„NEO GROUP“ naujoves patentuoja Europos Sąjungoje

Verslas

Klaipėdos LEZ veikianti PET granulių gamintoja UAB „NEO GROUP“ pradėjo savo sukurto antrinės PET pakuotės cheminio perdirbimo proceso patentavimo procedūras Europos Sąjungoje.

Skelbiama, jog bendrovės mokslininkų ir technologų sukurtas sprendimas leis gamybos procese naudoti iki 30% žaliavų iš perdirbtų pakuočių išlaikant esamus kokybės parametrus bei šitaip prisidės prie spartesnės žiedinės ekonomikos raidos.

„NEO GROUP“ gaminamos PET (polietileno tereftalato) granulės yra populiariausia pasaulyje maisto, gėrimų ir kitų pakuočių žaliava. Nors PET tara visame pasaulyje yra gana sėkmingai surenkama ir perdirbama, tačiau perdirbtos pakuotės panaudojimas sąlyčiui su maistu iki šiol yra gana ribotas.

Pasak įmonės vadovo Ruslano Radajevo, Lietuvoje atsiradus depozito sistemai, padidėjo mechaniniam perdirbimui skirtos žaliavos kiekis, tačiau tai savaime nepadidino galimybių perdirbti tų plastiko pakuočių, kurios ir iki tol nebuvo perdirbamos.

„Kitaip tariant, dabartiniai mechaninio perdirbimo būdai yra efektyvūs, tačiau neuniversalūs bei pilnai neatitinkantys nei ES direktyvų siekiamybių, nei žiedinės ekonomikos kūrimo principų. Dėl šių priežasčių pastaruosius kelis metus „NEO GROUP“  specialistų komanda savarankiškai vystė papildomus mokslinius ir eksperimentinius tyrimus ieškodama alternatyvių PET pakuotės perdirbimo technologijų. Džiaugiamės pasiektais rezultatais, o dabar pateikėme pirmąją paraišką savo cheminio perdirbimo proceso patentavimui Europos Sąjungoje. Tikime, kad mūsų atrasti pažangūs perdirbimo būdai ir procesai ateityje papildys mechaninį perdirbimą, t.y. leis į antrinį panaudojimą įtraukti dar didesnį PET kiekį“, – pranešime spaudai pažymi R. Radajevas.

Ieškodama cheminio perdirbimo sprendimų, „NEO GROUP“ mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros bei technologų komanda dirbo keliomis kryptimis:  aktyviai dalyvavo Europos Komisijos „Horizon 2020“ programos DEMETO projekte, taip pat savarankiškai tyrė antrinės pakuotės perdirbimą skirtingais metodais. Didžiausias komandos dėmesys paskutinius du metus buvo sutelktas į švelniosios glikolizės metodą, kurį bendrovė šiuo metu ir siekia užpatentuoti.

„Mūsų sprendimo esmė yra panaudotų PET pakuočių galutinis išvalymas ir paruošimas švelniosios glikolizės būdu saugiam įvedimui į standartinį PET granulių gamybos procesą. Šitaip gauname PET granules su iki 30% perdirbto PET“, – sako R. Radajevas. Bendrovė planuoja, kad pirmoji produkcija pagal naująjį technologinį modelį bus pagaminta jau šiemet.

Naująjį „NEO GROUP“ tyrėjų ir technologų komandos išradimą bendrovė laiko didžiuliu tiesioginiu indėliu į žiedinę plastikų ekonomiką. Kompanija skaičiuoja, kad perdirbta antrinė žaliava sudarys iki 30% vienoje gamybinėje linijoje naudojamo žaliavos kiekio, taigi pagrindinio produkto gamybai bus sunaudojama iki 30% mažiau iškastinių žaliavų.

INFORMACIJA

„NEO GROUP“ priklauso tarptautinei grupei „RETAL Industries“, veikiančioje 10-yje šalių ir valdančioje 17 gamyklų. „RETAL Industries Ltd.“ Lietuvoje taip pat valdo PET ruošinių gamintoją UAB „RETAL Lithuania“ ir kamštelių bei maistinės plėvelės gamintoją UAB „RETAL Baltic Films“. „RETAL“ grupės prezidentas ir pagrindinis akcininkas yra Kipro pilietis Anatolijus Martynovas.

UAB „NEO GROUP“ – viena didžiausių polietileno tereftalato (PET) granulių gamintojų Europoje, įsikūrusi netoli Klaipėdos uosto. Savo veiklą Lietuvoje pradėjusi 2004 metais, iki šiol NEO GROUP gamykla – didžiausia privati plyno lauko investicija Lietuvoje. Dabar per metus gamykloje pagaminama per 450 tūkst. tonų, t.y. 14 proc. Europoje pagaminamo PET granulių, skirtų gaminti maisto ir gėrimų pakuotes, kiekio.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Gimnazistai įmonėje vysto išmaniojo namo projektą

Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikianti PET gamintoja UAB „Neo Group“ jau penktus mokslo metus tęsia bendradarbiavimą su Klaipėdos Baltijos ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Neo Group” paguldė ant menčių Mokesčių inspekciją

2022-ųjų vasarį Europos patentų organizacijos patentą sukurtai cheminio antrinės PET pakuotės perdirbimo technologijai gavusiai Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikiančiai ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Švietimas

Klaipėdos LEZ įmonės tęsia bendradarbiavimą su Baltijos gimnazija

Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikiančios PET gamintojos „Neo Group“ ir „Orion global PET“  jau penktus metus bendradarbiauja su Klaipėdos ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This