Kuo tikėti dėl giliavandenio uosto: valdžia ar socdemais ir konservatoriais?

Mums rašo

Virginija Jurgilevičienė
2020-09-20

Komentarų: 15

Jaunimas iš organizacijos „Apskritas stalas“ ketvirtadienį pakvietė klaipėdiečius į Danės apygardos vienmandačių kandidatų diskusiją.

Į organizuotą diskusiją kažkodėl atvyko žurnalistas tik iš „Atviros Klaipėdos“, o kita žiniasklaida ignoravo. Tikimės, kad jo nuotraukos iš renginio geresnės, negu mūsų, visuomenininkų.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Mums, Danės apygardos gyventojams, iš Melnragės, Miško kvartalo, Universiteto rajono svarbiausia buvo sužinoti, kokią kandidatai į Seimą turi nuostatą, kokios laikosi pozicijos dėl Lietuvos Respublikos teritorijos bendrojo plano „Lietuva 2030″.

Apie išorinį uostą ir Lietuvos Respublikos teritorijos Bendrąjį planą didžioji dalis kandidatų, o tai Laisvės partijos atstovas Nerijus Vitkauskas, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos deleguotas nepartinis Antanas Kontautas, Liberalų sąjūdžio partijos narys Saulius Budinas, Darbo partijos atstovas Giedrius Bindza, iš viso pratylėjo. Tragedija! Jie ruošiasi atstovauti pajūrio krašto gyventojus ir nežino, kokius strateginius objektus Klaipėdos regionui yra numačiusios Sauliaus Skvernelio vadovaujamos ministerijos.

Konservatorių partijos atstovas Arvydas Pocius, manydamas, kad tuo klausimu yra per silpnas, paprašė atsakyti partijos narį, Klaipėdos miesto Tarybos atstovą Andrių Petraitį. Šiam klaipėdiečiui išorinio uosto statyba Melnragėje atrodo neįtikėtina ir todėl jis užsiėmė auditorijos raminimu, kad toks objektas nebus pastatytas. Tokią pat nuomonę turėjo ir Romualdas Sakalauskas, kurį kandidatu į Seimą iškėlė Lietuvos socialdemokratų partija.

A. Petraitis, R. Sakalauskas ruošiasi tvarkyti valstybės reikalus, tačiau juos išklausius, susidarė nuomonė, jog valstybę jie tvarkys be jokių planų, o jei yra paruošti perspektyviniai projektai, tai juos išmes į šiukšlių kibirą. Vyrai, Lietuvos bendrasis planas praėjo beveik visus viešinimo etapus, liko vienintelis susitikimas su visuomene – spalio 5 d. 10 val. Valdovų rūmuose (kviečiame dalyvauti). Planai turi ir įgyvendinimo terminą.

Lietuvos Respublikos bendrajame plane yra numatyta, kad strateginis objektas – išorinis uostas turi būti pastatytas iki 2030 m.. Tai parašyta ir pavaizduota sprendiniuose, kurie eksponuojami merijoje, Danės 17 ir, lyg pasityčiojant, pavadinti darnia Lietuvos ateitimi.

Kokia šventa dvasia yra aplankiusi Klaipėdos tarybos narį A. Petraitį ir gydytoją R. Sakalauską, kad jie gali aiškinti, jog išorinio uosto nebus, kai visi popieriai baigiami tvarkyti, net patvirtinti Seime?

Ką daryti, kai jau yra suprojektuotas monstras, kuris sunaikins miestą ir pajūrį? Centro partijos – Tautininkai kandidatas į Seimą Naglis Puteikis teigė, kad būtina tokį projektą naikinti.

Mielieji kandidatai, kol objektas, kuris neš tik nuostolius Lietuvos biudžetui yra pateikiamas kaip ypatingos svarbos projektas, tol atrodo vaikiškomis kalbos, kad jis nebus statomas. Išorinis uostas ties Melnrage turi būti išbrauktas iš Lietuvos Respublikos bendrojo plano sprendinių. Toks reikalavimas yra ir Klaipėdos bendruomenių asociacijos. Ji paruošė peticiją ir ragina pasirašyti. Jei dar nepasirašėte, pasirašykite. 

Tiesa, labai keistai elgiasi kai kurie Laisvės partijos kandidatai. Pajūrio apygardos kandidatė Birutė Andriuškaitė, kuri ne tik atėjo į susitikimą, bet ir pažadėjo paruošti filmuotą medžiagą apie išorinį uostą, pakalbinti architektą Edmundą Benetį. Į susitikimą su architektu atėjo ir Laisvės partijos atstovas kandidatas Marių apygardoje Vaidas Šukys, kuris taip pat mano, kad išorinis uostas Melnragėje – netinkamas sprendimas. Jiems rūpi Klaipėdos ateitis. Kodėl neįdomu kas nutiks Lietuvos pajūriui, kodėl abejingi klaipėdiečių svarbiausiai problemai kiti Laisvės partijos kandidatai Mindaugas Tarnauskas, Nerijus Vitkauskas?

Krikščionių sąjungos partijos kandidatas Evaldas Jurkevičius atvyko į susitikimą, išklausė E. Benetį ir pareiškė, kad palaiko reikalavimą naikinti Lietuvos Respublikos bendrojo plano sprendinį dėl išorinio uosto bei padės rinkti parašus.

Žaliųjų partijos kandidatė į Seimą Liudvika Kuzminčiūtė, nors yra susipažinusi su Lietuvos bendruoju planu, taip pat atvyko pasiklausyti.

Valstiečių partijos kandidatas Mindaugas Bastys, atvykęs į susitikimą, papasakojo, jog jie bandė keisti Lietuvos bendrajame plane numatytą išorinio uosto vietą. Klaipėdos valstiečiai paruošė projektą ir su juo supažindino visuomenininkus bei nuvežė vadams į Vilnių. Tai būtų sala prie Karklės, ar kitoje vietoje ir taip būtų žymiai sumažintas neigiamas poveikis jūros pakrantei bei Klaipėdos miestui su Giruliais. Projektas galimai būtų finansuojamas iš Europos Sąjungos, nes žalia, neteršianti gyvenamąją aplinką pramonė, yra prioritetas Europos fondams.

Tikimės, kad Klaipėdos ir Lietuvos pajūrio ateitis yra svarbi ir kitų partijų kandidatams į Seimą. Jų laukiame rugsėjo 21 d. pirmadienį, 17 val., merijoje (Danės g. 17).

15 Comments

  1. Kamara

    Kas čia per specialistas. Olandai belgai stato, tai ir mes, Melnragėje. O srovės Baltijos jūroje, kurios neša smėlį tokios pat kaip Šiaurės jūroje? Pastačius jūroje, Melnragėje, betoninę užtvarą, kas nutiks su povandeninėmis srovėmis? Jos susiras kitą kelią. Mokslininkai sako, kad Lietuvos pajūriui iki Palangos, o galimai ir iki Latvijos sienos, bus padarytas ilgalaikis, neigiamas poveikis, prarasime pliažus, statysime bangolaužius. Kitaip sakant, mokėsime milijardus, kad sustabdytume jūros srovių neigiamą poveikį.

    Reply
  2. Nesiseka konservatoriams

    Na, kaip sekasi šventieji konservatoriai?
    Kur jūsų protas, darbeliams prieš rinkimus?
    Jus Klaipėdoje gali rinkti tik neišprusę. Jūsų bėda bilotaitė, lansbergiai ir „šventieji” nėgėjiški „darbeliai”. Teks dar padirbėt su savimi, norint prieiti pre lovio 🙂
    Petrošius dabar gakės didžiuotis savo papildomis juostomis eismui reguliuoti aplink turgų:)
    Eilinį kartą šaunuoliai Atvira Klaipėda!
    Būtinai paremsiu jus!

    Reply
  3. Centro vaikis

    Olandai ir belgai didina savo uostų ir valstybių teritorijas „stumdami” krantą į jūrą ir neteko girdėti, kad ten būtų iš nevilties susideginęs nors vienas gamtosaugininkas.

    Reply
  4. Artiomas

    Konservatoriai ir socialdemokratai tapo lyg dvyniai. Meluoja nesusiriesdami, kai kalbama apie išorinį uostą, atseit jo niekas nestatys. Parlamentinių partijų kandidatai, nusiimkite rožinius akinius, planas, kaip sunaikinti jau baigiamas ruošti. Kai bus patvirtintas ir prasidės statybos, tai valdžia teigs, o kur jus buvote, kai viešinome, kai kvietėme išsakyti savo nuomonę. Dar turime laiko – netylėkime ir melagiais konservatoriais ir socialdemokratais netikėkime.

    Reply
  5. Aldona

    Mylintys Klaipėdą!!! Neatiduokim drakonams pajūrio!!!

    Reply
  6. Kaip ir visada...

    Darbo partija žada sukurti 180000 darbo vietų. Investicijos mat iš užsienio…
    O be ėjimo į postą tų darbo vietų negalima kurti?
    Čia panašiai kaip Madagaskare, kur alga 20€… Tai lietuviai ten irgi yra investuotojai!… ☝️??
    Jeigu nėra kuriamos Lietuvoje valstybinės ar bent jau lietuvių įmonės, amen, tokia šalis pasmerkta. Pigios darbo jėgos eksporto valstybė su modernaus dizaino vergija.
    Investicijos mat iš užsienio čia… Į Akmenę LEZ zonoje irgi investicija ☝️? be mokesčių jokių gyvent labai smagu turint tiek aplink naivių žmonių vergų… Durniui paskutiniui aišku, kam dar skelbti briedus? Jokios šeimos joks jaunimas nė vienam į postą einančiam nerūpi, tik apetitas auga bevalgant… Štai ir viskas. Tokios šalys kaip Lietuva sukčiams aukso kasyklos yra. Taip va. ??

    Reply
  7. Sodoma Gomora

    Vadinasi bus modifikuotas socializmas modernaus dizaino vergija… Reiškia gerai tik tiems bus, kas valdžioje, o visi kiti, kas dar galit, bėkit iš čia….

    Reply
  8. Kas klauso žmoniu nuomonės?

    O niekas
    BENDRININKŲ GRUPĖ SKVERNELIS MAŽEIKA GRUBLIAUSKAS NENIŠKIS IR KONSERVATORIAI SUGALVOJO KAIP IŠPLAUS MŪSŲ PINIGUS. TAI —VAT IR IŠORINIS UOSTAS STATYBOS TAI PINIGU PLOVYKLOS. bus kai stadionas

    Reply
  9. Klaipediete

    Iš visų kandidatų Danes apggardoje
    konkrečiai ,trumpai , išsamiai šnekejo Puteikis, jis vertas atstovauti klaipediečiu seme

    Reply
    • Eik tik

      Puteikiai irgi slidūs sraigteliai pasroviui prie to paties ir dėl to paties…

    • GM

      Tai p Puteikis ir dabar Seime, ir ką?

  10. Pensininke

    Protu nesuvokiama, kai Lietuvos bendrajama plane pažyméta, kad Baltijos pajūrys nesaugoma valstybes teritorija, kai Lietuvoje saugomi ežerai, piliakalniai, pajūrys valdžios vyrams, tai valstybines reikšmès pramonine teritorija nesanti pinigelius, o žogus čia niekas

    Reply
  11. Antanas

    Buvo įdomus susitikimas, susitikimo vinis- N. Puteikienės pasisakymas, ji , neišgalvotais faktais paremtu pasisakymu, bandė triuškinti Puteikio konkurentus. Dalyviai padarė išvadas ir pasiūlė visiems kandidatams į sekantį susitikimą atsivesti savo žmonas ir taip pat surengti tokį šeimos spektaklį. Realiausiai kalbantis ir mąstantis man pasirodė gydytojas R. Sakalauskas, tai žmogus , kuris žino ką daryti ir kaip daryti, tuos gebėjimus jis įrodė savo darbais Klaipėdoje. Kai kurie kandidatai , esantys dabar valdžioje ir net Seime pažėrė daug kaltinimų esamai tvarkai. Tai norisi paklausti, ką veikiate tame Seime, kad tų blogybių vis dar yra. Už ką gaunate algas, jei nieko padaryti negebate? R. Sakalauskas kandidatuoja į Seimą Danės apygardoje ir tos apygardos žmonių rankose sprendimas ar turėsime žmogų Seime, kuris galėtų įveikti chaosą sveikatos apsaugos sistemoje. Dabartinė sveikatos apsaugos sistema galimai įtakota dubkasių ir „graborių, nes patekti pas gydytoją gali tik sveiki žmonės, nes ligoniams nepakanka jėgų. Gydomės arklių tepalu ir auksiniu ūsu, nes ne gydytojas gali spręsti kokiais vaistais mus gydyti, o ministras.

    Reply
    • N.Puteikienė

      Aš labai lauksiu kitų kandidatų žmonų klausimų :). Tiesą sakant, visiškai nesvarbu, kas klausimą užduoda – svarbu yra atsakymas. O debatai su klausimais – ar vyturys, ar pelėda esate – beprasmiai. Na, nebent būtent pagal tokius kriterijus kandidatus rinksitės 🙂

  12. Gabija

    Nesuvokiama sveiku protu niekaip šitoks saugoma gamta niokojantis „projektas”. Jei jau kažkam taip baisiai prireike to uosto, tai puiki vieta ji kurti butu Buitinge! Ten jau ir taip vyksta pramonė, gyvenamuju zonu praktiškai nera, tai pats kraštelis mūsu rekreacinio pajūrio juostos, taigi prašom
    imkit ir statykit Buitingėje, o ne ten, kur didžiuliai gyvenamieji rajonai, saugomos vertingiausios pajūrio teritorijos ir rekreacinė teritorija skirta žmoniu poilsiui! Pati gyvenu Melnrageje jau virš metu ir tikrai baisiai girdisi traukiniai, dreba žeme viduri nakties, o apie kvapus ir apskritai tos teritorijos pramonine tarša, jau neber ka bepasakyti…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Išsigando Linutės*

Pasižadėjusi prieš kiekvieną Klaipėdos miesto tarybos posėdį rėžti kalbą iš „Klaipėdiečių tribūnos” Virginija Jurgilevičienė pažado netesėjo. Ketvirtadienį jos posėdyje nebuvo. ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This