Kitokie naujieji mokslo metai: su kaukėmis ir daug nežinomųjų

Svarbu, Temos

Iki naujųjų mokslo metų pradžios likus tik dienai, uostamiesčio švietimo įstaigų vadovai neslepia rūpesčio dėl to, kaip jiems seksis įgyvendinti šalies valdžios griežtus reikalavimus užtikrinti saugų moksleivių ugdymo procesą COVID-19 infekcijos grėsmės akivaizdoje.

Savo ruožtu Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) atstovai tikina, jog sveikatos apsaugos ministro sprendimai yra privalomi, o ministerijos rekomendacijų mokykloms jų vadovai turi laikytis, tačiau tuo pat metu gali jas ir koreguoti, atsižvelgę į savo mokymo įstaigų specifiką.

Ne visus reikalavimus įmanoma įgyvendinti

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjos Laimos Prižgintienės teigimu, uostamiesčio mokyklos naujųjų mokslo metų iššūkiams yra pasiruošusios maksimaliai.

Šiais metais rugsėjo 1-osios minėjime tiek daug moksleivių, kaip pernai, nebebus. Mato Mačiulskio nuotr.

„Mums dabar svarbiausia yra keturi principai – srautų kontrolė, higienos normų laikymasis – tai ir vėdinimas, ir paviršių dezinfekavimas, ir rankų plovimas ir panašiai, kaukių dėvėjimas ten, kur jų reikia, sergančiųjų izoliavimas bei užtikrinimas, kad į mokyklas nepatektų pašaliniai asmenys”, – pagrindinius reikalavimus, kurių privalės laikytis ugdymo įstaigos, vardijo vedėja.

Kartu ji pripažino, jog ne visoms mokykloms dėl skirtingo mokinių skaičiaus ir patalpų išplanavimo specifikos šiuos reikalavimus bus lengva įgyvendinti.

„Yra tokių sąlygų, kurių nė viena mokykla respublikoje negali įgyvendinti. Tarkime, vaikų klasėse nelaikysi, yra koridoriai, yra valgyklos, yra san. mazgai ir panašios vietos, kur nori nenori gali skirtingi srautai persikirsti, nors maksimaliai tą stengiasi padaryti [užtikrinti saugumą]”, – sakė L. Prižgintienė.

Jos teigimu, švietimo įstaigų vadovų profesinė sąjunga ir asociacija kreipėsi į sveikatos apsaugos ir švietimo ministrus, prašydami peržiūrėti tuos reikalavimus, kurių esą yra neįmanoma užtikrinti.

„Tačiau saugotis privalome ir maksimaliai viską privalome vykdyti”, – teigė Švietimo skyriaus vedėja.

Ji prisipažino dar nežinanti, kiek uostamiesčio mokyklų žada taikyti vadinamąjį mišrų – įprastą ir nuotolinį – mokymo būdą: esą šiuo metu šie dalykai kaip tik derinami.

„Ugdymo planas dabar kai kuriais atvejais leidžia tai daryti, o įstatų nuostatai, įteisinantys tokią ugdymo normą, bus keičiami rugsėjo – spalio- lapkričio mėnesiais”, – paaiškino L. Prižgintienė.

Jos teigimu, pavyzdžiui, „Žaliakalnio” gimnazija dėl joje tebesitęsiančio remonto bus priversta taikyti mišrų mokymo būdą, tačiau nuotolinio mokymo nebus galima taikyti pirmokėliams bei naujai suformuotų pirmų gimnazijų klasių moksleiviams.

Vieni mokys įprastai, kiti žada taikyti mišrų mokymosi būdą

Visgi „Žaliakalnio” gimnazijos direktorius Vitalijus Jakobčiukas nepatvirtino, kad jie naudos būtent mišrų mokymosi būdą – tai esą bus nuspręsta rugsėjo pradžioje pasitarus su tėvais.

„Pirma, mes to turime atsiklausti tėvų ir mokinių. Pradžioj pradėsim mokytis gyvai, o gal po kokios savaitės pradėsim vykdyti apklausą ir žiūrėsim”, – sakė gimnazijos direktorius.

Jis priminė, jog šios rusų kalba dėstomos gimnazijos moksleiviai antrus metus dėl užsitęsusių pagrindinio pastato remonto darbų bus priversti mokytis svetur – Klaipėdos suaugusiųjų gimnazijos patalpose.

„Įsivaizduokite, mes turime 16 klasių, o mums duoda 11 kabinetų keturiems šimtams mokinių”, – nelengvą situaciją įvardijo mokyklos vadovas, patvirtinęs, jog nuotolinis mokymas, jei jo prireiktų, nebus taikomas abiturientams bei pirmos gimnazijos klasės moksleiviams.

Kartu jis apgailestavo, jog mokyklos vadovybė niekaip negali įtakoti spartesnių senojo gimnazijos pastato remonto darbų, mat jų užsakovas yra Klaipėdos savivaldybė, o gimnazija yra tik pastato naudotoja.

Remontas „Žaliakalnio” gimnazijoje užsitęsė. Palmiros Mart nuotr.

„Mes vasarą susitikę prašėm vicemero, kad būtų sudaryta darbo grupė, kad būtų sudaryta rimta komisija, bet mūsų neišgirdo ir praktiškai visą vasarą remontą darė keli žmonės. Bereikalingai padovanota vasara”, – apgailestavimo neslėpė V. Jakobčiukas.

Tuo metu Vydūno gimnazijos vadovybė patvirtino naujais mokslo metais esanti pasirengusi taikyti mišrų mokymosi būdą.

Jos direktorius Arvydas Girdzijauskas sakė, jog apie tai, kaip gimnazija ruošiasi dirbti naujomis sąlygomis, „reiktų pasakoti apie pusvalandį”, o tiek laiko jis teigė neturįs.

„Mes mėginsime taikyti mišrų mokymosi būdą, o visa mūsų tvarka bus paskelbta svetainėje tuomet, kai jai pritars mokyklos taryba. Dabar galiu pasakyti, kad mes tik planuojame naudoti mišrų mokymosi būdą ir į atskirą korpusą atskirti pradines klases, kad jos mažiau susitiktų su vyresniais vaikais”, – paaiškino gimnazijos direktorius.

Jis taip pat teigė, jog rugsėjo 1-osios šventė yra suplanuota taip, kad ji vyktų skirtingu laiku skirtingoms klasėms, tačiau pridūrė, jog „sunku pasakyti, kaip viskas bus, nes atrodo, kad lis”.

Dėl naujaisiais mokslo metais mokymo įstaigoms taikomų reikalavimų bene optimistiškiausiai buvo nusiteikusi „Saulėtekio” progimnazijos direktorė Daiva Vilkė, teigusi didelių problemų dėl to nematanti. Pasak direktorės, vienintelė problema yra ta, kad kartu su progimnazijos mokiniais čia mokosi ir Klaipėdos licėjaus moksleiviai.

„Mes atsiskyrėm įėjimus, licėjaus moksleiviai į patalpas eis per sporto salę, bet mes turime bendrą valgyklą, bendrą aktų salę, biblioteką”, – sakė ji.

D. Vilkės teigimu, jau nuspręsta, jog progimnazijos moksleiviai turės pavalgyti iki 12 val., po to patalpa bus dezinfekuojama ir tada valgykla galės naudotis licėjaus mokiniai.

Ji džiaugėsi, jog palyginti nedidelis progimnazijos moksleivių skaičius leis jiems užtikrinti visiems įprastą tradicinį mokymosi būdą.

„Mes turime nedidelį vaikų skaičių, 330 vaikų bus rugsėjo 1-ąją, ir beveik pusė jų yra pradinių klasių, o tos vyresnės klasės bus dviejuose aukštuose, jos bus atskirtos pagal srautus: penktos – šeštos ir septintos – aštuntos klasės. Kaip ir viskas gerai”, – optimizmo nestokojo „Saulėtekio” progimnazijos vadovė.

„Saulėtekio” progimnazijos senajame pastate mokysis Klaipėdos licėjaus moksleiviai, kurie į patalpas įeis per sporto salę. Palmiros Mart nuotr.

Dauguma uostamiesčio mokyklų ketina organizuoti rugsėjo 1- osios minėjimus, skirtingoms klasėms šventei numačius skirtingas valandas ir trumpesnį renginių laiką.

Savivaldybė jau anksčiau pranešė, jog rugsėjo 1-osios minėjimas, jei tik oras leis, bus rengiamas ir Lietuvininkų aikštėje, tačiau bus apribotas šventėje dalyvaujančių moksleivių skaičius.

Savivaldybės atstovai prisipažino kol kas nežinantys, kiek iš viso šiais mokslo metais moksleivių sės į uostamiesčio mokyklų suolus – šis skaičius esą bus žinomas tik rugsėjo vidury, suvedus visų mokyklų moksleivių duomenis į Mokinių registrą.

ŠMSM specialistai pasirengę padėti 

ŠMSM Bendrojo ugdymo departamento direktorės dr. Jolantos Navickaitės teigimu, sveikatos apsaugos ministro – operacijų vadovo paskelbiami sprendimai yra privalomi, tai nėra rekomendacijos. Savo ruožtu ŠMSM yra parengusi rekomendacijų, kurios papildo sprendimus, padeda sklandžiau įgyvendinti nustatytus reikalavimus.

„Rekomendacijos ir reikalavimai labai glaudžiai susipynę. Bet rekomendacijos nėra savitikslės – tikimės, kad jos padės mokyklų vadovams geriau pasirengti naujiems mokslo metams, saugiau juos pradėti”, – sakė ministerijos atstovė.

Ji dar kartą priminė pagrindinius privalomus reikalavimus švietimo įstaigoms: laikytis socialinio atstumo – 1 m atvirose erdvėse ir 2 m uždarose erdvėse, jei neįmanoma to užtikrinti, mokyklos darbuotojai ir tretieji asmenys, pvz., tėvai, turi dėvėti kaukes. Mokiniams kaukių per pamokas dėvėti nereikia.

Riboti skirtingų klasių, grupių maišymąsi ir kontaktus. Maksimaliai išnaudoti galimybes ugdymo organizavimui lauke. Pamokas skirtingų klasių mokiniams, jei kitaip neįmanoma sureguliuoti mokinių srautų, pradėti ne tuo pačiu laiku. Rekomenduojama mokykloms pasirengti mokinių judėjimo krypčių žemėlapį patalpose, numatyti kelis įėjimus, kelis skirtingus išėjimus ir kelią, kuriuo arčiausiai pasiekiama mokymosi vieta, mokinių spinteles, jei tokios mokykloje yra, išdėstyti tame pačiame aukšte, kur ir vyksta pamokos tos klasės mokiniams. Riboti dalijimąsi asmeninėmis mokinio mokymo priemonėmis. Vėdinti, valyti patalpas, dezinfekuoti paviršius.

„Maitinimui galioja tas pats reikalavimas valdyti mokinių srautus. Valgykloje kartu pietauti turėtų tik tos pačios klasės (grupės) ar klasių srauto mokiniai. Mokyklos valgykloje turi būti užtikrintos tinkamos sąlygos darbuotojų ir mokinių rankų higienai”, – atkreipė dėmesį J. Navickaitė.

Jos teigimu, mokyklų vadovai, bendruomenės, atsižvelgusios į savo specifiką, mokyklos patalpų galimybes, gali nusistatyti ir kitas sąlygas, užtikrinančias mokinių, mokytojų, visos bendruomenės saugumą, o mokykloms esą „visuomet yra pasirengę padėti savivaldybėse esantys visuomenės sveikatos biurų specialistai, savivaldybių švietimo padalinių darbuotojai, ministerijos specialistai”.

1 Comment

  1. Grubliauskui

    Tik vienas klausimas: kada bus mokykla šiaurinėje miesto dalyje? Kiek vilkinsit statybą?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Mokyklos turi kompensuoti dėl tarpinio patikrinimo prarastą atostogų dieną

Moksleiviams skundžiantis, kad dalis ugdymo įstaigų atsisako kompensuoti dėl tarpinio patikrinimo prarastą atostogų dieną, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Švietimas

Klaipėdos savivaldybė paskelbė, kurias švietimo įstaigas remontuos šiemet

Klaipėdos miesto savivaldybė skelbia, kad uostamiesčio švietimo įstaigų infrastruktūrai gerinti 2024 metais numatoma skirti 11,5 mln. Eur. Be to, šiemet ...
2024-01-17
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Keliolika mokyklų vėl gavo grasinančius laiškus: pataria, kaip elgtis

Antradienio rytą policijoje vėl buvo registruojami pranešimai apie gaunamus elektroninius laiškus (šį kartą – anglų kalba), kuriuose grasinama susprogdinti pastatus ...
2023-11-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This