Irenos Šakalienės namas: aišku, kad niekas neaišku

Miestas, Svarbu

Pirmadienį po daugiau nei pusmetį trukusios pertraukos buvo tęsiamas civilinės bylos nagrinėjimas dėl Klaipėdos savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjai Irenai Šakalienei ir jos dukroms priklausančio namo, esančio K. Donelaičio g., rekonstrukcijos bei su tuo susijusių žemės pirkimo sandorių. Byla pirmadienį baigta nagrinėti iš esmės, joje beliko tik paskelbti sprendimą.

Pertraukos byloje prireikė ne tik dėl karantino, bet ir dėl to, kad bylą nagrinėjanti teisėja Erinija Kazlauskienė nusprendė patenkinti viešąjį interesą ginančios Generalinės prokuratūros prokurorės Violetos Šulčytės prašymą atlikti šalia pastato esančio sklypo ekspertizę. Jos prireikė, siekiant išsiaiškinti, kokio dydžio sklypas yra reikalingas Donelaičio g. 12-uoju numeriu pažymėtam statiniui eksploatuoti.

I. Šakalienei ir jos dukroms priklausančio namo Donelaičio g. 12 rekonstrukcija sustabdyta, kol nebus priimtas sprendimas byloje. Palmiros Mart nuotr.

Tačiau posėdyje paaiškėjo, jog teismui pateiktose ekspertės išvadose į pagrindinį klausimą atsakyta taip ir nebuvo, o proceso dalyviai jas suprato ir komentavo skirtingai.

Prokurorės teigimu, išvados esą patvirtino, jog žemės sklypas „buvo parduotas ne tokio dydžio”, koks reikalingas namui eksploatuoti, todėl esą valstybės institucijos privalėjo likusią žemės sklypo dalį panaudoti pelningai, t.y. išnuomoti arba parduoti aukcione rinkos kaina, kadangi savivaldybei priklausė toje sklypo dalyje stovėjusi skalbykla ir sandėliukai.

Tačiau, pastatus nugriovus, šis valstybinis žemės sklypas buvo parduotas I. Šakalienei lengvatinėmis sąlygomis. Dabar šioje vietoje yra baigiamas statyti vadinamasis priestatas, kurį ankstesniuose posėdžiuose prokurorė vadino nauja statyba.

V. Šulčytės nuomone, kadangi ekspertė neidentifikavo sklypo dalies, būtinos tik gyvenamajam namui eksploatuoti, o visą sklypą ji įvardijo kaip nedalomą vienetą, todėl esą ir būtina panaikinti visas žemės sklypų pirkimo sutartis, o žemę grąžinti valstybei.

Tuo metu I. Šakalienei ir jos dukroms atstovaujantis advokatas Rimvydas Paulauskas ekspertės išvadas vadino „įdomiomis”.

„Ekspertizė sukonstruota pakankamai įdomiai (…),  tai labiau teorinio pobūdžio pasvarstymai”, – sakė jis, pagrindinį akcentą matantis tame, jog ekspertė pasisako, kad „žemės sklypų ribų pakeitimas nėra galimas”.

Tą patį akcentavo ir atsakovėms – privatiems asmenis, o ne valstybei atstovaujanti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) atstovė bei Klaipėdos savivaldybės interesus irgi privačių asmenų – I. Šakalienės ir jos dukrų – pusėje ginantis advokatas Gintaras Aleknavičius.

Tačiau nė vienas iš jų negalėjo atsakyti į teisėjos klausimą, iš kur ekspertizės išvadose atsirado įrašas, jog, pasak teisėjos E. Kazlauskienės, sklypų suderinimo akte „Šakalienė pasirašė ir už save, ir už valstybę”.

NŽT atstovės teigimu, pasirašyti už valstybę I. Šakalienė neturėjo įgaliojimų ir teisės. Tačiau, jos nuomone, „ekspertės išvadose yra prieštaravimų”.

Ji bei advokatas R. Paulauskas teigė, jog kitų savininkų, be I. Šakalienės ir dukrų, įsigyti šalia pastato esančio žemė sklypo nebuvo ir esą negalėjo būti, nes, pasak advokato, „nelikus savivaldybės turto, neliko ir kito savininko”.

Skirtingas proceso dalyvių ekspertizės išvadų aiškinimas užėmė didžiąją teismo posėdžio dalį, o baigiamosios kalbos truko vos kelias minutes, mat proceso dalyviai jas jau buvo pasakę prieš karantiną.

Vadinamąjį priestatą prokuratūra prašo nugriauti. Palmiros Mart nuotr.

Prokurorė pakartojo patikslintu ieškiniu prašanti pripažinti negaliojančiomis valstybinės žemės sklypo Klaipėdoje, K. Donelaičio g. 12, visas keturias pirkimo-pardavimo sutartis, panaikinti statybos leidimą bei pašalinti statybos padarinius, t.y. nugriauti pradėtą statyti vadinamąjį priestatą, valstybei grąžinti visą žemės sklypą, o už juos sumokėtus pinigus savininkėms priteisti iš NŽT.

Tuo metu atsakovai teismo prašė ieškinį, kaip nepagrįstą, atmesti.

Sprendimą teismas žada skelbti po trijų savaičių.

INFORMACIJA  

Donelaičio g. 12-tuoju numeriu pažymėtą namą su I. Šakaliene sieja net 26 metų istorija. Dar 1994 metais valdininkė šiame name įsigijo vadinamąsias kūrybines dirbtuves. Palaipsniui ji supirko visus 6 name buvusius butus, vienas iš kurių priklausė pačiai savivaldybei. Po butą ji padovanojo savo dukroms, su kuriomis vėliau įkūrė UAB „Donelaičio namai” (Prokuratūra ginčija ir minėtos bendrovės įstatinio kapitalo padidinimo, t.y. akcijų pasirašymo sutartį 2018 m.).

Su Klaipėdos savivaldybės administracijos palaiminimu I. Šakalienė be aukciono, lengvatine tvarka per keturis kartus (2006 m., 2007 m. ir du kartus 2014 m.) įsigijo ir šalia namo esančius žemės sklypus.

2019 m. buvo pradėta vadinamoji namo rekonstrukcija, kurios metu buvusios skalbyklos vietoje per trumpą laiką išdygo naujas priestatas. Darbus atlieka UAB„ Rekosta”, tačiau dėl teismo taikytų laikinųjų apsaugos priemonių šiuo metu čia statybos nevyksta. Pagrindinis XIX a. pastatas, iš gatvės pusės uždengtas plėvele, yra itin prastos būklės. 

16 Comments

  1. Anonimas

    Baisu, kaip maustoma mūsų salelėje! Korupcija, korupcija ir dar kartą k o r u p c į j a! Taip ir klesti,apvogdami valstybe ,visokios sakienes su savo sakaliais…

    Reply
  2. SENA NAUJIENA

    Atseit niekas savivaldybėj nežinojo apie Šakalienės juodus darbelius prihvatizuojant valstybės turtą,juk ir tą gatvę palei tą savo neva „priestatą” ( naują statomą namą) ji pasitvarkė iš anksto— šaligatviai nauji auksiniai medeliai su metalinėm tvorelėm ir andžeminėm dekoracijom ,kokių centinėj miesto gatvėj nepamatysi!! O dar kaip čia neprisiminus šalia to sklypo padegtų pastatų, …… tad yra aiškiau negu aišku, tad belieka palinkėti sėkmės saziningai teisėjai ir prokurorei sudėt taškus. Tai va kas daros mūsų savivaldybėj,korupcija aukščiausio lygio.

    Reply
  3. Ilja

    Siaubas, kaip rekaliukai darosi ,o tai ne korupcija ?
    Visiem tokiema ” pasižymėjusiem ” darbuotojams , iškrypėliai – apdovanojimai nešvarūs .

    Reply
  4. Aass

    Mere atsibuskit!zadinkit ptokurorus.paziurekit kas Jus supa.ar Jus tokspst?

    Reply
  5. Vilija

    Be žodžių ir komentarų…Tiktai,kaip vieniems lengvai gaunami sklypai ir pan…

    Reply
  6. Jonas

    Ar ji dar dirba savivaldybėj?……Be žodžių

    Reply
  7. Tik Atvirai rašo... atvirai

    Kada tiems ponams Šakaliams, ( vyras, ponas Šakalys, iš Registrų centro Klaipėdos vadovų pareigų „atsitiktinai „patapo Neringos savivaldybės administracijos direktoriumi) bus gana? Kada jie taps sotūs ir laimingi. čiupdami viską, kas tik įmanoma?Gluminas NŽT atstovės gynyba, tasri ji būtų kažkaip labai maloninga Irenai Šakalienei? Ne valstybės interesą gina ta NŽT atstovė, o amžinąją valdinink… Pagarba PROKURORĖMS, ginančioms viešąjį ionteresą. Laikykitės, padorios teisininkės, Šakaliai – ne eiliniai valstybės tarnautojai, užigrūdinę, amžini! Ir piningi. reikalingi ne tik keliems adovokatams, bet ir- kas keisčiauia -NŽT atstovei. Pagarba portalui Atvirai, ir prokuratūroje nemažai dirbusiai drąsiai žurnalistei Plamirai

    Reply
  8. dar pridėkit Irūtei prie ORIOS pencijos

    Susimeskim , susidėkim ,miestelėnai, tai babcei kiek galim , nes S.Neries XIX a. namas prastokos būklės. Nemažai nuardė prieš atstatydama.

    Reply
  9. naglums - dovana

    Šakalienė be aukciono, lengvatine tvarka įsigijo ir šalia namo esančius žemės sklypus !!!!!!!!!! Ir vis tiek Klaipėdos miesto ūkio „karalienė” kaltinimus atmeta .
    Aaaaaaaaaaafigiela.

    Reply
  10. Tomas

    Cinizmo viršūnė, ir ji toliau dirba savivaldybėj. O merui gerai, šlovina ji ten, sėdi užmerktom akim.

    Reply
  11. Joris

    Tai vogti, sukčiauti nebebus galima mūsų valstybėje? Mes judiname taip tvirtai renčiamus valstybės pamatus…

    Reply
  12. už miestiečių mokesčius !!!

    valdininkėlės ,atsakingos už miesto tvarkymą turtelis :
    Pievų tako.g – NAMAS ,
    S. Neries g -NAMAS ,
    tarp Karoso g. ir S.Neries -dar vienas – NAMAS,
    tai čia tik kiek težinom….

    Reply
  13. Jomajo

    Nepaėjo biznis klerkei, nes įsipainiojo į savo pačios pinkles 🙂

    Reply
  14. 2 Klausimas žinantiems

    Beje, kodėl buvo panaikintas voljeras šunims vedžioti prie Šakalienės sklypo ir jo garsiuojo namo? Įdomu, kaip į šį klausimą atsakytų pati ponia, kuri savivaldybėje atsakinga už šiuos reikalus?
    Turbūt sprendžiant šį klausimą atostogavo, kas labai populiaru Klaipėdos savivaldybėje panašiais atvejais.

    Reply
  15. Klausimas žinantiems

    Ar tiesa , kad buvusios skalbyklos patalpos buvo pardavinėjamos aukcione, kuris buvo nutrauktas, po ko skalbyklos patalpos buvo nugriautos, o tada Šakalienė, „nusipirkusi” žemę, pradėjo statyti neva priestatą 3 aukštų dydžio?

    Reply
    • Anonimas

      Ir jokio detalaus plano nereikėjo, kaip kitiems pilieciams

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Egidijui Šakaliui nepadėjo ir Aukščiausiasis Teismas

Ir teismų praktiką formuojanti aukščiausia instancija konstatavo, jog Neringos savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Šakalys buvo nepagrįstai praturtėjęs buvusios darbovietės – ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Ar Klaipėdoje užteks teisėjų Rimantui Cibauskui?

Įvairiausių ieškinių lavina nelegalią tvorą, užtvėrusią valstybinį žemės sklypą, bandančiam išsaugoti verslininkui Rimantui Cibauskui greitai gali tekti pradėti ieškoti savos ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This