Kriminalistams pagerbti – „Seklio“ skulptūra

Miestas

Spalio 28 d., minint Kriminalinės policijos dieną, Klaipėdoje, S. Nėries ir Vilties g. sankryžoje, bus atidengta kriminalinės policijos pareigūnams ir jų dažnai nematomiems, bet labai svarbiems darbams pagerbti skirta skulptūra „Seklys“.

Policija skelbia, jog šios skulptūros idėja Klaipėdos kriminalinės policijos veteranų klubo narių širdyse ir galvose brendo ilgai, nuo 2015 m., tačiau tuo metu dar nežinota nei kaip tai padaryti, nei kas galėtų viziją paversti kūnu.

Seklys klaipėdiečių lauks S. Nėries ir Vilties g. sankryžoje.

„Kai geriausius savo gyvenimo metus atiduodi tarnybai policijoje ir išėjęs į pensiją ieškai, kaip dar galėtum save realizuoti, kaip parodyti dėkingumą už galimybę tarnauti policijoje ir įprasminti savo ir kolegų kriminalistų darbą ir pasiaukojimą“ , – pranešime spaudai cituojamas ilgametis kriminalinės policijos pareigūnas, šiuo metu Klaipėdos kriminalinės policijos veteranų klubo pirmininkas Vladimiras Plotkinas.

Jo teigimu, iš pradžių kriminalistų veiklą kokiu nors atminimo ženklu uostamiestyje norėta įamžinti 2018 m., artėjant Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečio minėjimui, tačiau laikas bėgo, o mintys, kas ir kur tai turėtų būti, rutoliojosi sunkiai – siūlyta ir atminimo lentų, ir nedidelių bareljefų. Tad galiausiai kreiptasi į patyrusį skulptorių Sergejų Plotnikovą, kuris ir pasiūlė sukurti žmogaus ūgio iš bronzos nulietą kriminalinės policijos pareigūno skulptūrą.

„Įsivaizduokite: naktis, vėjyje siūbuoja pakabintas žibintas, prie sienos prisispaudęs kriminalistas tyko sekamo nusikaltėlio. Jis – vienas pareigūnų, pasiruošusių sulaikymui, netoliese pasaloje – jo kolegos“, – vaizdžiai idėją nupasakojo skulptūros autorius.

Veteranams mintis patiko, ir netrukus imtasi idėjos realizavimo.

„Maniau, kad skulptūrą pastatyti – reikalas paprastas – nupirkai, nuėjai ir pastatei. O, koks naivus aš buvau“, – juokiasi Klaipėdos kriminalinės policijos veteranų klubo pirmininkas.

Iš pradžių skulptūrai parinkta vieta ant Dangės upės kranto, po tiltu, priešais senąjį Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pastatą Jūros g. pasirodė netinkama už miesto įvaizdį atsakingai komisijai, tad galiausiai nutarta skulptūrą statyti S. Neries ir Vilties g. sankryžoje. Ilgai užtruko ir skulptūros pozos derinimas – siūlyta įvairių variantų – kriminalistas su kepure, skrybėle ar be jos, ranka po apsiaustu ar kitoje pozicijoje, kol galiausiai grįžta prie pirminio varianto, kuris tiko visiems.

„Kriminalisto apsiausto atlape „įsegėme“ kriminalinės policijos ženkliuką – jį patrynus žmogų aplankys sėkmė ir ramybė, juk už jus visus, už jūsų saugumą mieste ir šalyje,tiek metų kovojome mes, kriminalinės policijos veteranai, o dabar jį užtikrina naujos kartos, bet ne mažiau savo tarnybai atsidavę pareigūnai“, –  šypsosi V. Plotkinas.

4 Comments

  1. Gintaras

    Viskas nuostabu. Ir skulptūra tikrai atitinka senosios Klaipėdos dvasią ir vieta puikiai parinkta. Daugelis priešingos nuomonės. Galima tik džiaugtis, kad yra puikių ir su didele fantazija žmonių, kurie puošia Klaipėdą.

    Reply
  2. asmeninė nuomonė

    man nepatinka nei vieta, nei pati skulptūra. Įdomu, kas parenka vietas ir kodėl tokiais atvejais nepaklausiama visuomenės nuomonės?

    Reply
  3. hm

    Kokia baisi tvora. Nesuprasi, čia patvory aukos tūnantis banditas, ar seklys 🙂

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

„Klaipėdos knyga 2022“ - kulminacijos link

17-ąjį kartą Klaipėdos Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos rengiamas konkursas „Klaipėdos knyga 2022“ artėja prie pabaigos. Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės metu, ...
2023-04-18
Skaityti daugiau

Kultūra

Visa tiesa apie seklių darbą - knygoje

Balandžio 6 d., ketvirtadienį, 17 val., Klaipėdos Imanuelio Kanto viešojoje bibliotekoje (Turgaus g. 8) vyks knygos „Seklys: visa tiesa“ sutiktuvės. ...
2023-03-29
Skaityti daugiau

Kultūra

Vyks konkurso „Klaipėdos knyga 2022“ atidarymo šventė

Vasario 8 d., trečiadienį, 17.30 val., Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos „Kauno atžalyno“ padalinyje (Kauno g. 49) vyks konkurso „Klaipėdos knyga ...
2023-01-31
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This