Jūrininkams stiprinamos socialinės garantijos

Uostas ir jūra

Dėl piratavimo ar ginkluoto laivo plėšimo į nelaisvę patekusiems Lietuvos jūrininkams numatoma užtikrinti atlyginimų ir kitų išmokų apsaugą, taip pat užtikrinti jų repatriaciją ekstremalių situacijų atveju bei kitas socialines garantijas. Tokiems Susisiekimo ministerijos inicijuotiems Prekybinės laivybos įstatymo pakeitimams šiandien pritarė Vyriausybė.

„Svarbu, kad į ekstremalią situaciją patekę jūrininkai nebūtų palikti likimo valiai – kad nelaimės atveju jie patys ir jų šeimos neliktų be teisėtų pajamų, taip pat kad būtų pasirūpinta jų grįžimu į tėvynę, jei laivo savininkas nesugebės tuo pasirūpinti. Prekybinės laivybos įstatymo pakeitimai būtų taikomi visiems laivų, plaukiojančių su Lietuvos vėliava, įgulų nariams“, – pranešime žiniasklaidai sako susisiekimo ministras Jaroslav Narkevič.

Siekiant tinkamai užtikrinti jūrininkų socialines garantijas, įstatymo pakeitimais siekiama įteisinti jūrininkų atlyginimų ir kitų išmokų apsaugą, kai jūrininkai laikomi nelaisvėje dėl piratavimo ar ginkluoto laivo plėšimo, bei įtvirtinti konkrečius atvejus, kada jūrininkas turi teisę nutraukti darbo sutartį neprarasdamas teisės į repatriaciją.

Taip pat numatoma, kad sergantis jūrininkas būtų išlaipinamas į krantą tik tame artimiausiame uoste, kuriame gali būti suteiktos reikiamos asmens sveikatos priežiūros paslaugos arba yra galimybė repatrijuoti jūrininką į jo nuolatinę gyvenamąją vietą, jei dėl sveikatos būklės jis gali keliauti.

Be to, siūloma įtvirtinti nuostatą, pagal kurią laivo valdytojas ar jo atstovas privalo imtis priemonių, kad apsaugotų laive esantį susirgusių, sužalotų, mirusių ar žuvusių jūrininkų turtą ir grąžintų jį jūrininkams, o jų mirties atveju – jų artimiesiems giminaičiams.

Prekybinės laivybos įstatymo pakeitimai parengti įgyvendinant Tarptautinės darbo organizacijos 2006 m. Konvenciją dėl darbo jūrų laivyboje, juos rengiant atsižvelgta į Lietuvos jūrininkų sąjungos nuomonę. Įstatymo pakeitimai įsigalios, jei jiems pritars Seimas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

ELTA

„Belaruskalij“ procese suformuotas arbitražo teismas

Dėl Baltarusijos kalio trąšų gamintojos „Belaruskalij“ inicijuoto proceso prieš Lietuvą, 2024 m. pradžioje buvo suformuotas arbitražo teismas, informuoja Susisiekimo ministerija. ...
2024-02-11
Skaityti daugiau

Transportas

Tarp Žaliojo susisiekimo apdovanojimų laureatų - ir „Klaipėdos keleivinis transportas“

Vilniuje vykstančio tarptautinio Transporto inovacijų forumo metu penktadienį buvo įteikti Žaliojo susisiekimo apdovanojimai. Trečius metus iš eilės šie apdovanojimai teikiami ...
2023-11-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This