Šeimos gydytojai kelia reikalavimus dėl biurokratinės naštos

Sveikata

Rugsėjo 16 d. Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinė sąjunga (LSADPS) ir  Lietuvos šeimos gydytojų profesinė sąjunga (LŠGPS) kreipėsi į premjerą Saulių Skvernelį, sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą ir socialinės apsaugos ir darbo ministrą Liną Kukuraitį reikalaudamos mažinti socialinę ir biurokratinę apkrovą šeimos gydytojams.

„Paskutiniu metu labai padaugėjo socialinių paslaugų poreikis: nedarbingumo pažymėjimų, neįgalumo pažymų pildymas. Paciento priėmimo laikas neilgėja, o tik trumpėja, o šeimos gydytojo kompetencija plečiama ne darbo kokybės gerinimu, o paslaugų kiekio didinimu“, – teigia LSADPS pirmininkė Aldona Baublytė.

Rašte nurodoma, kad nedarbingumo pažymėjimus ne dėl ligos, bet dėl karantino, saviizoliacijos po kontakto su COVD-19 ar grįžus iš užsienio šalių galėtų tiesiogiai išduoti Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.

Šeimos gydytojus taip pat piktina begalė kitų perteklinių biurokratinių prievolių, kurių absurdiškumą nuolat komentuoja ir patys pacientai. Rašte reikalaujama, kad pacientams patekus pas gydytojus specialistus, jiems neturėtų būti privaloma nuolat grįžti pas šeimos gydytoją, o siuntimai pas specialistus galiotų iki 6-12 mėn.

Pranešime žiniasklaidai skelbiama, jog karantinas parodė, kad daug problemų sėkmingai galima išspręsti nuotoliniu būdu, tačiau profesinės sąjungos mato, jog dar daug ką ir čia reikia tobulinti. Pirmiausia – portalą e.sveikata, kuris veikia labai blogai (vidurdieniais dažnai ir iš viso neveikia) ir trikdo visą gydytojų ir slaugytojų darbą, apsunkina bendravimą su pacientu.

„Sistema turi padėti sveikatos priežiūros specialistams išvengti klaidų išrašant medikamentus ar slaugos priemones, o ne klaidinti ir ilginti darbo laiko sąnaudas“, – teigiama LSADPS ir LŠGPS rašte.

Profesinės sąjungos atkreipia dėmesį, jog į įstaigas nepriimami nauji darbuotojai, nors poreikis yra tikrai didelis. Taip pat kai kuriose įstaigose netinkamai organizuojamas darbas ir neatsakingai skirstomos gaunamos lėšos uždarbiui ir darbo bei apsaugos priemonėms įsigyti. Profesinės sąjungos įsitikinusios, jog formuojant kitų metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetą pirminė sveikatos priežiūra privalo išlikti prioritetu.

„Labai apmaudu, kad šeimos gydytojai atsiduria tarp dviejų girnų – iš vienos pusės nepatenkinti pacientai, iš kitos – organizacinės ir biurokratinės kliūtys. Tiek pacientų, tiek gydytojų nepasitenkinimas išties didelis, ir ilgiau tylėti nebegalima, todėl ir kreipiamės į valdžios atstovus, kad problemos būtų sprendžiamos“, – teigia Lietuvos šeimos gydytojų profesinės sąjungos pirmininkė Toma Kundrotė.

1 Comment

  1. :))))

    O ne kai kurie sako , kad šeimos gydytojai ir kiti medikai nedirba 🙂 Pasirodo vos spėja ir ” medicinos nesugriovė ” anot seimo opozicinių 🙂

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Nuo žmogaus papilomos viruso ragina skiepyti ir mergaites, ir berniukus

2023 metų vasario 1 dieną įsigaliojo atnaujinta Nacionalinė imunoprofilaktikos programa, pagal kurią 11 metų sulaukusioms mergaitėms ir tokio paties amžiaus ...
2023-03-01
Skaityti daugiau

Koronavirusas, Svarbu

Išvadas dėl KUL perduos teisėsaugai?

Antradienį popiet surengtos spaudos konferencijos metu sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pareiškė, kad patikrinimo Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL) išvadų viešinti ...
2020-04-07
Skaityti daugiau

Vasara

Kaip apsisaugoti nuo karščio?

Lietuvos šeimos gydytojų profesinės sąjungos pirmininkė Toma Kundrotė ragina vasarą būti atsargiems ir saugoti save bei šeimos narius. „Karščių metu svarbu ...
2019-06-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This