Skautų gatvė virs aikštele ir be teismo?

Miestas, Svarbu

Regionų apygardos teismo Klaipėdos rūmams eilinį kartą nepavyko pradėti nagrinėti trečiosios bylos, susijusios su per prestižinį Girulių kvartalą jūros link einančia Skautų gatve.

Šįkart bylos nagrinėjimas buvo atidėtas dėl kvartalo narius vienijančios bendrijos „Gintaro krantas” advokato prašymo leisti pateikti dokumentus, rodančius, ką bendrija perėmė iš anksčiau čia buvusią stovyklą valdžiusios Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos („Klasco”).

Pirmą sykį klausimą, ar teisėtai užtverta dalis Skautų gatvės, einančios per kvartalą, pastatytą buvusios pionierių stovyklos vietoje, dar 2006-ųjų kovą iškėlė tuometinė dienraščio „Vakarų ekspresas“ žurnalistė Natalija Mogučaja-Vaineikienė.  Martyno Vainoriaus nuotr.

Žinia, šiuo metu teismuose yra dar dvi bylos dėl minėtosios Skautų gatvės. Klaipėdos apylinkės teismas turės nagrinėti iš Aukščiausiojo Teismo grįžusį bendrijos skundą dėl Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) sprendimo nutraukti dalies sklypo (gatvės, kelių prie namų bei ploto, kuriame bendrija esą ketina statyti bendruomenės namus) nuomos sutartį. Tačiau šis procesas yra sustabdytas tol, kol bus priimtas galutinis sprendimas byloje, kurią kartu su kaimyne Irena Baltruniene užvedė minėtajame kvartale gyvenantis Klaipėdos universiteto infrastruktūros prorektorius Benediktas Petrauskas, anksčiau vadovavęs šiai bendrijai. Jiedu ginčija NŽT sprendimą išimti iš viso sklypo tą dalį, kuri būtų skirta Skautų gatvei. Sutikimą tokiam veiksmui buvo davusi pati bendrija, kuriai tuo metu vadovavo verslininkas ir politikas Arūnas Tuma.

Trečiojoje byloje bendrija ginčija Registrų centro sprendimą neįregistruoti minėtosios gatvės kaip bendrijai priklausančios automobilių stovėjimo aikštelės.

Šios bylos nagrinėjimas dėl karantino jau buvo atidėtas du kartus – balandį ir gegužę. Nepavyko jos pradėti nagrinėti ir šį trečiadienį.

Posėdžio metu bendrijai atstovaujantis advokatas Jovitas Elzbergas teigė, kad reikėtų atidėti bylos nagrinėjimą, kad būtų galima prijungti dokumentus, kurie rodo, ką bendrija perėmė iš „Klasco”.

„Tai buvo žinybinė pionierių stovykla, kuri niekada nepriklausė savivaldybei”, – akcentavo advokatas.

Bylą nagrinėjančios kolegijos nariui teisėjui Remigijui Arminui paklausus, kodėl toks prašymas pateikiamas tik posėdžio metu ir ar vėliau vėl nebus sulaukta priekaištų, kad neva teismas vilkina procesą, J. Elzbergas atsiprašinėjo ir tikino, kad taip nutiko dėl neapsižiūrėjimo, nes jis prie bylos prisijungė neiškart.

Registrų centrui byloje atstovaujanti specialistė Ilona Jurevičienė savo ruožtu akcentavo, kad skundžiamas sprendimas, kurį ši valstybės įmonė priėmė vadovaudamasi konkrečiais jai bendrijos pateiktais dokumentais.

„Jei turima naujų dokumentų, pagal kuriuos galėtų būti priimtas kitoks sprendimas, juos galima pateikti Registrų centrui ir jis juos vertins iš naujo, o dabar kaip ir nėra pagrindo atidėti bylos nagrinėjimo”, – sakė ji.

„Siūlymas logiškas ir svarstytinas. Yra patinė situacija, nes nei mes galime registruoti aikštelės, nei savivaldybė gatvės. Galbūt mes atsisakysime šio skundo davus laiko”, – teigė J. Elzbergas.

Teisėjų kolegijos pirmininkė Laimutė Jokubauskaitė paskelbė, kad teismas tenkina bendrijos advokato prašymą ir atideda bylos nagrinėjimą iki gruodžio vidurio. Kartu ji priminė, kad išsisprendus ginčą su Registrų centru neteisminiu keliu bendrija gali kreiptis dėl bylos nutraukimo ir nelaukdama minėtojo posėdžio – atitinkamas sprendimas būtų priimtas rašytine tvarka.

ISTORIJA

Pirmą sykį klausimą, ar teisėtai užtverta dalis Skautų gatvės, einančios per kvartalą, pastatytą buvusios pionierių stovyklos vietoje, dar 2006-ųjų kovą iškėlė tuometinė dienraščio „Vakarų ekspresas“ žurnalistė Natalija Mogučaja-Vaineikienė.  Nepaisant jos ir kitų žurnalistų atliktų tyrimų, periodiškai vis pasirodydavusių publikacijų, situacija nėra pasikeitusi iki šiol – ties Pamario gatve įrengtas užkardas pakyla tik ratuotiems kvartalo gyventojams, o nuo kopų pusės joks automobilių eismas neįmanomas, nes čia įrengti vartai su spyna.

Klaipėdos savivaldybės administracijai galiausiai nusprendus įregistruoti šią gatvę kaip miesto turtą (Kelių įstatymas numato, jog gatvės nuosavybės teise priklauso savivaldybėms), to padaryti nepavyko, nes dalis gatvės pateko į „Gintaro krantui“ išnuomotą sklypą, o servituto čia neliko dar 2003 metais, kai tuometinė apskrities viršininkė Virginija Lukošienė, vėliau pati įsikūrusi šiame kvartale, pasirašė susitarimą dėl valstybinės žemės nuomos sutarties pakeitimo su tuometine sklypo nuomininke „Klasco“. 2004 m. gruodį apskritis nutraukė sutartį, pasirašytą su „Klasco“, ir sudarė sutartį su „Gintaro krantu“, kuris prieš tai buvo šio sklypo subnuomininkas.

Galiausiai savivaldybė kreipėsi į Nacionalinę žemės tarnybą, kad ši pašalintų kliūtį miestui tapti gatvės savininku. Ji atliko patikrinimą ir konstatavo, kad sklypo dalis (gatvė, keliai prie namų bei plotas, kuriame bendrija esą ketina statyti bendruomenės namus) naudojama ne pagal paskirtį ir nusprendė nutraukti jo nuomos sutartį. Toks sprendimas sukėlė bendrijos „Gintaro krantas“ narių nepasitenkinimą ir jie pateikė ieškinį.

2 Comments

  1. a....?

    Keista , kad tokia pati užtvara yra ir už 500 metrų į šiaurę , norint patekti į buvusios „Žuvėdros ” pionierių stovyklos teritoriją . Ten žemė taip pat Valstybinė . Kodėl Nacionalinė žemės tarnyba ieškinius ir tyrimus daro separuotai ? Ar tiesiog vykdo kažkieno privačius užsakymus ?
    Gatvių apribojimai Lietuvos piliečiams jomis važinėti , gali būti suteikiami tik to miesto ar rajono Savivaldybės Administracijos Direktorių įsakymais . Tai jei tokie yra, reiktų direktorių ir paklausti . Kaip Martynai manote ? Dabar prikibome prie tų vargšų skautų , ar Gintaro kranto , liaudyje vadinamų Lukiškių kvartalo gyventojų ..
    Jei šią temą kas su kastuvėliu ar rimtu plunksnakočiu pakapstytų , įdomus reikaliukai ant Lietuvos prasidėtų .

    Reply
  2. Nezabitauskas

    Man nelabai rūpi, ar teisėtai įrengtas Skautų kvartalo užkardas. Svarbiau būtų išsiaiškinti, ar teisėtai vietoj vaikų stovyklos atsirado Skautų kvartalas. Anais laikais „Vakarų ekspresas” tokio klausimo nenorėjo ar nedrįso kelti. O šiais laikais? Gal Skautų kvartalą reikia grąžinti vaikams arba griauti taip pat, kaip ponios Šakalienės priestatą?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Verslininkai vėl įrodė Neringos valdžios savivaliavimą  

Juodkrantėje įsikūrusi UAB poilsio namai „Ąžuolynas“ dar kartą teisme įrodė, kad Neringos valdžia nepagrįstai jai nesuteikia mokesčių lengvatų. „Atvira Klaipėda“ ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Egidijui Šakaliui nepadėjo ir Aukščiausiasis Teismas

Ir teismų praktiką formuojanti aukščiausia instancija konstatavo, jog Neringos savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Šakalys buvo nepagrįstai praturtėjęs buvusios darbovietės – ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This