„Grigeo Klaipėda“ savivaldybei vis neįtinka: atmetė ir PAV

Miestas

Išnagrinėjusi UAB „Ekosistema“ pateiktą AB „Grigeo Klaipėda“ planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo (PAV) programą , kurioje pristatoma nuotekų valymo įrenginių modernizacija Dumpių kaime, Klaipėdos miesto savivaldybė jai nepritarė.

Kaip ir anksčiau, savivaldybė laikosi nuomonės, kad į visus klausimus bendrovė galėtų atsakyti parengusi vieną išsamų, o ne kelis skirtingus atskirų segmentų dokumentus, kuriuose yra daug prieštaringos informacijos ir jie pateikiami ne kaip visumos dalis, o kaip atskiri sprendiniai.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Tik tokiu būdu būtų galima kompleksiškai įvertinti planuojamos ūkinės veiklos naudojamos technologijos kokybę ir efektyvumą, prognozuojamą ūkinės veiklos poveikį aplinkai bei nustatyti priemones, kurių numatoma imtis siekiant išvengti galimo reikšmingo neigiamo poveikio aplinkai ir visuomenės sveikatai”, – rašoma savivaldybės pranešime.

Jame kartu teigiam esą šįkart neliko neišgirsti ir „Grigeo Klaipėda“ atstovų paaiškinimai, kad dalimis dokumentai rengiami siekiant sutaupyti laiko ir kuo greičiau pradėti įgyvendinti realius projektus, nes vien tik PAV derinimas užtrunka apie pusantrų metų.

„Norime turėti vienareikšmišką atsakymą, kaip bus tvarkomos AB „Grigeo Klaipėda“ gamybinės nuotekos ir kaip pasikeis esama situacija lyginant su būsima. Tokio atsakymo iki šiol negavome. Klaipėdos savivaldybė tikrai nesumažins savo reikalavimų, nes mums svarbu, kad mieste dirbtų socialiai atsakingos įmonės, kurioms rūpi miestiečių gerovė ir jų teisė gyventi saugioje švarioje aplinkoje. Įmonės gamybos rodiklių didinimas ir pelno siekimas neturi vykti žmonių gyvenimo kokybės ir sveikatos sąskaita“, – pranešime cituojamas Klaipėdos vicemeras Arūnas Barbšys.

PAV programoje nurodyta, kad yra planuojamos nagrinėti dvi alternatyvos: viena, kai nevykdoma nuotekų įrenginių modernizacija, ir kita, kai vykdoma Dumpių nuotekų valymo baro modernizacija, uždengiant esamas nuotekų išlyginamojo rezervuaro ir pirminio nusodintuvo talpos bei įrengiami susidarančio nuotekų dumblo apdorojimo mechaninio nusausinimo įrenginiai.

Klaipėdos miesto savivaldybė laikosi nuomonės, kad PAV programą derėtų išplėsti ir nagrinėti įmonės planuojamą ūkinę veiklą įtraukiant ir kitas alternatyvas. Pasiūlyta alternatyva B, kuomet būtų uždengiamos minėtos dvi Dumpių nuotekų valymo baro talpos, įrengiami dumblo apdorojimo mechaninio nusausinimo įrenginiai ir kartu atnaujinami patys valymo įrenginiai ar kitaip pagerinamas jų našumas, technologiniai parametrai.

Savivaldybės nuomone, šios alternatyvos nagrinėjimas yra būtinas dėl šių metų pradžioje Aplinkos ministerijos Aplinkos kokybės departamento Dumpių valymo įrenginiuose užfiksuoto fakto, jog nuotekos, atitekančios iš mieste, Nemuno g. 2, įsikūrusios „Grigeo Klaipėda“ gamyklos, neišvalytos iki taršos leidime nustatytų normatyvų, išleidžiamos į AB „Klaipėdos vanduo“ išvalytų nuotekų išleistuvą.

Dar viena iš trijų savivaldybės pasiūlytų alternatyvų – kuomet būtų uždengtos jau minėtos Dumpių nuotekų valymo baro talpos, įrengti dumblo apdorojimo mechaninio nusausinimo įrenginiai, atnaujinti valymo įrenginiai bei nagrinėjama dumblo kompostavimo aikštelėse sukaupto dumblo panaudojimo bei šių aikštelių kvapų mažinimo priemonės įdiegimo galimybė.

Nors „Grigeo Klaipėda“ atstovai tvirtina palaipsniui mažinantys sukaupto dumblo kiekius, pastebima, kad PAV metu turi būti įvertinta kompostavimo aikštelių būklė, laikomi dumblo kiekiai bei šios veiklos sukeliamas poveikis visuomenės sveikatai. Šios alternatyvos Klaipėdos savivaldybė reikalauja dėl anksčiau pateiktos Aplinkos apsaugos agentūros išvados ir nuolatinių Klaipėdos gyventojų skundų dėl pietinėje miesto dalyje jaučiamų itin nemalonių kvapų, sklindančių iš Dumpių teritorijos. Klaipėdos miesto savivaldybė siekia, kad dumblo realizavimo sutrikimo ar nusausinimo įrangos gedimo atvejais „Grigeo Klaipėda“ numatytų galimybę nusausintą dumblą laikyti tik uždarose aikštelėse.

Alternatyvoje D savivaldybė siūlo įvertinti visus anksčiau paminėtus ūkinės veiklos pokyčius bei 14 km ilgio nevalytų nuotekų vamzdyno nuo Nemuno g. 2 iki Dumpiuose esančių valymo įrenginių modernizavimą/atnaujinimą.

„Tikėtina, kad vamzdyno konstrukcijos neužtikrina pakankamo sandarumo reikalavimų“, – rašoma savivaldybės rašte dokumentą rengusiai „Ekosistemai“. Taip pat pažymima, kad būtina įvertinti slėginio vamzdyno nuotekų transportavimui įrengimo galimybę.

Savivaldybės specialistai taip pat prašo numatyti oro kokybės monitoringo vykdymą e-nosies įrenginių pagalba, išdėstant šiuos įrenginius aplink sklypo Dumpių km., kuriame įmonė vykdo savo veiklą, ribas.

Klaipėdos miesto savivaldybės specialistai jau ne pirmą kartą grąžina taisyti minėtos bendrovės įmonei „Grigeo Klaipėda“ parengtus dokumentus dėl iš esmės pasikartojančių priežasčių – įvairių neatitikimų, dokumentuose pateikiamos klaidinančios ir prieštaringos informacijos, pasitaikančių nelogiškumų.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Vandenilio gamyba Klaipėdoje: vandens nepavogs, miesto nesusprogdins

Kilus šaršalui dėl vandenilio gamybos ir užpylimo punkto plėtros Klaipėdos uosto teritorijoje, pateikiu trumpą santrauką atlikto poveikio aplinkai vertinimo, kad ...
2024-03-17
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Neskundžiamas verdiktas: aplinkosaugininkai tinkamai įvertino „Grigeo Klaipėda“ marioms padarytą žalą

Ir Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) konstatavo, kad Aplinkos apsaugos agentūrą (AAA) tinkamai įvertino AB „Grigeo Klaipėda“ nelegaliai leistomis nuotekomis ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Rusija ieško ir Klaipėdos politikų bei kultūros žmonių. Tarp jų - ir dabartinis meras

Rusija antradienį paskelbė Estijos ministrę pirmininkę Kają Kallas „ieškomu asmeniu“ ryšium su baudžiamąja byla, kurios turinys nebuvo atskleistas. Rusijos opozicinis ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This