Girulių draustinio steigimas – greičiau nei reikėtų

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybė suskubo steigti Girulių draustinį. Dar nesulaukusi politikų verdikto, ar jie leidžia įkurti tokią saugomą teritoriją, Klaipėdos savivaldybė iškart pateikė ir sprendimo projektą dėl draustinio ribų.

Abu sprendimo projektai ketvirtadienį buvo svarstyti Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto posėdyje ir abiem jiems buvo vienbalsiai pritarta.

Girulių draustinio steigimo inciatyva kilo siekiant išsaugoti Girulių mišką. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Mes stengiamės padaryti greičiau, todėl ir prašome kartu priimti sprendimą pradėti draustinio steigimą ir tuo pačiu pradėti rengti specialųjį planą dėl jo ribų“, – komentavo Klaipėdos savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėja Mantė Černiūtė-Amšiejienė.

Vienu tarybos sprendimo projektu politikams siūloma pritarti, jog būtų pradėtos Girulių draustinio įsteigimo procedūros, Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorių paskirti planavimo organizatoriumi, o pritarimas kitam sprendimo projektui reiškia, jog miesto taryba nusprendžia pradėti rengti specialųjį planą, pagal kurį būtų nustatytos draustinio ribos. Skaičiuojama, kad parengti tokį planą gali kainuoti apie 48 tūkst. eurų.

M. Černiūtė-Amšiejienė priminė, jog iniciatyva steigti Girulių draustinį kilo iš miesto tarybos, Seimo narių, gyventojų, buvo surinkta apie 3000 parašų. Tokiai iniciatyvai pritarė ir Klaipėdos universiteto mokslininkai, ir Pajūrio regioninis parkas.

„Klaipėdos savivaldybės administracija įvertino, kad Girulių draustinis gali būti steigiamas, todėl pagal visas procedūras kreipėmės į Valstybinę saugomų teritorijų tarnybą ir Kultūros ministeriją, nes iniciatoriai norėjo, kad Giruliuose būtų kraštovaizdžio draustinis. Iš Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos atsakymą gavome labai greitai. Ji pasisakė, kad draustinį steigti yra tikslinga, kad jis turi būti savivaldybės lygmens, bet ne kraštovaizdžio, o botaninis-zoologinis. Kultūros ministerija pateikė analogišką atsakymą, nes šioje teritorijoje nemato nė vienos kultūros vertybės. Todėl ir siūlome steigti Girulių botaninį-zoologinį draustinį“, – kalbėjo M. Černiūtė-Amšiejienė.

Komiteto narys Arūnas Andziulis teiravosi ir svarstė, kaip reaguos tos visuomeninės organizacijos, kurios kovojo už Girulių miško išsaugojimą, nes „dabar pereinama į žemesnį lygmenį“.

„Mano nuomone, tai nėra perėjimas į žemesnį lygmenį, o tik įvardijama, kad toje teritorijoje nėra kultūros vertybių, tad sieksime saugoti augalus ir gyvūnus. Su iniciatoriais šią savaitę turėjome pasitarimą, viską apsvarstėme ir klausimų neliko. Kai rengsime specialiojo plano rengimo programą, su jais vėl susitiksime ir pasitarsime“, – teigė vedėja.

Komiteto narys Arūnas Tuma domėjosi, ar į draustinio teritoriją nepateks Girulių gyventojai, nes „esame girdėję, kad žmonės kenčia nuo tų įstatymų“.

M. Černiūtė-Amšiejienė teigė, jog kol kas yra tik preliminari Girulių draustinio schema, bet ir joje matyti, kad apgyvendinta Girulių teritorija į planuojamo draustinio zoną nepatenka.

„Specialiojo plano pagrindinis tikslas ir bus nustatyti konkrečias draustinio ribas. Užsakysime tyrimus, analizes ir tos ribos bus nustatytos, Sutinku, kad tikslinga neįtraukti gyvenamųjų teritorijų, nes logiška, kad joje nėra botaniniame-zoologiniame draustinyje saugomų vertybių“, – teigė M. Černiūtė-Amšiejienė.

Miesto taryba šio mėnesio pabaigoje turės apsispręsti, ar leisti Klaipėdos savivaldybės administracijai pradėti Girulių draustinio steigimo procedūras, ar pritarti jo ribų plano rengimui.

1 Comment

  1. Gal

    Iš visko matosi, kad gal ir išdrebės kokį hektaro dydžio lopinėlį draustiniui-juk reikės ir naują kelią į Labrenciškę tiesti ir Girulių geležinkelio aplinkelį, kelius į naują uostą, dar kažkokį akvakultūros centrą ir dar gal ką nors. O gal ir to hektaro neišdrebės. Na bet pagyvensim- pamatysim.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pasirodė pirmosios naujos Klaipėdos kultūros apraiškos*

Žinia, dabartinė uostamiesčio valdžia siekia, kad menas nebūtų ale frace de scheiko, o būtų suprantamas paprastai liaudžiai, lenininio etalono. Ir ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Spyglys

Skelbia lažybas dėl Skautų gatvės*

Ponai ir ponios iš Skautų gatvės su ponais ir poniom iš Liepų gatvės šiuo metu yra nugrimzdę į giluminę mediaciją ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This