Jūrinio vėjo elektrines plėtos su pasauliniu energetikos lyderiu

Verslas

Tarptautinė energetikos bendrovė „Ignitis grupė“ pasirinko strateginį partnerį jūrinio vėjo parkų projektų vystymui – „Ocean Winds“ (OW)  kurią įkūrė Europos energetikos lyderės „Engie“ bei EDPR, valdančios apie 30 GW galios atsinaujinančių energetikos išteklių pajėgumus visame pasaulyje. „Ignitis grupė“ su partneriu sieks kartu dalyvauti nuo 2023 m. vyksiančiuose jūrinio vėjo parkų aukcionuose Lietuvoje.

„Engie“ ir EDPR jungtinę bendrovę OW, kuri siekia būti didžiausių pasaulio jūrinio vėjo elektrinių vystytojų penketuke, įkūrė 2020 m.

„Ignitis grupė“” strateginio partnerio jūrinio vėjo parkų projektų vystymui paiešką pradėjo 2019 m. pirmąjį ketvirtį. Per visą paieškos laikotarpį grupei pavyko užmegzti sėkmingą dialogą su Europos vėjo energetikos lyderėmis – partnerystės kvietimu susidomėjo daugiau nei dešimt bendrovių, septynios iš jų pateikė oficialias paraiškas.

Vėjo jėgainės jūroje. Asociatyvioji nuotr.

„Stiprus Europos lyderių susidomėjimas bendradarbiavimo galimybėmis buvo įrodymas, kad einame tinkama linkme, o Baltijos šalis ateityje galime matyti tarp atsinaujinančios energetikos lyderių. Strateginę partnerystę su vienais didžiausių vėjo parkų vystytojų pasaulyje „Ocean winds“ planuojame įgyvendinti dviem etapais. Pirmiausiai, „Ignitis grupė“ įgis reikiamos patirties dalyvaudama naujo vėjo parko jūroje vystymo projekte kaip mažasis partneris, o vėliau planuoja dalyvauti aukcionuose dėl projekto Baltijos jūroje vystymo. Jūrinio vėjo technologija nuolat tobulėja, be to, Baltijos jūra yra laikoma viena iš perspektyviausių vietų šio tipo energetikai vystyti“, – pranešime spaudai pažymi „Ignitis grupės“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Darius Maikštėnas.

Jei partnerės drauge plėtos planuojamą jūrinio vėjo parko projektą Lietuvoje, kurio galia, kaip numatoma, galėtų siekti apie 700 MW, „Ignitis grupei“ šiame projekte priklausys 51 proc., o strateginiam partneriui OW 49 proc. akcijų. Ekspertų vertinimu, investicijos į tokio dydžio projektą gali siekti iki 1,5 mlrd. eurų. Tai reiškia, kad dėl šios strateginės partnerystės, bendra užsienio investicijų suma į Lietuvos jūrinio vėjo energetiką gali viršyti 700 mln. eurų.

„Šių metų birželį paskelbtoje atnaujintoje ilgalaikėje grupės veiklos strategijoje įtvirtinta, kad iki 2030 metų siekiame išvystyti žaliosios gamybos pajėgumus, kurių instaliuota galia siektų 4 GW. Nemažą šių pajėgumų dalį sudarys vėjo elektrinių atviroje jūroje projektai. „Ignitis grupės“ strategijoje numatyti tikslai prisideda ir prie Lietuvos Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategijoje numatyto siekio iki 2030 m. iš vėjo energijos pagaminamos elektros dalį padidinti iki 50 procentų. Strateginė partnerystė su vienais didžiausių vėjo parkų vystytojų pasaulyje grupei leis įgyti  jūrinio vėjo projektų patirties kitose šalyse, kuri bus panaudota plėtojant vėjo energetiką jūroje Lietuvoje“, – teigia D. Maikštėnas.

„Ignitis grupė“ bus mažasis partneris vystant „Moray West“ vėjo jėgainių parką rytinėje Didžiosios Britanijos pakrantėje. Šiame vėjo elektrinių parko projekte „Ignitis grupei“ priklausys 5 proc. akcijų. Skaičiuojama, kad „Ignitis grupės“ investicijos į jūrinio vėjo elektrines Lietuvoje bus dešimt kartų didesnės nei į „Moray West“ projektą.

„Didžiuojamės galėdami pranešti apie savo strateginę partnerystę su „Ignitis grupe“, kuri ženkliai prisidės įgyvendinant mūsų verslo planą ir augimo strategiją naujose rinkose, jei prie mūsų valdomų pajėgumų prisidėtų apie 700 MW jūrinio vėjo parkas, kurį ketinama plėtoti Lietuvoje. Tuo pačiu tai sustiprins mūsų bendradarbiavimą su pagrindiniais rinkos žaidėjais regionuose, kuriuose išlaikome tvirtą lyderystę – dalinsimės savo žiniomis ir patirtimi, o tai atneš pridėtinę vertę mūsų valdomam turtui ir akcininkams”, – sako OW generalinis direktorius Spyridon Martinis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Apie tvarios energijos gamybą ir kaip tam pažaboti Baltijos vėją

Kaip Baltijos jūros vėją pažaboti tvarios energijos gamybai? Atsakymo į šį klausimą bus ieškoma su AB „Ignitis grupė“ vadovu Dariumi ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

ELTA

Sausį - antrasis vėjo jėgainių parko Baltijos jūroje aukcionas

Sausį ketinant skelbti antrąjį vėjo elektrinių parko Baltijos jūroje aukcioną, energetikos ministras Dainius Kreivys tikisi konkurso sėkmės. „Konkursas turi prasidėti ...
2023-12-28
Skaityti daugiau

ELTA

Tikisi, kad antrasis jūrinio vėjo jėgainių konkursas bus sėkmingas

Energetikos ministras Dainius Kreivys toliau laikosi pozicijos, kad pirmojo jūros vėjo elektrinių parko aukcionas buvo sėkmingas. Pasisekti, mano jis, turėtų ...
2023-09-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This