Dėl Kalvių telkinio bazėje neteisėtai vykdomos veiklos*

Mums rašo

Rasa Kuzavienė, Šernų ir Ketvergių kaimų bendruomenės pirmininkė
2020-09-18

Komentarų: 3

Kreipiamės į visas atsakingas institucijas, reikalaudami nutraukti taršią veiklą, vykdomą be taršos leidimo Ketvergių gyvenvietės centre, šalia didžiausios Klaipėdos r. pagrindinės mokyklos, šalia NATURA2000 Kalvių atkūriamojo tvenkinio bei šalia gyvenamųjų teritorijų.

Kalvių telkinio bazės sklypas, kurio savininkas LIETUVOS RESPUBLIKA, pagal 1999 m. sutartį nuomojamas UAB „Hidrostatyba“. Ši įmonė, remdamasi melagingais duomenimis, dirbo pagal taršos leidimą (11.2)-33-32/2005 iki 2019 m., kai pagal įstatymą taršos leidimas privalėjo būti išduotas kiekvienai veiklavietei atskirai (UAB „Hidrostatyba veiklą vykdė/o ir Gamyklos g. 4 ir 4A, Gargždų m. veiklavietėje).

Ši įmonė 5 kartus teikė paraišką taršos leidimui gauti, tačiau jis taip ir nebuvo suteiktas (duomenys iš svetainės gamta.lt).

Šiuo metu UAB „Hidrostatyba“ yra bankrutuojanti, o jos nuomojamoje teritorijoje veiklą vykdo UAB „Dantora“ (UAB „Vakarų verslo projektai“, UAB „Bugama“). (Ištrauka iš paraiškos – UAB „Hidrostatyba“ Kalvių telkinyje vykdomos veiklos gamybinė bazė įsikūrusi žemės sklype adresu Ketvergių k., Dovilų sen., Klaipėdos r. sav. (kad. Nr. 5544/0006:0038). Žemės sklypo plotas – 4,4212 ha, pagrindinė naudojimo paskirtis – kita, naudojimo būdas – nenustatytas. Žemės sklypas nuosavybės teise priklauso Lietuvos Respublikai, žemės patikėjimo teise).

Pagal sklypo naudojimo būdą šioje teritorijoje jokia gamybinė veikla negalima, įmonė (UAB „Hidrostatyba“) bandė keisti žemės naudojimo būdą į pramonės ir sandėliavimo teritoriją, tačiau nesėkmingai.

Veikla, kuri yra vykdoma šiuo metu – didžiulių riedulių skaldymas ir smulkinimas- tokia pat tarši ir nepalanki gyventojų normaliai aplinkos kokybei – vežami iš kitų karjerų didžiuliai rieduliai ir skaldomi stacionariuose, neįteisintuose įrengimuose, gyvenvietėje nuolat girdimas garsas, tapatus geležinkelio transporto judėjimui, tik jis nuolatinis ir trunkantis ilgas darbo valandas.

UAB „Dantora“ direktorius R. Burba tvirtina, kad teritorija yra laistoma druskingu naftos gręžinių vandeniu, kuris iš esmės yra atlieka, o šios medžiagos saugos lapuose rašoma, jog ši medžiaga negali patekti į atvirus vandens telkinius.

Bendruomenė turi spėjimų, kad UAB „Dantora“ naudoja vandenį iš valstybinio žemės sklypo su savo teritorijoje veikiančia siurbline, už vandenį nemokėdama gamtos išteklių mokesčio.

Pažymėtina, jog UAB „Hidrostatyba“ veiklos vykdymo metu iki 2012 metų (TIPK atnaujinimas 2012 m.) privalėjo įsirengti lietaus nuotekų surinkimo sistemą, ko taip ir nebuvo padaryta, ir Aplinkos apsaugos departamentas neužtikrino, kad ši įmonė vykdytų taršos leidime iškeltas veiklos vykdymo sąlygas.

Prašome konstatuoti, kad naujieji nuomininkai, naudodamiesi valstybės turtu, dar labiau teršia aplinką. ŪV vykdytojai turi prisiimti ir visas prievoles šioje teritorijoje, kurios ateina su vis dar galiojančiu taršos leidimu.

Remiantis šia ir visa viešai žinoma informacija dėl Kalvių telkinio bazės veiklavietės:

1. Reikalaujame sustabdyti taršos leidimo (11.2)-33-32/2005 galiojimą, išduotą UAB „Hidrostatyba“.

2. Nutraukti ir užplombuoti galimai neteisėtą vandens paėmimą naudojimui iš valstybinio sklypo be kontrolės ir mokesčių už gamtos išteklius.

3. Nutraukti taršią ir triukšmingą veiklą gyvenvietės centre, vykdomą Ketvergių gyvenvietėj be jokio teisinio pagrindo, užkirsti kelią teritorijos užteršimui naftos gręžinių atlieka.

*Kreipimasis į Aplinkos ministeriją, Aplinkos apsaugos agentūrą, Aplinkos apsaugos departamentą

3 Comments

  1. Algirdas

    Bilda, tikrai bilda iš tos pusės

    Reply
  2. visa neteisėta veikla

    Leidžia AAA. , Apsaugos departamentas kurie sulipusi su Grunbliausku

    Reply
  3. Kamara

    Šaunu, kad baigėsi verslo įvestas savivaliavimas ir privalės dirbti taip, kad aplinkai būtų daroma kuo mažesnė žala.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Teismas: smėlio ir žvyro karjero Klaipėdos rajone projektas sustabdytas teisėtai

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) teisėjų kolegija trečiadienį administracinėje byloje dėl Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos sprendimo nepritarti UAB „Dantora“ planuojamai ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Peštynėse dėl pusės milijono Uosto direkcijos eurų - likviduojamos įmonės pergalė

Pirmos instancijos teismas priėmė sprendimą byloje, kurioje dvi uosto krantines rekonstravusi Latvijos įmonė norėjo gauti iš Klaipėdos valstybinio jūrų uosto ...
2024-03-12
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This