Irenos Šakalienės namas: nepatenkinti visi

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjai Irenai Šakalienei ir jos dukroms priklausančio namo, esančio K. Donelaičio g., rekonstrukcijos bei su tuo susijusių žemės pirkimo sandorių istorija toliau suksis teismuose – dėl pirmos instancijos sprendimo buvo pateikti net keturi apeliaciniai skundai.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdos apygardos teismas rugsėjo pradžioje buvo paskelbęs, kad bylą inicijavusios prokuratūros pretenzijos yra iš dalies pagrįstos.

Žinia, prokuratūra prašė pripažinti negaliojančiomis valstybinės žemės sklypo Klaipėdoje, K. Donelaičio g. 12, visas keturias pirkimo-pardavimo sutartis, panaikinti statybos leidimą bei nugriauti pradėtą statyti vadinamąjį priestatą, o valstybei grąžinti visą žemės sklypą. Už juos sumokėtus pinigus savininkėms pasiūlyta priteisti iš Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT). Aiškinta, kad žemės sklypas „buvo parduotas ne tokio dydžio”, koks reikalingas namui eksploatuoti, todėl esą valstybės institucijos privalėjo likusią žemės sklypo dalį panaudoti pelningai, t. y. išnuomoti arba parduoti aukcione rinkos kaina, kadangi savivaldybei priklausė toje sklypo dalyje stovėjusi skalbykla ir sandėliukai. Tačiau pastatus nugriovus, šis valstybinis žemės sklypas buvo parduotas I. Šakalienės šeimai lengvatinėmis sąlygomis. Dabar šioje vietoje yra baigiamas statyti vadinamasis priestatas.

NŽT, Klaipėdos savivaldybė bei Šakalių šeimai teisme atstovavęs advokatas buvo prašęs tokį prokuratūros ieškinį atmesti kaip nepagrįstą.

Bylą išnagrinėjusi Klaipėdos apygardos teismo teisėja Erinija Kazlauskienė nusprendė panaikinti du sandorius – taikant restituciją įsigaliojus tokiam sprendimui NŽT turėtų grąžinti 3451 ir 4370 eurų. Taip pat teismas panaikino sandorius su UAB „Donelaičio namai” akcijomis, kuriais įmonei buvo sklypų dalys. Buvo panaikintas ir leidimas statyti priestatą. Jį per tris mėnesius nuo sprendimo įsigaliojimo turi nugriauti ir statybvietę sutvarkyti I. Šakalienė NŽT lėšomis.

Galimybę pateikti apeliacinį skundą dėl toko sprendimo pasinaudojo ir Generalinė prokuratūra, ir „Donelaičio namai”, ir I. Šakalienė su dukromis, ir NŽT.

Prokuratūra prašo pilnai tenkinti jos ieškinį, I. Šakalienė su dukromis – iš viso panaikinti tokį sprendimą. „Donelaičio namai“ prašo panaikinti sprendimo dalis, kuriomis pripažintos negaliojančiomis sklypo pirkimo-pardavimo sutartys ir statybos leidimo dalis, leidžianti I. Šakalienei statyti namą su mansarda, o statytoja įpareigota nugriauti pastatą ir sutvarkyti statybvietę. NŽT savo ruožtu prašo panaikinti sprendimo dalį, kuria taikyta restitucija.

Visi šie skundai buvo priimti ir išsiųsti bylos šalims, kad pateiktų atsiliepimus į juos.

INFORMACIJA

K. Donelaičio g. 12-tuoju numeriu pažymėtą namą su Irena Šakaliene sieja net 26 metų istorija. Dar 1994 metais valdininkė šiame name įsigijo vadinamąsias kūrybines dirbtuves. Palaipsniui ji supirko visus 6 name buvusius butus, vienas iš kurių priklausė pačiai savivaldybei. Po butą ji padovanojo savo dukroms, su kuriomis vėliau įkūrė UAB „Donelaičio namai”. 

Su Klaipėdos savivaldybės administracijos palaiminimu I. Šakalienės šeima be aukciono, lengvatine tvarka per keturis kartus (2006 m., 2007 m. ir du kartus 2014 m.) įsigijo ir šalia namo esančius žemės sklypus.

2019 m. buvo pradėta vadinamoji namo rekonstrukcija, kurios metu buvusios skalbyklos vietoje per trumpą laiką išdygo naujas priestatas. Darbus atliko UAB „Rekosta”, tačiau dėl teismo taikytų laikinųjų apsaugos priemonių šiuo metu čia statybos nevyksta. Pagrindinis XIX a. pastatas, iš gatvės pusės uždengtas plėvele, yra itin prastos būklės.

4 Comments

  1. TMS

    Man Šakalių vietoje būtų ypatingai gėda. Nu grynai gėdinga šeima, kuri neturi kiaušų pripažinti, jog tiesiog neuždirba pakankamai pinigų ir negali rekonstruoti pastato. Čia tas šeimos tipas, kuris iš atostogų Turkijoje grįžta su vardiniais rūbais už 20EUR, sėda į lizingines mašinas ir važiuoja į savo mažą 2007 statybos kotedžą, kuris dar nematė remonto. Gėda.

    Reply
  2. Nidiškis

    Šakalys dabar dirba Neringos sav administracijos direktoriumi. Čia irgi su statybomis ir griovimais nelabai kaip sekasi

    Reply
  3. Miestietis

    Viskas tai taip. Kas neteisėta, negali virsti teisėtu. Tačiau žinant kiek ilgai sukasi teismų karuselė, tai apmaudu, kad miesto vaizdą dar ilgai darkys apgriuvę pastatai. Dar labai daug reikia mūsų Klaipėdėlei, kad miesto centras ir senamiestis atrodytu kaip Vilniaus ar Kauno.

    Reply
    • Se

      Tai kad ir be teismų Šakalienės namas jau trūnija jau kokius 15 metų.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Egidijui Šakaliui nepadėjo ir Aukščiausiasis Teismas

Ir teismų praktiką formuojanti aukščiausia instancija konstatavo, jog Neringos savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Šakalys buvo nepagrįstai praturtėjęs buvusios darbovietės – ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Ar Klaipėdoje užteks teisėjų Rimantui Cibauskui?

Įvairiausių ieškinių lavina nelegalią tvorą, užtvėrusią valstybinį žemės sklypą, bandančiam išsaugoti verslininkui Rimantui Cibauskui greitai gali tekti pradėti ieškoti savos ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This