Atskleidė autentišką patirtį apie mokytojų streiką ir tris savaites ministerijoje

Švietimas

Emilija Breiterytė, „Atviros Klaipėdos“ praktikantė
2020-08-20

Komentarų: 0

Ketvirtadienio vakarą viešbutyje „ibis Styles Klaipėda Aurora“ vyko Klaipėdos Vydūno gimnazijos lietuvių kalbos mokytojos Lilijos Bručkienės knygos „Be 5 minučių prestižinė“ pristatymas.

Emilijos Breiterytės nuotr.

Knyga yra apie 2018 metų mokytojų streiką. L. Bručkienė aprašo savo trijų savaičių gyvenimo Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje patirtį. Įvykiai pateikiami chronologiškai – nuo 2018 metų vasaros iki 2019 metų rudens.

Salė buvo pilna žiūrovų – į pristatymą atėjo ir mokytojai, kurie kartu su L. Bručkiene gyveno ministerijoje, ir Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas, ir L. Bručkienės mokiniai.

„Dalis visuomenės nežino tų švietimo problemų. Jos yra eskaluojamos labai paviršutiniškai ir kai mokytojas išeina ir kalba visuomenėje apie tam tikras problemas, jis gali padaryti tą gilesnį pjūvį, apie kurį visuomenė galbūt net nenumano ir kalba tiesiog tam tikromis klišėmis“, – sakė L. Bručkienė.

Pristatymą vedė ir klausimus autorei uždavė Vilniaus universiteto habilituota daktarė profesorė Vilija Targamadzė. Klausimai ir atsakymai pynėsi su lėlių teatro aktoriaus, režisieriaus Lino Zubės skaitomomis „Be 5 minučių prestižinė“ ištraukomis.

Vienas iš V. Targamadzės klausimų buvo apie mokytojų lipimą per ministerijos langus. L. Bručkienė pradėjo pasakoti, kad viena iš priežasčių buvo tądien vykstantis mokytojų mitingas. Lėlių teatro aktorius, režisierius Linas Zubė L. Bručkienės mintį pratęsė apie šį įvykį skaitydamas knygos ištrauką.

Renginį muzikiniu numeriu pradėjo L. Bručkienės auklėtiniai – į salę įžengė garsiai mušdami medines dėžes. Jie šį pristatymą ir užbaigė – padainavo Andriaus Kulikausko dainą „Mano piešinys“.

„Tam tikros situacijos turbūt parodė, kad mokytojo profesija yra prestižinė. Kai reikia per dvi savaites pasiruošti nuotoliniam mokymui, kurio gyvenime nėra buvę, ir didžioji dalis Lietuvos Respublikos mokytojų sugeba, tai gali tik prestižinės profesijos atstovai. Kai reikia pasipriešinti neteisybei ir mokytojai tai sugeba padaryti ekstremaliomis sąlygomis, manau, kad tai gali padaryti tik prestižinės profesijos atstovai“, – teigė L. Bručkienė.

Jos nuomone, švietime reformos reikalingos, bet būtinas nacionalinis susitarimas, kad keičiantis politikams nesikeistų strategija.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Pamokos Klaipėdos universitete kaip iššūkis ir galimybės

Gruodžio 13 d. Klaipėdos Vydūno gimnazijos III klasės mokiniai keliavo mokytis į netradicines erdves. Tai tęstinė tos klasės septintus metus ...
2023-12-14
Skaityti daugiau

Mums rašo

Klaipėdoje suskambo oratorija „Magiškas sanskrito ratas“

Birželio 20 d. vakarą LMTA Klaipėdos fakulteto Šokio katedroje buvo parodytas Klaipėdos Vydūno gimnazijos 10md mokinių baigiamasis darbas – Broniaus ...
2023-06-23
Skaityti daugiau

Mums rašo

Kukuliškių baterijoje – gimnazistų dailės darbų paroda

Birželio pradžioje ,,Memel Nord” baterijoje Kukuliškiuose vyko Klaipėdos Vydūno gimnazijos dešimtokų dailės baigiamųjų darbų pristatymai. ,,Karas mumyse ir aplink mus” ...
2023-06-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This