Penktadienio parodos: grožis ar profesionalumas?

Mums rašo

Vytautas Valevičius
2020-08-29

Komentarų: 2

Klaipėdos miesto savivaldybės I. Kanto viešojoje bibliotekoje atidaryta Silvos Banaitienės (Benekeraitytės) tapybos paroda „Ieškojimai“. Ji profesionali dizainerė, kuri vėl panorėjo piešti. Kaip sako autorė, prieš metus pabandė vėl tapyti.

Parodoje gali matyti šiuos „atradimus“ – labiausiai į akis krenta jos tapyti portretai. Keletas primityviai rėkiančių, pora subtiliai save vaizduojančių. Technikos skirtingos, bet negali sakyti, kad negražu. Greičiau priešingai.

Silvos Banaitienės tapyba irgi skirtingų planų: vieni paveikslai labai abstraktūs, kiti artimesni realizmui, tiesa, impresionistinei pakraipai. Bet galiu tvirtinti, kad profesionali dizainerė valdo spalvas. Jos dera viena prie kitos ir sukelia emociją.

Parodos atidarymas priminė moterų klubo susirinkimą, kuriame nebuvo jokių valdžios atstovų. Gal ir geriau. Mažiau tuščio šurmulio, daugiau nuoširdumo.

Baroti galerijoje atidaryta Rūtos Jusionytės keramikos ir tapybos paroda „Žmogus tarp žmonių“.

Rūta Jusionytė gimė 1978 metais Klaipėdoje. Mokėsi Eduardo Balsio menų gimnazijoje, Klaipėdos dizaino katedroje. 2001 metais baigė Vilniaus dailės akademiją ir išvyko į Prancūziją gyventi ir dirbti. Dabar gyvena ir dirba šalia Paryžiaus.

Baroti galerijoje esančioje parodoje matome dvi kūrinių grupes – keramiką ir tapybą. Nenoriu kritikuoti pats, todėl pasiremsiu kolegos nuomone. Kaip tvirtina Petras Šmitas, „Rūta surado savo kūrybos formą, savo braižą tapyboje ir tuo savitumu ji yra įdomi. Dabar akademizmas nebereikalingas ir Rūta laisvai traktuodama plastine forma kuria savo vidinius išgyvenimus, savo jautrų požiūrį į mūsų laikmetį ir vykstančius įvykius, tiesiogiai jų neakcentuodama…“

Parodoje pateikti tarptautinio pripažinimo sulaukę darbai. Aš jų nedievinu, kai kas man nepatinka, bet menininkė turi teisę matyti savaip, pasaulį vaizduoti kaip jai atrodo.

2 Comments

  1. Teko

    įsitikinti kad medikai yra vieni iš didžiausių geros tapybos mėgėjų ir gana gerai nusimano apie šią meno rūšį. O gal man tik tokie medikai pasitaikė?..:)

    Reply
  2. Vytautas

    O kodėl taip mažai? Reikia plačiau

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Kuo reikšmingas Kantas?

Gimimo data 1724 m. balandžio 22 d., gimimo vieta – Karaliaučius. Mes intensyviai bandome jį pasisavinti, nes tam pritaria istoriniai ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Mums rašo

Politikų manipuliacijos 

Artėjant rinkimams kartais tenka pamatyti ar išgirsti taip vadinamus debatus. O kai kuriose šalyse net pamatyti plakatus ar televizinę reklamą. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Kultūra

Vyks jau paskutinis konkurse „Klaipėdos knyga 2023“ dalyvaujančio leidinio pristatymas

Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos rengiamas konkursas „Klaipėdos knyga 2023“ kviečia įpaskutinį leidinio pristatymą. Balandžio 23 d., 18 ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This