Dėl sovietinių gatvių pavadinimų ir lentelių – diskusija

Miestas, Svarbu

Sovietinių laikų lentelių, ženklų ir net gatvių pavadinimų uostamiestyje likimą ketvirtadienį nagrinėjo Klaipėdos savivaldybės Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija. Tačiau ji nusprendė, jog pokyčiai kol kas nereikalingi, nes būtina platesnė diskusija.

Daugiausia pritarimo sulaukė siūlymas nukabinti Antanui Venclovai skirtą atminimo lentą. krastogidas.lt nuotr.

Siūlė pervadinti dvi gatves

Prašymą nuimti Klaipėdoje esančias sovietines lenteles, nukelti ženklus Klaipėdos savivaldybės administracijai pateikė aktyvus visuomenininkas Michailas Denisenko. Jis prašė nukelti ant Vilties g. 4 esančio pastato pakabintą atminimo lentą Antanui Venclovai, taip pat – sovietinę lentelę, skirtą Juliui Janoniui, esančią ant J. Janonio gatvės pradžioje stovinčio pastato.

M. Denisenko nuomone, reikėtų panaikinti ir ant Manto g. 1 pastato esantį sovietinį ženklą – herbą.

Papildomai jis pasiūlė apsvarstyti S. Nėries ir J. Janonio gatvių pavadinimų galimą keitimą.

„Šie asmenys neturėjo jokio ryšio su Klaipėda. S. Nėries gatvei būtų tikslinga grąžinti prieškarinį Stoties gatvės pavadinimą, o J. Janonio gatvei suteikti kitą pavadinimą, kadangi buvęs Pievų gatvės pavadinimas jau suteiktas kitai gatvei. Tinkamai nėra įamžintas Mažosios Lietuvos gelbėjimo komiteto nario, mažlietuvio, mecenato V. Šaulinsko atminimas, todėl atnaujinta J. Janonio gatvė galėtų būti tinkama šiam asmeniui įamžinti“, – savo poziciją rašte Klaipėdos savivaldybės administracijai dėstė M. Denisenko.

A. Venclovos atminimo lentą jis siūlo nukabinti todėl, kad jis su Klaipėda yra susijęs tik tiek, kad 1934-1939 m. čia mokytojavo.

„Šis asmuo tiesiogiai veikė prieš Lietuvos valstybę: 1940 metų liepą dalyvavo vadinamojo „Liaudies seimo“ veikloje, tų pačių metų rugpjūtį buvo delegacijos sudėtyje, kuri dalyvavo TSRS aukščiausiosios tarybos sesijoje, inkorporavusioje Lietuvą į Sovietų sąjungos sudėtį. Jis 1940 metų birželį tapo Lietuvos TSR švietimo ministru. A. Venclova yra tarybų Lietuvos himno žodžių autorius“, – dėstė M. Denisenko.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis M. Denisenko informavo, kad jo prašymai bus perduoti svarstyti Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijai, kad ši suformuotų savo išvadas ir pasiūlymus.

Svarstė atsiklausti visuomenės

Ketvirtadienį šios komisijos posėdyje visuomenininko prašymas ir buvo nagrinėjamas. Tačiau komisijos nariai nė vienai prašymo daliai nepritarė.

„Paminklų griovimas, lentelių keitimas yra tokia kontraversiškai vertinama veikla. Bet padiskutuoti šiuo klausimu reikia“, – teigė komisijos pirmininkas Klaipėdos mero pavaduotojas Arvydas Cesiulis.

Anot komisijos pirmininko pavaduotojo istoriko Vasilijaus Safronovo, reikia atskirai nagrinėti tris prašymo dalis: nukelti lenteles, keisti gatvių pavadinimus ir nukabinti A. Venclovos atminimo lentą.

„Lietuvoje tokių kultūrinių reiškinių vertinimas tik įsibėgėja, diskutuojama ir dar neturime principinio vertinimo, o kai jo neturime, tai ir skubėti lyg nereikėtų. Mums niekas netrukdo atidėti klausimą, kol pasibaigs diskusijos, kol išsirutulios bendros nuostatos visos Lietuvos mastu“, – kalbėjo komisijos narys Klaipėdos universiteto profesorius Albinas Drukteinis.

Jam prieštaravo kitas komisijos narys, Klaipėdos miesto tarybos narys Andrius Petraitis.

„Nežinau kokio čia nacionalinio susitarimo reikia. Kiekviena savivaldybė pati sprendžia, kaip pavadinti savo gatves. Tačiau Klaipėdoje gatvių keitimo klausimą reikėtų svarstyti plačiau, nes abejonių kelia ne tik J. Janonio ir S. Nėries, bet ir Paryžiaus komunos, dar kelių gatvių pavadinimai. Kalbant apie A. Venclovos atminimo lentelę, pritarčiau, kad šitai lentelei jau ne vieta būt ant to namo. Mes neturime įamžinę Lietuvos himno autoriaus Vinco Kudirkos atminimo, o turime lentelę tarybinio himno autoriui. Ir dar neatrandame ryžto priimti rimtesnių sprendimų, kad tai pasikeistų. Jei dabar būtų pateikti siūlymai įamžinti J. Janonį ar A. Venclovą, tikrai jiems nepritartume, bet nerandame jėgų priimti atvirkštinį sprendimą“, – kalbėjo A. Petraitis.

A. Venclovos lentelės nukabinimui pritarė ir istorikė Zita Genienė, tačiau pabrėžė, kad ta atminimo lenta turėtų atsirasti muziejuje.

„Dėl gatvių pavadinimų keitimo reikėtų platesnės diskusijos, tikslinga būtų atsiklausti visuomenės nuomonės. Be to, gatvių pavadinimų keitimas susijęs su daugybę kitų reikalų, kuriuos tektų spręsti gyventojams“, – nuomonę reiškė Z. Genienė.

V. Safronovas siūlė Klaipėdos savivaldybei išsiaiškinti, kam priklauso ant Vilties gatvėje esančio namo pakabinta A. Venclovos atminimo lenta ir kiek kainuotų ją nuimti.

Komisijos nariai balsavo dėl trijų M. Denisenko prašymo dalių. Beveik vienbalsiai nutarta, jog nereikia keisti J. Janonio ir S. Nėries gatvių pavadinimo, taip pat kone vienbalsiai nuspręsta, kad nereikia nukabinti J. Janonio lentelės.

Balsuojant dėl A. Venclovos atminimo lentos nukabinimo, A. Petraitis pasisakė už, trys komisijos nariai buvo prieš, o trys susilaikė, tad nepritarta ir šiam prašymui.

7 Comments

  1. Zigmas

    venclovas,giras, cvirkas ir panašius reikia perkelti į Gruto parkus

    Reply
  2. Rasa

    Bet prieš tai reikėtų grąžinti vardą upei…

    Reply
    • Daniel

      Kad upe vel būtų Dangė

  3. Rasa

    Gal pirmiausiai grąžinkim Dangės gatvės pavadinimą?

    Reply
  4. Jonas

    – balsavo už sovietinių pavadinimų palikimą (gerbimą) dabartinės Lietuvos uostamiesčio gatvėse .

    Reply
  5. Anonimas

    Visai nekeista , kad slaviškos tautybės kilmės istorikas Safronovas (ir dar komisijos pirm. pavaduotojas

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

300 metų sulaukęs Imanuelis Kantas kviečia į svečius pas Herkų Kantą

Balandžio 22-ąją sukanka 300 metų nuo vieno ryškiausių žmonijos filosofinio paveldo kūrėjų – Imanuelio Kanto – gimimo. Kad ši data ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Piliavietės grįžimas miestui: istorija jau siekia pusšimtį metų

Vienas iš ryškiausių sovietmečio urbanistinių Klaipėdos pokyčių – miesto gimimo vieta, kurioje iki XVIII a. pabaigos stovėjo pilis, tapo uždara ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This