Už žiaurią dviejų vyrų žūtį prašoma tik lygtinės bausmės

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rajono rūmai pagreitinto proceso tvarka per mažiau nei pusvalandį trečiadienį išnagrinėjo bylą, kurioje buvęs UAB „Virginijus ir Ko“ auto krautuvo vairuotojas Aurimas Januškevičius kaltinamas dėl neatsargumo ir pažeisdamas saugumo taisykles atėmęs gyvybę dviem žmonėms.

Nors Baudžiamasis kodeksas už tokį nusikaltimą numato laisvės atėmimą iki šešerių metų, šiukšlių preso mygtuką paspaudęs ir taip du bendradarbius mirtinai sužalojęs vyras, ko gero, atsipirks tik lygtine bausme, nes kaltę pripažįsta ir gailisi.

Kaltinamasis Aurimas Januškevičius viso ikiteisminio tyrimo metu pripažino savo kaltę. Martyno Vainoriaus nuotr.

Tragedija, į kurios aplinkybes gilinosi teismas, įvyko pernai sausio 3-ąją, apie 9.40 val., UAB „Virginijus ir Ko“ gamybiniame ceche Klaipėdos rajono Aukštkiemių kaime. Po kanaliniu šiukšlių presu žuvo jo viduje tuo metu buvę Alfredas Morozas ir ukrainietis Pavel Fabrytsiij – 50 ir 35-erių įmonės darbuotojai.

Su sutrupintu teismo procesu sutikęs Klaipėdoje gyvenantis iš Šiaulių rajono kilęs 30-metis A. Januškevičius sakė pripažįstantis kaltę ir negalintis paaiškinti, kodėl paspaudė mygtuką ir įjungė du žmones sutraiškiusį kanalinį šiukšlių presą, nors to daryti negalėjo nei pagal pareiginius nuostatus, nei pagal saugos ir sveikatos instrukciją.

„Grįžau pakrovęs fūrą, nuėjau prie preso, pašaukiau Alfą, niekas neatsiliepė, įjungiau presą. Išgirdau šauksmą po kiek laiko, tada pasišviečiau su mobiliu telefonu ir pamačiau”, – lakoniškai tragediją prisiminė kaltinamasis.

Jis negalėjo atsakyti į prokuroro Arūno Saunoriaus klausimą, kodėl nusprendė įjungti presą.

„Nepagalvojau, kad negalima. Nežinau, kodėl reikėjo jungti’, – sakė A. Januškevičius.

Vyras taip pat tikino, kad neturi iš ko atlyginti žalos žuvusiųjų šeimoms, bet „firma atlygino”.

„Kaltinamasis viso ikiteisminio tyrimo metu pripažino savo kaltę, ji įrodyta surinktais įrodymais. Yra vaizdo įrašas, kaip jis įjungia presą. Jokio būtinumo tai daryti nebuvo, nebuvo ir jokio nurodymo. Tai jis padarė savavališkai, pažeisdamas instrukcijas. Atsižvelgtina, kad prisipažįsta. Tai – lengvinanti aplinkybė. Nusikaltimas padarytas dėl neatsargumo, bet yra teistas už tyčinius nusikaltimus – nesunkų sveikatos sužalojimą. Tai rodo, kad jis yra linkęs nusikalsti, nepaisymas taisyklių įtakojo ir šio nusikaltimo padarymą. Tačiau sunkinančių aplinkybių nenustatyta. Įstatyme už tokį nusikaltimą yra numatytas tik terminuotas laisvės atėmimas, bet atsižvelgiant į lengvinančias aplinkybes yra galimybė taikyti bausmės atidėjimą. Taip pat bausmė gali būti mažinama trečdaliu, nes buvo atliktas sutrumpintas įrodymų tyrimas”, – kalbėjo prokuroras, pasiūlęs A. Januškevičių nuteisti trims metams laisvės atėmimo, mažinant bausmės laiką trečdaliu, ir atidėti jos vykdymą trejiems metams, skiriant įpareigojimą be atitinkamos institucijos leidimo neišvykti ir gyvenamosios vietos.

Pasak A. Saunoriaus, „Virginijus ir Ko“ atlygino žalą ir žuvusio ukrainiečio šeimai, kurios atstovai teisme nedalyvavo.

Posėdyje ašarų nepajėgusi sulaikyti A. Morozo našlė Renata Morozienė pasakė tik tiek, kad kaltinamasis asmeniškai neatsiprašė žuvusiojo šeimos ir jai yra skaudu.

„Galėjo bent paskambinti atsiprašyti, viską už jį firma padarė”, – sakė ir žuvusiojo sūnus Svajūnas Marozas.

A. Januškevičiaus advokatas teigė sutinkantis su siūloma bausme ir tikino, kad A. Januškevičiaus psichologinė būklė buvo labai sudėtinga, o nukentėjusiųjų advokatai esą teigė, kad su juo nelabai kas nori bendrauti. Advokatas akcentavo, kad nėra duomenų, jog buvusioje darbovietėje jo ginamasis būtų elgęsis neadekvačiai ar pažeidinėjęs tvarką. Anot jo, įkalinimo įstaiga nepataisys žmogaus, padariusio nusikaltimą dėl neatsargaus elgesio, tokia bausmė esą gali kaip tik duoti priešingą efektą. Juolab kad A. Januškevičiaus psichologinė būklė esą iki šiol sunki, jis pakeitė darbotvarkę, geria antidepresantus.

„Atsiprašau šeimos, kad lindau ten, kur nereikėjo”, – tardamas paskutinį žodį sakė A. Januškevičius.

Bylą išnagrinėjęs teisėjas Vandalinas Vainius nuosprendį skelbs rugsėjo pradžioje.

1 Comment

  1. Anonimas

    Nereikia vaikcioti po auto krautuvo , kam praeina darbo sauga gal te žmonės buvo girti, žmogų paleiskite , ne specialiai taip padarė jug,. Darbo sauga klauskite.!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Kūdikį pro langą išmetęs tėvas - nepakaltinamas

Praėjusių metų lapkritį uostamiestį sukrėtusio įvykio atomazga, kai mirė pro pirmo aukšto langą tėvo išmestas 5 mėnesių kūdikis, artėja prie ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Už degusias atliekas – beveik 20 tūkst. eurų sąskaita

Pirmos instancijos teismas patvirtino, kad aplinkosaugininkai pagrįstai paskyrė beveik poros dešimčių tūkstančių baudą atliekas Klaipėdos rajone, Aukštkiemių kaime, tvarkančiai bendrovei ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

ELTA

Įtariamasis vaiko nužudymu gydomas Rokiškio psichiatrijos ligoninėje

Penkių mėnesių savo sūnų, kaip įtariama, pro langą išmetusiam jo tėvui nustatyti psichikos ir elgesio sutrikimai, jam reikalingas gydymas, jis ...
2024-03-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This