  jau penktus metus bendradarbiauja su Klaipėdos ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This